Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016

Τα δείπνα της Ντόρας Μπακογιάννη με κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας


Η τέως υπουργός Εξωτερικών σε συννενόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσπαθεί να περιορίσει τις διαφοροποιήσεις εντός του κόμματος

του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Εντονη κινητικότητα στο εσωτερικό της Ν.Δ. αναπτύσσει εσχάτως η Ντόρα Μπακογιάννη, με φόντο ....την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα τα εσωκομματικά μέτωπα. Η άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, με δεδομένο τον διαχρονικό δίαυλο επικοινωνίας που διατηρεί με τη συντριπτική πλειονότητα των μελών της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και του στελεχιακού δυναμικού, έχει αναλάβει ατύπως ρόλο… διαμεσολαβητή μεταξύ της Πειραιώς και εκείνων που επιδεικνύουν συχνά-πυκνά την τάση να κινούνται εκτός κεντρικής γραμμής. Η δραστηριοποίηση αυτή της συντονίστριας Εξωτερικών και Αμυνας λαμβάνει χώρα κατόπιν απόλυτης συνεννόησης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα ήθελε να περιοριστούν οι διαφοροποιήσεις, την ώρα που κλιμακώνεται η στρατηγική της Ν.Δ. έναντι αυτής του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα η κ. Μπακογιάννη έχει διευρύνει σημαντικά τον κύκλο των επαφών της, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως με την ευκαιρία της παρουσίας του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είχε γεύματα και συναντήσεις με ένα ευρύ φάσμα στελεχών στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στα οποία και επίλεκτα μέλη του «καραμανλικού» πυρήνα.

Συγκεκριμένα, η «Ψηλή» είχε τετ-α-τετ με τον πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη, που στο παρελθόν απέδωσε νεοφιλελεύθερες τάσεις στον πρόεδρο της Ν.Δ., καθώς και με βουλευτές όπως ο Κώστας Τζαβάρας, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Σταύρος Καλαφάτης, αλλά και ο πρώην υφυπουργός Αλέκος Δερμεντζόπουλος κ.ά. «Οι αγαστές σχέσεις της με τον Καραμανλή και τους “καραμανλικούς” έχουν βοηθήσει στον μέγιστο βαθμό τον Κυριάκο», επισημαίνουν οι γνωρίζοντες τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία. Ενδεικτικό, δε, της δραστηριότητας της βουλευτού της Α’ Αθήνας ήταν το γεγονός ότι εσχάτως άρχισε να συνομιλεί ακόμη πιο τακτικά με κομματικούς παράγοντες με τους οποίους ελάχιστες κοινές αναφορές είχε στο παρελθόν.

Ο λόγος για τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., Αδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», γευμάτισε τις προάλλες στο εστιατόριο «Μύλος» του Χίλτον. Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και περίπου έναν μήνα, ο κ. Γεωργιάδης φερόταν να είναι δυσαρεστημένος με το σύστημα Μητσοτάκη, το οποίο του είχε διαμηνύσει να περιορίσει τις εμφανίσεις του στα media και τη σκληρή ρητορική του, καθώς και να αφήσει στην άκρη τη μόνιμη επωδό του περί δικαίωσης του Αντώνη Σαμαρά.

Η προσέγγιση των δύο κορυφαίων στελεχών θα μπορούσε υπό συνθήκες να αποτελέσει μια άκρως σημαντική παράμετρο στο παιχνίδι των ισορροπιών που παίζεται εντός της παράταξης. Παράλληλα, πριν από μερικές ημέρες η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε ακόμα ένα πολιτικό δείπνο, αυτή τη φορά με τον επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γιάννη Οικονόμου, με τον οποίο διατηρούν σχεδόν καθημερινή επικοινωνία από την εποχή που ο τελευταίος είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη για την προεδρία του κόμματος, το 2009, ενώ ακολούθως είχε συμμετάσχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Και στην περίπτωσή του, η κ. Μπακογιάννη ενήργησε εν είδει κυανόκρανου, αφού, όπως είχαν αποκαλύψει τα parapolitika.gr πριν από μερικές ημέρες, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ είχε έλθει σε ρήξη με κομβικούς παίκτες του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το «κόψιμό» του από τον λεγόμενο «πρωινό καφέ» και την εν γένει μείωση της επιρροής του στη «γαλάζια» καθημερινότητα.

«Αν υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να μιλήσει και με τις δύο πλευρές και να λύσει το πρόβλημα που αγγίζει έναν τόσο σημαντικό τομέα για την άσκηση της αντιπολίτευσης, αυτή θα ήταν η Ντόρα», λένε με νόημα οι γνωρίζοντες τα σχετικά παρασκήνια.

Οι «θεσμικοί», ο πρόεδρος και ο Τάκης

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξακολουθεί να συνομιλεί πολύ συχνά με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (φέρεται να συντέλεσε καθοριστικά στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ του πρώην και του νυν προέδρου της Ν.Δ., η οποία και οδήγησε στη μεταξύ τους συνάντηση), ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συνηθίζουν να συζητούν επί παντός επιστητού. Αντίστοιχη προσέγγιση, όμως, έχουμε και μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι μετά από μια περίοδο πλήρους «ανομβρίας» στις σχέσεις τους, οι δύο άνδρες είχαν διαδοχικές συναντήσεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η πρώτη μετά των συζύγων τους, στην οικία του προέδρου της Ν.Δ., και η δεύτερη στο γραφείο του ίδιου στο Παγκράτι.

Επιπλέον, είναι κοινό μυστικό πως η έμπειρη πολιτικός μιλά σχεδόν σε καθημερινή βάση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, έχοντας με τον τρόπο αυτό καθοριστική παρέμβαση σε ένα θέμα που έχει όχι μόνο εσωκομματική διάσταση, λόγω των «καραμανλικών» καταβολών του κ. Παυλόπουλου, αλλά και προσωπική. Κι αυτό δεδομένου του επεισοδιακού παρελθόντος που χαρακτηρίζει τις πολιτικές σχέσεις του ΠτΔ με τον κ. Μητσοτάκη.

Στους τακτικούς συνομιλητές της κ. Μπακογιάννη συνεχίζουν να περιλαμβάνονται επίσης ορισμένοι εκ των πλέον φανατικών νοσταλγών της εποχής Καραμανλή στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως ο Γιώργος Βλάχος, ο Νικήτας Κακλαμάνης κ.ά.

Ωστόσο, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες των «Π», δεν βλέπουν όλοι οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ίδιο ενθουσιασμό αυτή τη δραστηριότητα της κ. Μπακογιάννη. Τρανό παράδειγμα, ο εξ απορρήτων συνομιλητής του προέδρου της Ν.Δ., Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει εισηγηθεί επανειλημμένα το πέρασμα της πρώην υπουργού σε δεύτερο πλάνο (όπως συμβαίνει εσχάτως στη Βουλή ή όπως έγινε στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ), προκειμένου να εκλείψουν συνειρμοί σχετικά με τη συγγένειά της με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου