Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2016
«Πόλεμος» Ομπάμα-Σόιμπλε για το Ελληνικό χρέος
Posted by spitha80
Στο τέλος πάντα κερδίζουν οι Γερμανοί». Η γνωστή φράση του παλαίμαχου Άγγλου άσου, Γκάρι Λίνεκερ μπορεί να έγινε με βάση τα ποδοσφαιρικά πεπραγμένα, ωστόσο αυτό που προκύπτει είναι πως κολλάει γάντι και στα μέχρι τώρα δεδομένα της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Οι Γερμανοί φαίνεται ....
να έχουν το «μαχαίρι και το πεπόνι» στην ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με αλαζονεία να κινούν τα νήματα στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου. Με το ελληνικό χρέος να τους απασχολεί σημαντικά, όχι ωστόσο ως προς τη λύση της βιωσιμότητας του.
Οι Γερμανοί, με τον Βόλφγκανκ Σόϊμπλε να πρωτοστατεί, επιμένουν πως δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να προχωρήσει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και δεν τους άλλαξε τη γνώμη ούτε η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, που και κατά της διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτείων υποστήριζε μια λύση για το χρέος της Ελλάδας, έστειλε νέο μήνυμα στους Γερμανούς για την αναγκαιότητα της διαιδικασίας και το… φώναξε σε όλο τον κόσμο με την επική του ομιλία στο Ίδρυμα «Στάυρος Νιάρχος» στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην Αθήνα, η οποία στην ουσία θα αποτελεί την πολιτική παρακαταθήκη του και μάλιστα σε αντιδιαστολή με τα μελλοντικά πεπραγμένα του διαδόχου του Ντόναλντ Τράμπ. Που θα επαναλάβει και στην καγεκλάριο, Άνγκελα Μέρκελ τις επόμενες ώρες, αφού θα συναντηθεί μαζί της στο Βερολίνο.
«Εδώ στην Ελλάδα, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική έπρεπε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις… Σήμερα ο προϋπολογισμός σας εμφανίζει πλεόνασμα. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα. Οι θεσμοί είτε στην Ελλάδα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στις ΗΠΑ, πρέπει να απαντάνε στις αναζητήσεις των πολιτών… Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται μία ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη», τόνισε ο πρώην πλανητάρχης.
Οι Γερμανοί όμως, που η κόντρα τους με το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ για την Ελλάδα κρατάει χρόνια, χρησιμοποίησαν για μια ακόμα φορά το σύστημα «μπενάκης-βγενάκης». Από το ένα αυτί μπήκε η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα και από το άλλη βγήκε. Με την… οικονομική κόντρα καλά να κρατεί. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κρατά ψηλά το λάβαρο της «επανάστασης» για τη μη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έσπευσε να απαντήσει στον Ομπάμα, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας υποστήριζε το αντίθετο.
Ενδεχόμενη ανακούφιση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για την Ελλάδα, υποστήριξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα Passauer Neue Presse. «Όποιος λέει ‘θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας’ προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε, ο οποίος εμμένει στην άποψη του και δεν χάνει την ευκαιρία όπου βρεθεί και όπου σταθεί να το διατυμπανίζει. Παρά το γεγονός πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παρουσιάζονται πρόθυμοι να συζητήσουν μια εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα κατά τη συνεδρίασή τους τον ερχόμενο μήνα.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Genaral Anzeiger», επέμεινε στη γνωστή του θέση ότι αυτό που προέχει για την Ελλάδα είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και όχι η ελάφρυνση του χρέους: «Θα διεκπεραιώσουμε το τρίτο πρόγραμμα έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως ακόμα αναγκαίο. Εάν μιλάμε τώρα για ελαφρύνσεις του χρέους, αποδυναμώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητά της. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν», τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε μεταξύ άλλων ειδική αναφορά στις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας. Αν και αναγνώρισε κάποια πρόοδο, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να μην παρεκκλίνει η Ελλάδα από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ενώ για το ζήτημα του χρέους δήλωσε ότι δεν θα υπάρεξει συζήτηση τουλάχιστον ως το 2018.
Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Όπως επισήμανε, «αν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλωστε το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή».
Παράλληλα, πολλά πράγματα στην ΕΕ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας ως παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία, εκτιμώντας ότι η Ιταλία θα έχει θετική οικονομική εξέλιξη και υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία δρομολόγησε κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
«Οι Έλληνες σημειώνουν επίσης προόδους – ωστόσο δεν θα πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», τόνισε.
«Βράζει» ο γερμανικός Τύπος για Ομπάμα!
Ανατομία στην επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα και στους λόγους που οδήγησαν τον Αμερικανό πρόεδρο να πλέξει το εγκώμιο των Ελλήνων κάνει η γερμανική Die Zeit.
Oι Αμερικανοί, εκτός από το να πιέζουν τους Γερμανούς να δείξουν καλή θέληση προσέφεραν λίγα για το ξεπέρασμα της κρίσης – Στην χρηματοδότηση του πακέτου βοήθειας συμμετείχαν μόνο εμμέσως, δια του ΔΝΤ, το οποίο προσπαθεί εδώ και χρόνια να επιτύχει ένα μερικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, παρατηρεί η Die Zeit.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, την οποία υποστήριζε πάντα στα χρόνια της κρίσης. Επαινεί τους Ελληνες, τους ευχαριστεί και τους κολακεύει συνεχώς. Σε κάθε του φράση στην Αθήνα βρίσκει θετικά λόγια για τους Ελληνες, οι οποίοι επέδειξαν συμπόνοια και μεγαλοψυχία κατά την προσφυγική κρίση, παρά την δική τους ένδεια, αναφέρει άρθρο της Die Zeit.
Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στη διάρκεια τη θητείας του και κατακλύζει τους Ελληνες με φιλοφρονήσεις, ως εάν ήθελε να απολογηθεί για τα οκτώ χρόνια της απουσίας του κατά τα οποία η μικρή χώρα βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης, είτε επρόκειτο για το χρέος, είτε για τους πρόσφυγες, γράφει η έγκριτη γερμανική εφημερίδα.
Οι Ελληνες έχουν κάθε λόγο να είναι ευγνώμονες στον Ομπάμα. Σε τελευταία ανάλυση οι Αμερικανοί, εκτός από το να πιέζουν τους Γερμανούς να δείξουν καλή θέληση προσέφεραν λίγα για το ξεπέρασμα της κρίσης. Στην χρηματοδότηση του πακέτου βοήθειας συμμετείχαν μόνο εμμέσως, δια του ΔΝΤ, το οποίο προσπαθεί εδώ και χρόνια -μάλλον ανεπιτυχώς- να επιτύχει ένα μερικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, παρατηρεί η Die Zeit.
Ο Ομπάμα ο ίδιος ζητούσε διαρκώς, από της αναλήψεως της εξουσίας από τον Τσίπρα το 2015, τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας για να μπορέσει να αναπνεύσει η Ελλάδα. Το είπε τώρα και στην Αθήνα και οι Ελληνες ελπίζουν ότι θα τους υποστηρίξει την Τετάρτη το βράδυ στο Βερολίνο κατά τη συνάντηση του με την καγκελάριο, την Βρετανίδα πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο. Γιατί όμως όλα αυτά; Ποιο συμφέρον έχουν οι Αμερικανοί από μια σταθερή Ελλάδα, διερωτάται η εφημερίδα του Αμβούργου.
Η Ελλάδα είναι από γεωπολιτικής απόψεως για τους Αμερικανούς -μαζί με την Τουρκία- το τελευταίο προπύργιο προς την Μέση Ανατολή. Όμως, ακριβώς στον πόλεμο της Συρίας ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογαν αποδείχτηκε αναξιόπιστος εταίρος. Επομένως, η αμερικανική κυβέρνηση έχει μεγάλο συμφέρον να μην γίνει απρόβλεπτη η ελληνική κυβέρνηση και δεύτερον συνολικά η χώρα να αποτελέσει μια σταθερή βάση για τον δυτικό κόσμο. Η πτώχευση και το οικονομικό χάος θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα ως συνέπεια. Επίσης, οι Αμερικανοί βλέπουν με δυσαρέσκεια να συνάπτει ο Τσίπρας στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία. Σε τελευταία ανάλυση η νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο οδήγησε στον μόνιμο δυτικό προσανατολισμό της Ελλάδας. Πρόκειται, δηλαδή και για το θέμα της εξασφάλισης των ζωνών επιρροής των ΗΠΑ στο μέλλον, όπως επισημαίνει η έγκριτη γερμανική εφημερίδα.
Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμαπαραπέμπει ακριβώς στην συνεργασία μαζί της εντός του ΝΑΤΟ, ιδίως όταν ο πρώτος επανειλημμένα έχει αναφέρει ότι δεν δίνει και την μεγαλύτερη σημασία στην αμυντική συμμαχία.Ο Τραμπ έχει πει ο ίδιος ότι μόνο όποιος πληρώνει συστηματικά στη Συμμαχία μπορεί να υπολογίζει σε στρατιωτική βοήθεια. Σε αυτό τουλάχιστον το θέμα η Ελλάδα μπορεί να είναι ήσυχη. Σε τελευταία ανάλυση, η χώρα ανήκει στις πέντε εκείνες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες δαπανούν το 2% του ΑΠΕ τους για αμυντικές δαπάνες. Παρά την οικονομική κρίση, τα ποσά αυτά διατηρήθηκαν. Και για αυτό ευχαρίστησε ο Ομπάμα τους Έλληνες στην Αθήνα, καταλήγει η Die Zeit.
Βild: Ήρθε η απόρριψη από το Βερολίνο
H Βild σχολιάζει ότι «η επίσκεψη Ομπάμα δεν έφερε τίποτα για τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ο οποίος είχε ελπίσει στο κούρεμα του χρέους και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης στο Βερολίνο κατά τις συναντήσεις του με την Μέρκελ. Το βράδυ όμως κιόλας ήρθε η απόρριψη από το Βερολίνο».
Ενας έμπιστος της καγκελαρίου φέρεται να είπε στην εφημερίδα :«Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κύριος Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει! Αυτό που διαδίδει ο Τσίπρας και ορισμένεοι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι η συνήθης προπαγάνδα της Αθηνας: » Εάν ανταποκριθούμε στο σημερινό στάδιο και κατάσταση στο αίτημα αυτό, η χώρα σε τρία χρόνα θα βρίσκεται ξανά στο τέλος , διότι σε ουσιαστικούς τομείς δεν έχει αλλάξει τίποτα», φέρεται να είπε η ίδια πηγή στην Bild.
Ο Ομπάμα επισκέπτεται από αύριο την καγκελάριο, συνεχίζει η λαϊκή συντηρητική εφημερίδα. «Εκεί ο Ομπάμα θα κάνει την τελευταία του προσπάθεια να πείσει το Βερολίνο να γίνει απομείωση του χρέους και επομένως να προβεί η Ε.Ε. σε διαγραφή των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων. Γι αυτό ο Ομπάμα φέρνει μαζί του τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Γάννη Βαρουφάκη πέρυσι. Τώρα ο Λιού συνομιλεί με τον νυν υπουργό Οικονομικών, τον διαδοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά η απόρριψη ήρθε ήδη από το Βερολίνο.»
Kατά την Bild, «επί του θέματος θα γίνει συζήτηση μετά το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές. Από την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) καθίσταται σαφές ότι μετά την ήττα του λόγω της υποψηφιότητας (σ.σ. του σοσιαλδημοκράτη) Στάνμάιερ ως κοινού υποηφίου προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί το CDU να υποχωρήσει και ως προς το θέμα της Ελλάδας. Από την αμερικανική αντιπροσωπεία λέγεται ότι ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να προωθήσει θέματα στο Βερολίνο. Είτε το ελληνικό , είτε το ουκρανικό».
Η εφημερίδα καταλήγει γράφοντας ότι «Στο πρόγραμμα του Ομπάμα στην Αθήνα υπάρχουν πάντως πολλά: Υπάρχει η μεγάλη συμβολική ομιλία της οποία θα εκφωνήσει στο λίκνο της δημοκρατίας, την τελευταία του στο εξωτερικό. «Πρόκειται για ένα μήνυμα προς τον κόσμο», είπε ευρωπαίος διπλωμάτης στη Bild. Δηλαδή δεν θα αφορά απαραίτητα την Ελλάδα, διότι για την σωτηρία της η Ουάσινγτον δεν έχει δώσει μέχρι στιγής ούτε ένα σέντ.».
Πόλεμος Λαγκάρντ-Σόιμπλε
To ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα, υποστηρίζει η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το απορρίπτει. Η μεν πρώτη τάσσεται κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ, χωρίς κούρεμα του χρέους, με το επιχείρημα ότι διαφορετικά θα παραβιάσει το καταστατικό του, ο δε δεύτερος της υπενθυμίζει ότι πρέπει να παραμείνει, διότι έτσι συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τεκμηριώνει την αντίθεσή του με το κούρεμα, λέγοντας ότι, ήδη, έχουν μειωθεί τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, τα οποία είναι χαμηλότερα και από αυτά, με τα οποία δανείζεται η Γερμανία, και ό,τι έχει παραταθεί χρονικά η αποπληρωμή των δανείων της. Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ αντιτείνει με τη σειρά της ότι με ένα χρέος πάνω από 176% του ΑΕΠ και το οποίο θα φτάσει το 310%, δεν μπορεί κανείς να μιλά για βιωσιμότητά του χωρίς κούρεμα.
Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, φυσικά, δεν το θέλει και ελπίζει ότι τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, έστω και με ένα μικρότερο ποσό, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή του και χωρίς να παραβιάζει τους κανόνες του καταστατικού του. Το έδαφος γι΄αυτό υπάρχει, αν πιστέψει κανείς τους καλά μυημένους του ΔΝΤ, διότι πρώτον η οικονομία της Ελλάδας πάει καλύτερα από ότι είχε υπολογίσει το Ταμείο στις αρχές του έτους- κάτι το ιδιαίτερο για την ιστορία της κρίσης της χώρας.
Ετσι, μπορεί κανείς να υπολογίζει με επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος, την οποία καλοί γνώστες των πραγμάτων λένε πως η ελληνική κυβέρνηση την εκτιμά στο 2,7%. Επιπλέον, κι αυτό κατά την εκτίμηση των ειδικών είναι ένα ακόμη επιχείρημα, η Ελλάδα -σε αντίθεση με άλλες χώρες διεθνώς που περνούσαν κρίση στο παρελθόν- εξαρτάται λιγότερο από το δανεισμό της από τις διεθνείς αγορές.
Και τούτο διότι έχει στο πλευρό της τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), τον μεγαλύτερο δανειστή της εν τω μεταξύ, ο οποίος θα συνεχίσει για δεκαετίες να είναι δίπλα της και μόνο διότι η διάρκεια των δανείων της είναι 30 χρόνια. Αυτό καθιστά τη συμμετοχή του ΔΝΤ λιγότερο επικίνδυνη στην περίπτωση της Ελλάδας. Eκείνο, όμως, το οποίο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη η προσέγγιση αυτή, είναι η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ ως προς την βιωσιμότητα του χρέους.
Οι Γερμανοί είναι εκείνοι, οι οποίοι ιδίως θέλουν να παραμείνει το ΔΝΤ και αυτό, όχι τόσο για τα χρήματα, όσο για την πολιτική διάσταση του θέματος. Πίσω από τη επιμονή τους κρύβεται η βαθιά δυσπιστία τους προς την Κομισιόν.
Η Γερμανία θεωρεί ότι η Κομισιόν θα είναι μακρόθυμη, υπομονετική και γενναιόδωρη, εάν αποφάσιζε μόνη για τα χρήματα της βοήθειας και την τήρηση των όρων του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Γι’ αυτό και επιμένει ότι πρέπει να παραμείνει το ΔΝΤ, το οποίο θεωρείται ότι διαθέτει μεγάλη εμπειρία, την αναγκαία σκληρότητα και την πολιτική αδιαλλαξία, ώστε να αποτελεί το αντίβαρο στην Κομισιόν.
Πού θα καταλήξει η διαμάχη μεταξύ Γερμανών και ΔΝΤ θα φανεί στους επόμενους δυόμισυ μήνες. «Δεν θα έλεγα ότι όλα έχουν τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Οι χώρες της Ευρωζώνης «πνίγουν» τις ελπίδες του Τσίπρα
Πλήγμα στον «πιεσμένο» Αλέξη Τσίπρα και τις πιθανότητες του να παραμείνει στην εξουσία επιφύλαξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σηματοδοτώντας πως δεν πρόκειται να λάβει την δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, που έχει υποσχεθεί στους Έλληνες ψηφοφόρους, για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη.
Στη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών κατέρριψαν οποιεσδήποτε τέτοιες ελπίδες ελάφρυνσης φέτος. Με τις κυβερνήσεις των εταίρων να φαίνονται αποφασισμένες να μην αφήσουν την Ελλάδα να γίνει δηκτικό θέμα κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία του χρόνου, η στάση τους δείχνει πως δεν πρόκειται να μιλήσουν για το θέμα μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο του 2017.
Το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 170% του ΑΕΠ της χώρας. Τη στιγμή που το ΔΝΤ απαιτεί μία δεσμευτική και ποσοστική ανακούφιση του χρέους πριν το 2018, η Ευρωζώνη φαίνεται πως δεν έχει προχωρήσει το θέμα καθόλου. Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, που προεδρεύει του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι αδύνατο να είμαστε ακριβείς για το τί μέτρα θα χρειαστούν για το χρέος το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Είναι αδύνατο, είναι πολύ νωρίς και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ξεκάθαρα τί χρειάζεται».
Η καθυστέρηση όμως θα μπορούσε να κοστίσει πολύ ακριβά, πολιτικά, στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ποντάρει την πολιτική του καριέρα στο βρίσκει τη… χρυσή τομή με τους εταίρους. Το ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το γκάλοπ της Αlco για την εφημερίδα Παραπολιτικά, βρίσκεται 6% πίσω της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ηγείται με 22%.
«Η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του χρέους και η πιθανότητα ενός τέταρτου μνημονίου θα αποτελέσει τελειωτικό χτύπημα για την κυβέρνηση και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές», σύμφωνα με το Νίκο Οικονομίδη, καθηγητή οικονομικών στο Stern School of Business του New York University.
Tα ελληνικά ομόλογα, πάντως, επέδειξαν άνοδο τη Δευτέρα μετά από τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, κατά 2 cents ανά ευρώ στα 75,9 cents, σε υψηλό πέντε μηνών.
Οποιαδήποτε απόφαση για μεσοπρόθεση ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα λάβει χώρα το 2018 εάν συμβεί, είναι σημαντική αφού το ΔΝΤ την έχει κάνει και προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Pettery Orpo, ανέφερε σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες πως «μπορεί του χρόνου να αποτελεί και καλύτερη πολιτική συγκυρία για την Ελλάδα. Αν και οι Έλληνες έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή. Πρέπει να κάνουν περισσότερα».
Πηγή: Thepressroom.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου