Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2016

Τσίπρας: Το Πολυτεχνείο μας δείχνει τον δρόμο για τη μετά κρίση εποχή



"Η δημοκρατία στην εποχή των Μνημονίων έχει πληγεί ανυπολόγιστα" ανέφερε ο πρωθυπουργός

του Γιώργου Λυκουρέντζου

“Το μήνυμα του Πολυτεχνείου και το αίτημα για περισσότερη Δημοκρατία παραμένει επίκαιρο. Μπορεί τα χρόνια να περνούν και οι καιροί να αλλάζουν αλλά η θέληση της κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή παραμένει ζωντανή.... και ανανεώνεται διαρκώς” είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο Πρωθυπουργός προέβη σε σύνδεση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και του αιτήματος για δημοκρατία με το σήμερα και τη μάχη της κυβέρνησης του για κοινωνικό κράτος και περισσότερα δικαιώματα κάνοντας ένα μίνι απολογισμό και περιγράφοντας την πολιτική παρακαταθήκη της κυβέρνησής του και το στίγμα για την επόμενη ημέρα. “Η δημοκρατία στην Ελλάδα των Μνημονίων και της επιτροπείας έχει πληγεί ανυπολόγιστα. Έχουν πληγεί σοβαρά τα δικαιώματα των ανθρώπων, που είτε βρίσκονται σε ανεργία, είτε μεταναστεύουν είτε αμείβονται με πενιχρούς μισθούς.Η Κυβέρνηση έλαβε εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να σπάσει τον φαύλο κύκλο λιτότητας. Υπό μια έννοια έλαβε εντολή να αποκαταστήσει την τραυματισμένη δημοκρατία την εποχή Μνημονίων. Το προσπάθησε και το προσπαθεί. Η σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης της α’ περιόδου αποτέλεσε παγκόσμια κραυγή και αποκάλυψη της αγνόησης της δημοκρατίας και της λαϊκής επιλογής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς χάριν της αγοράς και των χρηματιστηρίων” είπε.

Περιγράφοντας τον οδικό άξονα και τα βήματα της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση πέτυχε πολλά αλλά έχει ακόμα μεγάλο δρόμο μπροστά της , για πρώτη φορά όμως με ορατό το τέλος της ανηφόρας. “ Η ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, η συμφωνία για μείωση χρέους και η ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι ορόσημο. Θα διανύσουμε την απόσταση μέχρι εκεί αποφασισμένοι να δώσουμε ξανά στο λαό διακαιώματα και συνθήκες ζωής και εργασίας που η σκληρή λιτότητα στέρησε”.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι περίμεναν από τον Πρωθυπουργό και απολογισμό της επίσκεψης Ομπάμα ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει μόνο μικρή αναφορά στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου με επίκεντρο την αναγνώριση του σπουδαίου ρόλου της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης:

“ Η χώρα μας έχει ήδη κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας για τη μάχη ανθρωπισμού στην αντιμετώπιση προσφυγικής κρίσης. Ο λαός μας έγινε συνώνυμο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Η Ελλάδα από παρίας γίνεται πρωταγωνιστής. Από μέρος της κρίσης γίνεται μέρος της λύσης. Θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο αξιοποιώντας το συμβολικό φορτίο που φέρει η Ελλάδα ως ο τόπος που γεννήθηκαν οι δημοκρατικές ιδέες και αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες που επισκέπτονται τη χώρα” είπε.
Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας μίλησε για το φρόνημα της επόμενης ημέρας τονίζοντας ότι ο κόσμος θα προχωρήσει προς μέλλον μόνο με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. “Παντού στον κόσμο οι αγώνες για δημοκρατία είναι αγώνες για ελευθερία , αξιοπρέπεια , διαφάνεια και κοινωνικά δικαιώματα. Σε αυτούς τους αγώνες μας οδηγεί το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κρατώντας αυτό το νήμα καλούμαστε να διαμορφώσουμε το νέο συλλογικό φρόνημα που θα μας οδηγήσει στη μετά κρίση εποχή” κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου