Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2016

Ξεκινά το συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ- Το στοίχημα Μητσοτάκη για το rebranding

Ξεκινά σήμερα το απόγευμα στο MEC Παιανίας το συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, μετά τα τραγελαφικά περιστατικά στο συνέδριο του Απριλίου που είχαν ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης να ξηλώσει την προηγούμενη ηγετική ομάδα και στην ουσία να διαλύσει τη γαλάζια νεολαία, έως ότου επανασυσταθεί.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Το συνέδριο έρχεται ως κορωνίδα.... μιας μακράς προπαρασκευαστικής περιόδου, η οποία όμως άφησε πλήρως ικανοποιημένα τα γαλάζια επιτελικά στελέχη που συμμετείχαν σε αυτή. Και αυτό γιατί η συμμετοχή ήταν μεγάλη, ενώ επιτελείς της Πειραιώς αναφέρουν πως επετεύχθη και ο στόχος για ποιοτική ανανέωση, λόγω της μεγάλης συμμετοχής νεαρών μελών, τα οποία είχαν μικρή ή καθόλου πρότερη εμπλοκή με την ΟΝΝΕΔ.

Ως προς τα οργανωτικά, η ικανοποίηση που επικρατεί στους επιτελείς της Ν.Δ. είναι εμφανής καθώς ταυτοποιήθηκαν 32.000 παλιά και νέα μέλη, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό που ακολουθήθηκε σύνεδρος εκλέγεται όποιος φέρει 30 μοναδικές υπογραφές. Τελικά εξελέγησαν 950 σύνεδροι που σε λίγες ημέρες θα εκλέξουν και τον νέο πρόεδρο της οργάνωσης, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι το 56% των νέων μελών είναι κάτω των 23 ετών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως έχει υπάρξει αλλαγή γενιάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι κάθε υποψήφιος πρόεδρος να χρειάζεται το 20% των συνέδρων, προκειμένου να είναι εν τέλει υποψήφιος. Πλην όμως, αυτό θα ρυθμιστεί με την ψήφιση του καταστατικού και υπάρχει περιθώριο για ακόμα μεγαλύτερο χαμήλωμα του ορίου. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως οι «ομάδες» έχουν πάψει να υπάρχουν, απλώς οι συσχετισμοί άλλαξαν. Οι «προεδρικοί» πλειοψηφούν, ενώ οι προσκείμενοι στον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη έχουν βρει modus vivendi με τους ιθύνοντες της ΟΝΝΕΔ. Αντίθετα, πυρήνες από τον Βορρά συνεχίζουν να επιμένουν πως πρέπει να ακολουθηθεί διαδικασία ανοιχτή στη βάση για την εκλογή προέδρου και δεν θα προσέλθουν οργανωμένα στο συνέδριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του KoolNews.gr, μια ακόμα αλλαγή στη δομή της ΟΝΝΕΔ θα έχει να κάνει με την Κ.Ε., η οποία θα εκλεγεί από το συνέδριο και η οποία θα αριθμεί κατά πάσα πιθανότητα 100 μέλη, έναντι 180 που αριθμούσε στο παρελθόν.

Να σημειωθεί πως στην Πειραιώς είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τον τρόπο που έτρεξε η διαδικασία και δίνουν τα εύσημα τόσο στην προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή υπό τον Νίκο Σωτηρόπουλο που ανέλαβε να «τρέξει» το ηλεκτρονικό μητρώο μελών, όσο και στην Οργανωτική Επιτροπή υπό τον Τόλη Παπαποστόλου, η οποία και έτρεξε πρακτικά ζητήματα που αφορούν το συνέδριο.

Τώρα, υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ αναμένεται να είναι τρεις, εφόσον βέβαια συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών: ο έμπειρος Κώστας Δέρβος από την Αθήνα, ο Θανάσης Βαμβίνης από τη Μακεδονία και ο Ανδρέας Καρασαρίνης από τη Μυτιλήνη. Με τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Δέρβος εμφανίζεται ως ισχυρό φαβορί, μιας και συγκεντρώνει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των οργανώσεων και των σχολών της Αττικής, αλλά και πολλών από την περιφέρεια.

Να σημειωθεί, παράλληλα, πως η Πειραιώς δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανασύσταση της ΟΝΝΕΔ για δυο βασικούς λόγους: αφενός, προκειμένου να υπάρξει συστηματοποιημένη διείσδυση στη νεολαία, η οποία είναι μια κρίσιμη εκλογική μάζα, αλλά και προκειμένου να επαναλειτουργήσει ένας παραδοσιακός και ισχυρός πολιτικός μηχανισμός για το κόμμα, ο οποίος έχει φανεί ιδιαίτερα αποδοτικός σε συνθήκες εκλογών. Άλλωστε, η απουσία της οργανωμένης ΟΝΝΕΔ φάνηκε για όποιον βρέθηκε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, κατά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στους παραγωγικούς φορείς.

Κάπως έτσι, τη σημασία της ΟΝΝΕΔ για την ανάκτηση της επαφής με τη νεολαία, αλλά και τη διαμόρφωση μιας πολιτικής νεολαίας με προτάσεις, η οποία θα λειτουργεί ως συνδεκτικός κρίκος κόμματος-κοινωνίας αναμένεται να εξάρει στη σημερινή του παρέμβαση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσε το project της επανίδρυσης με ενδιαφέρον και έχει επενδύσει πολιτικά-και εσωκομματικά-στο rebranding της γαλάζιας νεολαίας. Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της ΝΔ στη σημερινή του ομιλία θα περιγράψει τη νοοτροπία που πιστεύει ότι πρέπει να έχει η νέα γενιά. «Από το όνειρο της μάνας να βολέψει το παιδί στο δημόσιο θα πρέπει να περάσουμε στην εποχή όπου η νέα γενιά που έχει όραμα και ταλέντο, θα δουλέψει σκληρά και θα ανταμείβεται γι' αυτό, δεν θα φοβηθεί το ρίσκο και θα σταθεί στα πόδια της», αναμένεται να πει ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, θα ζητήσει από τους νέους και τις νέες μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να γραφτούν στο μητρώο νέων στελεχών, επεκτείνοντας έτσι το προσκλητήριο ανανέωσης, μιας και ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει η επόμενη Κ.Ο. της ΝΔ να είναι η νεότερη στην ιστορία της Ελλάδας. Τέλος, αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον θα σκιαγραφήσει ως εχθρό της νέας γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου