Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2016

Παρέμβαση Παυλόπουλου για το Κυπριακό: Η Ευρώπη δεν μπορεί μόνο να ζητά. Ήλθε η ώρα να προσφέρει.

Posted by olympiada

Ξεκάθαρη παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλο  κατά την συνάντηση του με τον κύπριο ομόλογό του Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφερε την Ευρώπη προ των ευθυνών της στο κυπριακό ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αδιανόητο ....να γίνεται ανεκτή η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή Ευρωπαϊκού εδάφους. Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να προσφέρει και όχι μόνον να ζητά. Ευρωπαϊκή παρέμβαση λοιπόν σε όλα τα επίπεδα για να τελειώσει επιτέλους αυτή η ντροπή για την ανθρωπότητα.


Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω και πάλι. Θέλω να σας επαναλάβω, για πολλοστή φορά, ότι είμαστε δίπλα σας, σ’ αυτόν τον «μαραθώνιο» -να το πω έτσι- των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων, πολύ, περισσότερο όσο οι θέσεις τις οποίες υποστηρίζετε είναι θέσεις κοινές. Αλλά δεν είναι μόνο κοινές για εμάς, είναι θέσεις που
απορρέουν από το Διεθνές και από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Επομένως, είναι και θέσεις ευρωπαϊκές και θα ήθελα να μείνω σ΄αυτό λίγο περισσότερο: Είναι γνωστό ότι θεωρούμε πως είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο, και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Αυτό αφορά και τη νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το θέμα της ιθαγένειας αλλά κυρίως το θέμα της κυριαρχίας. Γιατί η κυριαρχία πρέπει να είναι πλήρης και κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αυτή η κυριαρχία δεν νοείται εφόσον υπάρχουν εγγυήσεις και, πολύ περισσότερο, εφόσον υπάρχουν στρατεύματα κατοχής. Αυτά είναι κόκκινες γραμμές στην όλη διαπραγματευτική διαδικασία. Και θέλω να επαναλάβω ότι είναι κόκκινες γραμμές όχι μόνον εθνικές. Είναι κόκκινες γραμμές που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, κόκκινες γραμμές που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και υπενθυμίζω κάτι που τόνισα και στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών: Οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού που δεν θα σεβόταν το θεσμικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο και για την ίδια την ΕΕ. Υπερασπιζόμενοι λοιπόν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία όπως αυτή καθιερώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, άρα την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Όλα αυτά τα τόνισα κύριε Πρόεδρε, γιατί θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο: Επειδή προστατεύουμε και τα συμφέροντα της ΕΕ, για αυτόν τον λόγο πρέπει να αναλάβει και τις αντίστοιχες ευθύνες της και η ΕΕ και τα αρμόδια ευρωπαϊκά fora. Όλοι γνωρίζουμε – και εμείς το σεβόμαστε πρωτίστως, και η Κύπρος και η Ελλάδα, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές μάλιστα που περάσατε και που εμείς περνάμε ακόμα- ότι σεβόμαστε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΕΕ και στα αρμόδια όργανά της. Καιρός είναι να αναγνωρίζει η ΕΕ ότι κι εκείνη έχει υποχρεώσεις απέναντι στα κράτη-μέλη, επομένως κι αυτές τις υποχρεώσεις πρέπει να τις εκπληρώσει. Άρα πρέπει να υπερασπισθεί τις θέσεις αυτές που κι εσείς στηρίζετε γιατί με τον τρόπο αυτόν υποστηρίζει και τις θέσεις των κρατών-μελών της.

Και πάλι καλή δύναμη και επαναλαμβάνω, είμαστε δίπλα σας σ’ αυτόν τον αγώνα.

Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω όπως έπραξα εκφράζοντας τις ευγνώμονες ευχαριστίες και προς τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση της Ελλάδος για την αμέριστη, την άδολη, την από πάσης άποψης στήριξη του αγώνα που ο κυπριακός Ελληνισμός αλλά και ο κυπριακός λαός, δεν εξαιρώ τους τουρκοκύπριους, καταβάλει προκειμένου να απαλλαγούν από την κατοχή και να δημιουργήσουν συνθήκες πραγματικά ειρηνικής συμβίωσης ή δημιουργίας μέλλοντος για τους κατοίκους του νησιού μας, της Κύπρου.

Αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω και είναι μία από τις προόδους που έχει γίνει είναι ότι έχουμε μέσα από τις εγγυήσεις που έχουμε επιτύχει να διασφαλίσουμε ότι μιλούμε πάντα για ένα κράτος με μία αληθινή προσωπικότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα -εδώ είναι από τις προόδους που έχουν επιτευχθεί στον διάλογο- με μία υποσημείωση, όπως ορθά επισημάνατε: Τα πάντα εξαρτώνται από την απάλειψη αναχρονιστικών εγγυήσεων ή ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει μία δύναμη σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Γι αυτό και ποσώς δεν διαφωνώ και γι αυτό και εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου για τις προσπάθειες, τις κοινές προσπάθειες να επιτύχουμε την απαλλαγή και από τον κατοχικό στρατό αλλά και από το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων.

Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση και θα συνεχίσουμε την Κυριακή τον διάλογο που αναφέρεται στο εδαφικό. Υπάρχουν, οφείλω να πω, σημαντικές συγκλίσεις και θέλω να ελπίζω ότι μπορεί να υπάρξει μια κατάληξη και στο εδαφικό με την έννοια της αναγνωρίσεως, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα ιδιοκτησίας αυτά τα δύο συνδέονται- άρα μέσω προσαρμογής δίκαιας που η κάθε κοινότητα κρίνει. Αυτό ενδεχομένως θα μας οδηγήσει σε μια πολυμερή διάσκεψη που μέσα από τα όσα έχουμε συζητήσει και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα πρέπει βεβαίως προ της συναντήσεως να προηγηθεί σειρά άλλων συναντήσεων προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος εις τα εκκρεμούντα αλλά και σ’ όσα αφορούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τη στενή συνεργασία μπορεί να επιτύχουμε πολύ περισσότερα και ιδιαίτερα με την κινητοποίηση, όπως πολύ ορθά είπατε, είναι κάτι που ανελλιπώς πράττουμε, να ενεργοποιούμε με κάθε τρόπο κάθε στοιχείο στην ΕΕ αλλά και να φέρνουμε προ των ευθυνών τους την ΕΕ, η οποία οφείλω να πω σημαντικά έχει συμβάλει στην πρόοδο των κεφαλαίων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια είναι και η προσπάθεια που καταβάλλουμε να υπάρξουν εκείνες οι προϋποθέσεις που επιτέλους μετά από 42 χρόνια θα μας οδηγήσουν σε διασφάλιση των συμφερόντων του συνόλου του Λαού άρα και του Κυπριακού Ελληνισμού που έχω την τιμή στον διάλογο να εκπροσωπώ.

Για άλλη μια φορά ευχαριστώ θερμά κύριε Πρόεδρε, δεν έχω αμφιβολία ότι μέσα από τη στενότατη επαφή που έχουμε και τον ειλικρινέστατο διάλογο θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας. Αρκεί και η άλλη πλευρά, και ιδιαίτερα η Τουρκία, επιτέλους να δώσει δείγματα γραφής για αυτό το οποίο επιδιώκουμε και υποτίθεται ρητορικά επιδιώκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου