Αν προσπαθήσει κανείς να θυμηθεί την πλήρη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου θα δυσκολευτεί γιατί είναι αρκετοί όσοι κρύβονται για να μη φθαρούν αλλά και εκείνοι που...
δεν έχουν τι να πουν γιατί στερούνται ουσιαστικών αρμοδιοτήτων.
Η περίπτωση Φίλη είναι πολύ χαρακτηριστική: Ο υπουργός Παιδείας βρίσκεται σε σύγκρουση με την Εκκλησία για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία και οι σύντροφοί του στη μεγάλη πλειοψηφία τους πλένουν τα χέρια τους.
Η γενική εικόνα είναι ότι στα δύσκολα διαπιστώνονται τάσεις απόσυρσης και διακριτικής διαφοροποίησης προς αποφυγή του πολιτικού κόστους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εντυπωσιακή εχεμύθεια και γι' αυτό δεν δημοσιοποιούνται εύκολα οι διαφωνίες στο επιτελείο του πρωθυπουργού που έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τη συνοχή της κυβέρνησης με όλα τα ιδιωτικά κανάλια απέναντί της και την αξιωματική αντιπολίτευση σε πλήρη εγρήγορση.
Και τι δεν έχει συμβεί το τελευταίο δεκαήμερο:
Εκεί που από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσαν να πείσουν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης δεν «άδειασε» τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι η λύση για το χρέος αργεί, παρενέβη ο ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος για να ρίξει λάδι στη φωτιά με τη φράση «υπάρχουν ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν γιατί αν απαντηθούν είναι σαν να βαράς τον φίλο σου».
Ενώ ο Αλ. Τσίπρας βρισκόταν στην Νέα Υόρκη έμαθε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλήςέθεσε ζήτημα ποινικών και πολιτικών ευθυνών για την υπόθεση Χρ. Καλογρίτσα (μιλώντας στον ρ/σ Βήμα). Προφανώς μεσολάβησαν υπερατλαντικές επικοινωνίες και εκδόθηκε αργότερα διευκρινιστική ανακοίνωση από τον υπουργό Εσωτερικών: «Αυτό που ξεκάθαρα εννοούσα είναι ότι σε όσους εκ των υπερθεματιστών έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο αποδειχθεί ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες». Στο μεταξύ, όμως, είχαν δημιουργηθεί εντυπώσεις που δεν θα έσβηναν.
Ο ΥΠΑΜ και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένοςθα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ ήδη εξέφρασε ανοιχτάτη διαφωνία του με τη στάση του υπουργού ΠαιδείαςΝ. Φίλη, τον οποίο έχουν βάλει στο στόχαστρο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (ενώ η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιήθηκε από τη Χ. Τρικούπη για δεύτερη φορά μετά την απλή αναλογική).
Ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικήςΓ. Μουζάλας δεν απαντά στις καταγγελίες που διατυπώνει συνεχώς ο παραιτηθείς γ.γ. υποδοχής προσφύγων Οδυσσέας Βουδούρης για υπερκοστολογήσεις, φούσκωμα του αριθμού των προσφύγων, πιέσεις για απευθείας αναθέσεις της κατασκευής καταυλισμών προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων. Όσο όμως η προσφυγική κρίση έρχεται στο επίκεντρο (επεισόδια σε Λέσβο και Χίο, ξενοφοβικές αντιδράσεις στο Ωραιόκαστρο και τη Φιλιππιάδα), τόσο πιο ενοχλητική θα γίνεται η σιωπή και η υπεκφυγή.
Κακής ποιότητας θόρυβος
Η κακοφωνία ξεκίνησε μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.
Από την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης πήρε την πρωτοβουλία «να βάλει στη θέση τους» με αναρτήσεις στο Facebook δημοσιογράφους, δυσκολεύοντας τον Α. Τσίπρα που δέχθηκε ένα δυνατό κύμα αρνητικής δημοσιότητας, το ένα ατύχημα διαδεχόταν το άλλο.
Μέχρι και ο υφυπουργός Θ. Πελεγρίνης εμφανίστηκε με δηλώσεις αντισημιτικού περιεχομένου, τις οποίες στη συνέχεια προσπάθησε να αναιρέσει, έχοντας όμως δημιουργήσει την εύλογη απορία, μετά από από έναν χρόνο στην κυβέρνηση, αυτό βρήκε να πει;
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έχει δικαιολογημένη αμηχανία καλούμενος να εξηγήσει από τα τηλεοπτικά παράθυρα ότι δεν μειώνονται συντάξεις που όμως ο δικαιούχος βρίσκει μειωμένες όταν πηγαίνει στο ΑΤΜ και δηλώνοντας ότι παραμένει αριστερός καταγγέλλει «σχέδια Πινοσέτ» του ΔΝΤ.
Στο όνομα της Αριστεράς και ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, λίγο πριν την κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό, μίλησε για «ήττα» και «συμβιβασμό» στο πλαίσιο ενός αγώνα που συνεχίζεται.
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα πόλωσης και ακραίας πολιτικής έντασης με την εκπνοή (τη Δευτέρα) της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης των υπερθεματιστών, την ψηφοφορία (την Τρίτη) του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ(οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ μπορεί να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις ακόμη και υπουργών) και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την παιδεία (την Τετάρτη) όπου οι πολιτικοί αρχηγοί θα χτυπηθούν για τα ιερά και τα όσια των κομμάτων τους.
tvxs.gr
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου