Τρίτη, Σεπτεμβρίου 06, 2016

Μειώσεις προστίμων στα αυθαίρετα εκτός σχεδίου...

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο το πρόστιμο γι’ αυτές τις...

κατηγορίες πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 1,7, ο οποίος με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται στο 1,2.

Αυτό σημαίνει ότι αν το πρόστιμο που αντιστοιχεί σε μια αυθαιρεσία είναι 1.000 ευρώ, αυξάνει στα 1.700 ευρώ γιατί το κτίσμα βρίσκεται εκτός σχεδίου. Με τη νέα διάταξη όμως θα μειωθεί στα 1.200 ευρώ.

«Είναι μια αναγνώριση από την πλευρά της Πολιτείας που ανέχθηκε ή και ευνόησε τη δημιουργία οικισμών αυθαιρέτων», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου με καθοριστικό ρόλο στην εκπόνηση του νέου θεσμικού πλαισίου που έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη των περιοχών στο σχέδιο, η οποία διαρκεί έως και 25 χρόνια! Αυτή η καθυστέρηση, εκ των πραγμάτων, οδηγεί τους ιδιοκτήτες στην παράνομη δόμηση αφού η νόμιμη διέξοδος καθυστερεί.

Στοιχεία δεν έχει ούτε το υπουργείο, αλλά ανεπίσημες πηγές υπολογίζουν σε 350.000 στρέμματα τις περιοχές αυθαιρέτων που γίνονται μελέτες για την ένταξή τους στο σχέδιο.

Είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το νομοσχέδιο θεσμοθετεί την ηλεκτρονική πολεοδομική ταυτότητα για κάθε δήμο, η οποία θα τροφοδοτηθεί με στοιχεία για τις μελέτες που εκπονούνται, και θα γίνεται έλεγχος για το χρονοδιάγραμμα από τις εποπτικές αρχές αλλά και τους πολίτες.

«Οι προτάσεις μας δεν είναι εισπρακτικές και τιμωρητικές, αλλά ανθρωποκεντρικές», υπογραμμίζει το στέλεχος του υπουργείου και τεκμηριώνει την εκτίμηση με συγκεκριμένα μέτρα:

*Ενθαρρύνονται οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να προχωρήσουν σε στατική ενίσχυση των κατοικιών τους που κατά κανόνα είναι μέτριας ή κακής κατασκευής.

«Αυθαίρετα φέρετρα» τα έχει αποκαλέσει στο παρελθόν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Π. Καρύδης. Προβλέπεται μείωση των προστίμων έως και 70%, που διαμορφώνεται ανάλογα με τη σεισμικότητα της περιοχής, με την προϋπόθεση ότι το ποσό αυτό αποδεδειγμένα θα διατεθεί για την αύξηση της σεισμικής θωράκισης.

*Υποστηρίζονται οι ιδιοκτήτες διατηρητέων και παραδοσιακών κτιρίων που έχουν αυθαίρετες προσθήκες. Θα έχουν δικαίωμα να ανακαινίσουν ή να αποκαταστήσουν τις παρανομίες και μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων να υποβάλουν έκθεση σε ειδική επιτροπή, η οποία και θα αποφασίσει για το ύψος του οφειλόμενου προστίμου.

Η φιλόδοξη πρόταση αφορά τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου, που ανέρχονται στο 50% των προστίμων και θα διατίθενται σε έργα περιβαλλοντικής προστασίας.

Με το σημερινό καθεστώς θα εισέπραττε το 5%, που στη συνέχεια περιορίστηκε στο μισό για να καλυφθούν οι «τρύπες» του κρατικού προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τα έως τώρα έσοδα από τα αυθαίρετα ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ και με τις δόσεις που εκκρεμούν θα φτάσουν τα δύο δισ.

Αν θεσμοθετηθεί το μέτρο, το υπουργείο σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων κτιρίων που θα αξιοποιηθούν σε προγράμματα κοινωνικής κατοικίας...

Χαρά Τζαναβάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου