Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2016

Αυτογκόλ...


Δεν ξέρω πού το σκέφτηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά η αναφορά του ότι οι «χουνταίοι» δεν ήθελαν ιδιωτικά ΑΕΙ ήταν εντελώς άστοχη. Και πολύ ορθά τον έβαλε στη θέση του ο...

Νίκος Βούτσης.

Είναι πασίγνωστο γεγονός ότι η αντίθεση των φοιτητών στη δημιουργία από τη χούντα ιδιωτικών ΑΕΙ υπήρξε ένα από τα βασικά στοιχεία που γιγάντωσαν το αντιδικτατορικό κίνημα.

Οταν πληροφορηθήκαμε στο ΕΜΠ, τον Ιανουάριο του 1973, την ύπαρξη ξενόγλωσσου ιδιωτικού Τεχνολογικού Ινστιτούτου στην Αγία Παρασκευή, προχωρήσαμε σε αποχή που επεκτάθηκε σε όλες τις σχολές. Ηταν η αρχή του «θερμού» 1973, που κορυφώθηκε με την εξέγερση του Νοέμβρη.

Μάλιστα, κατά τη συζήτηση του «Συντάγματος» του 1968, ο Παπαδόπουλος είχε αναρωτηθεί μήπως πρέπει να επιτραπούν και επισήμως τα ιδιωτικά ιδρύματα, αλλά φοβήθηκε ο ίδιος ότι έτσι «θα δημιουργηθή ένα πολυπληθές προλεταριάτον, η υπέρμετρος διόγκωσις του οποίου θα έχη δυσμενείς κοινωνικάς επιπτώσεις». Ετσι, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που άνοιξαν με την άδεια της χούντας ήταν παράνομα, ακόμα και με το δικό της Σύνταγμα.

Αυτή την κραυγαλέα αντίφαση εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το φοιτητικό κίνημα...

Δ.Ψ.

efsyn.gr
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου