Δεν αποκλείει μερική επιδότηση μειωμένου ωραρίου, αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου, και προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος μιλώντας στο ...
Euro2day. Παρά τα μεγάλα ελλείματα των Ταμείων (άνω του 9% του ΑΕΠ), εκτιμά ότι δεν θα απαιτηθούν άλλες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ενώ θεωρεί ότι ο ΕΦΚΑ θα λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Στη συνέντευξή του στο Euro2day.gr, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλώνει αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί γρήγορα, αποκλείοντας από τη συζήτηση με τους θεσμούς θέματα όπως ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους.
Αντίθετα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί υπό όρους την πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για μερική επιδότηση του μειωμένου ωραρίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις, εκτιμώντας ότι το κόστος εκ των πραγμάτων θα είναι μικρό.
Ειδικότερα, η απάντηση του κ. Κατρούγκαλου ήταν η εξής: «Το πρόβλημα των ομαδικών απολύσεων είναι εν πολλοίς ιδεολογικό, ανάγεται στην ιδεοληψία του γνωστού ακραίου παίκτη. Ελάχιστες παρόμοιες απολύσεις έχουν γίνει στην Ελλάδα, γιατί ελάχιστες επιχειρήσεις αφορούν, λιγότερες από το 4% του συνόλου. Κατά τα λοιπά, μηδενικό μισθό δεν συζητάμε. Μερική επιδότηση μειωμένου ωραρίου, σε περίπτωση που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης, δεν θα την απέκλεια. Αν καταλήξουμε σε παρόμοια λύση, δεν θα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί οι πόροι που θα χρειαστούν. Μία παρόμοια λύση βρίσκεται, άλλωστε, στο κέντρο της πολιτικής μας, να επιδοτείται, όπου αυτό είναι δυνατό, η θέση εργασίας αντί η ανεργία».
Στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνταξιούχων, υπεραμύνεται της μεταρρύθμισής του, εκτιμώντας ότι για πρώτη φορά καθιερώθηκαν κανόνες ισονομίας. Παραδέχεται ότι το 10% των συνταξιούχων υπέστησαν μειώσεις, ενώ για την κατάργηση του ΕΚΑΣ υποστηρίζει ότι πρόκειται για μέτρο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2015 και από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Ο κ. Κατρούγκαλος, αν και αποκαλύπτει ότι τα κρυφά και φανερά ελλείμματα των ταμείων ξεπερνούν το 9% του ΑΕΠ, εκτιμά ότι δεν θα απαιτηθούν άλλες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, θεωρεί ότι ο ΕΦΚΑ θα λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ λέει πως ό,τι δεν έγινε σε 40 χρόνια πρέπει να γίνει σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας διατηρεί... ζεστό το θέμα του παγώματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, συνδέοντάς το με την εξωδικαστική δυνατότητα διαγραφής τμήματος των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. «Συζητούμε με τους θεσμούς, πώς το συγκεκριμένο αυτό μέτρο θα συνδυαστεί με την εξωδικαστική δυνατότητα διαγραφής τμήματος των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον νέο τρόπο χειρισμού των οφειλών από το ΚΕΑΟ».
Σε ερώτηση δε εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας ο κ. Κατρούγκαλος απαντά: «Ό,τι αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Δεν είμαι στην πολιτική για να εκπληρώνω τις προσωπικές μου επιθυμίες.»
Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση με τους δανειστές
Σε ερώτηση σχετικά με τις διαβουλεύσεις για τα εργασιακά με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης ο κ. Κατρούγκαλος επαναλαμβάνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Αυτό ζητούν άλλωστε και οι κοινωνικοί εταίροι στην κοινή δήλωσή τους, την οποία θεωρώ και ως εθνική θέση» αλλά και ότι «ορισμένοι από τους δανειστές μας, γνωρίζετε ποιοι, δεν κινούνται εντός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Εμείς σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα δεχθούμε λύσεις εκτός του τελευταίου, ούτε συνέχιση της εργασιακής απορρύθμισης». Δεν παραλείπει δε να επιτεθεί στη ΝΔ, την οποία κατηγορεί ότι ακόμη δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση επί τους θέματος και για το ανσ στηρίζει την «εθνική θέση».
Ερωτηθείς σχετικά με την αίσθηση που αποκόμισε από την πρώτη συνάντηση με το κουαρτέτο απαντά «η αίσθηση που έχω από την πρώτη συνάντηση είναι ότι θα βρεθεί λύση, για τον απλό λόγο ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γιατί οι θέσεις μας έχουν γίνει κατανοητές και αποδεκτές από όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου τις έχουμε παρουσιάσει».
BHMA
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου