Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2016

Η στρατηγική διεύρυνσης του Μητσοτάκη προς το Κέντρο και τη Δεξιά


Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πάρει πάνω του την υπόθεση.

Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Τη στρατηγική της αμφίπλευρης εκλογικής διεύρυνσης, τόσο προς το Κέντρο όσο και προς τη Δεξιά, προωθεί....

το τελευταίο διάστημα η Πειραιώς, σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί επικοινωνιακά από την περιδίνηση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση με φόντο την αξιολόγηση, αλλά και τα αρνητικά μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των δανειστών αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Στην αιχμή του δόρατος αυτής της αντεπίθεσης βρίσκεται, φυσικά, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δίνει ξεκάθαρο στίγμα με μια σειρά συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και με την αντίστοιχη ρητορική που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα. Η αρχή έγινε με την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου, όπου ενώπιον των Ευάγγελου Βενιζέλου και Σταύρου Θεοδωράκη απηύθυνε ξεκάθαρο κάλεσμα συσπείρωσης γύρω από τη Ν.Δ. του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων οι οποίες στηρίζουν αδιαπραγμάτευτα την ομαλή συνέχεια της χώρας στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών και τάσσονται σταθερά υπέρ των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μητσοτάκη σε συνδυασμό με τη σύνθεση του πάνελ ήταν αρκετή για να επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περί προσέγγισης της Πειραιώς με προβεβλημένες πολιτικές προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς, και κυρίως με τον άλλοτε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε εμφανή ψυχική απόσταση από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΟΙΓΜΑ. Σε κάθε περίπτωση, αν και το σύστημα Μητσοτάκη διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως βασική αρχή του κόμματος είναι ότι το μήνυμα που εκπέμπεται απευθύνεται στην κοινωνία και όχι σε συγκεκριμένα στελέχη ή πολιτικούς σχηματισμούς, είναι σαφές πως, και για πολιτικούς αλλά και για συμβολικούς λόγους, το άνοιγμα προς το Κέντρο σε επίπεδο προσώπων «δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί μόνο σε επιλογές τύπου Καλλιάνου», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά συνομιλητές του Κυρ. Μητσοτάκη. Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν την ιδιαίτερη προσοχή με την οποία το «γαλάζιο» επιτελείο διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα ζητήματα, με δεδομένο το ορατό ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ν.Δ. να αναζητήσει μετεκλογικά κοινό τόπο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας, τότε είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος θα συνομιλήσει με τη Φώφη. Επουδενί, λοιπόν, αυτές οι συζητήσεις, που θα είναι σημαντικές για το μέλλον της χώρας, πρέπει να γίνουν σε κλίμα καχυποψίας. Γι’ αυτό και στη Ν.Δ. ξορκίζουν κάθε διαρροή για επαφές τους με συγκεκριμένα πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς», τονίζουν οι γνωρίζοντες τα λεγόμενα πίσω από τις κλειστές πόρτες της Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου