Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2016

Deutsche Bank: Ορισμένες δυνάμεις της αγοράς θέλουν να μας χτυπήσουν


Σε επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας διαμήνυσε ότι το ίδρυμα έχει τον πιο ασφαλή ισολογισμό των τελευταίων δύο δεκαετιών

Να καθησυχάσει τις αγορές προσπαθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, στον απόηχο δημοσιευμάτων που θέλουν μεγάλους επενδυτικούς πελάτες να φεύγουν ή να περιορίζουν την έκθεσή τους.... την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, εν μέσω ανησυχιών για την υγεία της.

Σε επιστολή του προς τους υπαλλήλους της τράπεζας ο Τζον Κράιαν διαμήνυσε ότι το ίδρυμα έχει τον πιο ασφαλή ισολογισμό των τελευταίων δύο δεκαετιών, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «καμία βάση» στις αναφορές μέσων ενημέρωσης περί φυγής πελατών, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Bloomberg και οι «Financial Times».

Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν καταβαράθρωση της μετοχής της Deutsche Bank, η οποία νωρίτερα κατέγραψε απώλειες ως και 9% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ.

Μετά και την επιστολή Κράιαν οι πιέσεις είχαν αποκλιμακωθεί, με την πτώση να έχει περιοριστεί λίγο πάνω από το 4% και τη μετοχή να βρίσκεται λίγο πάνω από τα 10 ευρώ λίγο πριν τις 12:30.

Ο κ. Κράιαν σημείωσε ότι υπάρχουν «ορισμένες δυνάμεις στις αγορές» που θέλουν να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη στην Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία εξήγηση για το μέγεθος της πτώσης της μετοχής.

Η Deutsche έχει χάσει πάνω από το 50% της χρηματιστηριακής αξίας της από τις αρχές του έτους. Το 2007, πριν την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης, η μετοχή της βρισκόταν πάνω από τα 100 ευρώ.

Η πτώση της μετοχής επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ζητά από την Deutsche 14 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις για φερόμενες παρανομίες στην πώληση επενδυτικών προϊόντων. Ο γερμανικός κολοσσός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα πληρώσει τίποτα που να προσεγγίζει το εν λόγω ποσό.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, λόγω δημοσιευμάτων του περιοδικού Focus, που ήθελαν τη γερμανική κυβέρνηση να ετοιμάζει διάσωση της τράπεζας.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ετοιμάζει διάσωση της Deutsche, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας έχει αρνηθεί ότι έχει ζητήσει οποιαδήποτε βοήθεια από την καγκελάριο Μέρκελ ή ότι υπάρχει ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου