Ο προστάτης είναι ένας αδένας που συμμετέχει στην παραγωγή του σπέρματος...
βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, και μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους άνδρες, κυρίως από τη μέση ηλικία και μετά.
Η διεύρυνση του προστάτη αδένα διαφέρει σε σοβαρότητα μεταξύ των ανδρών και σταδιακά επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Τα συμπτώματα διεύρυνσης του προστάτη περιλαμβάνουν:
Αδύναμη ροή ούρων
Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
Η συχνή ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση
Η αυξημένη συχνότητα της ούρησης το βράδυ (νυκτουρία)
Δεν είναι σε θέση να αδειάσει εντελώς η κύστη
Ουρολοίμωξη
Πέτρες στην κύστη
Μειωμένη νεφρική λειτουργίαΟ καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις πλέον κοινές μορφές καρκίνου τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από αυτή κάθε χρόνο. Η ιδιάζουσα αυτή κακοήθης νεοπλασία είναι γνωστή για την κληρονομική της προδιάθεση εδώ και χρόνια στον ιατρικό κόσμο, αφού έχει παρατηρηθεί πως όσοι έχουν συγγενή που νόσησε σχετικά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.
Ωστόσο, υπήρξαν φωνές που αμφισβητούσαν την εγκυρότητα αυτών των παρατηρήσεων, ισχυριζόμενοι πως τα αυξημένα ποσοστά διάγνωσης μεταξύ συγγενών δεν οφείλονται σε κληρονομική προδιάθεση, αλλά στην ανησυχία που προκαλείται στους άνδρες μιας οικογένειας όταν νοσεί ένα μέλος: στην περίπτωση αυτή, όλοι οι συγγενείς του διενεργούν προληπτικές εξετάσεις και, συνεπώς, διαγιγνώσκονται συχνότερα με καρκίνο του προστάτη.
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο πρόσφατο τεύχος του European Urology περιέχει στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν την ισχύ της κληρονομικότητας του προστατικού καρκίνου. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, που εργάζονται στο Γερμανικό Κέντρο Καρκινικών Ερευνών (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) προσπάθησαν να προσδιορίσουν αριθμητικά τον κίνδυνο που ενέχει η κληρονομικότητα και την ηλικία που πρέπει να ξεκινούν οι προληπτικές εξετάσεις για τα άτομα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Η έρευνα τους περιέλαβε σχεδόν 27.000 περιπτώσεις καρκινοπαθών, από τους οποίους σχεδόν 6.000 προέρχονταν από οικογένειες με ιστορικό προστατικού καρκίνου.
Η έρευνα κατέδειξε πως όσο περισσότεροι άμεσοι συγγενείς έχουν πληγεί από τη νόσο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη. Ένα σχετικό παράδειγμα είναι διαφωτιστικό: άντρες μέχρι 65 ετών με τρεις άμεσους πληγέντες συγγενείς, κινδυνεύουν ως και 23 φορές περισσότερο. Αντίστοιχα ήταν τα ποσοστά και όσον αφορά στη θνησιμότητα εξαιτίας του καρκίνου. Τα στοιχεία αυτής της έρευνας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ως τώρα σχετική μελέτη, αποδεικνύουν πως ο καρκίνος του προστάτη όντως χαρακτηρίζεται από κληρονομική προδιάθεση.
Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση πως, όσο πιο νεαρής ηλικίας ήταν οι νοσούντες κατά τη διάγνωση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τους υγιείς άνδρες συγγενείς τους.
Ποια η πρακτική αξία αυτών των παρατηρήσεων; Αν η οικογένειά μας έχει ιστορικό προστατικού καρκίνου αποτελεί πορεία σύνεσης η έγκαιρη εκκίνηση των σχετικών προληπτικών εξετάσεων: η μέτρηση PSA (μέτρηση προστατικού αντιγόνου) είναι ένα είδος αιματολογικής εξέτασης που προσδιορίζει την τιμή ενός ενζύμου του προστάτη και είναι ικανή να αποκαλύψει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον εν λόγω αδένα. Άνδρες άνω των 50 συστήνεται να την πραγματοποιούν σε ετήσια βάση, ενώ άτομα με βεβαρημένο ιστορικό είναι πλέον επιτακτικό να την υφίστανται αρκετά νωρίτερα, ίσως και από τα 40 τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου