Τρίτη, Δεκεμβρίου 20, 2016

Αυστηροί οι δανειστές για τον «μποναμά Τσίπρα»: Σας είχαμε πει να μην προχωρήσετε μονομερώς


Τι αναφέρεται στην έκθεση που θα συζητηθεί σήμερα στο Euroworking Group

Αμφισβητούν το ύψος του πρωτογενούς πλεόνασματος και παραπέμπουν στην έκθεση της Eurostat τον Απρίλιο για τις πραγματικές επιπτώσεις από τη «μισή 13η σύνταξη»
Ιδιαιτέρως επικριτική.... για τις διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση είναι η έκθεση των δανειστών για τον «μποναμά» Τσίπρα που θα συζητηθεί σήμερα στο Euroworking Group.

Η έκθεση έχει ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου και αναφέρει ότι «το θέμα των παροχών συζητήθηκε με τις ελληνικές αρχές σε συνάντηση στις 13 Δεκεμβρίου, αυτό όμως ήταν ήδη έξι ημέρες μετά τις δημόσιες εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού» όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή.

«Οι ελληνικές αρχές κατά την προηγούμενη αποστολή τους ενημέρωσαν του θεσμούς ότι σκέφτονταν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά τότε δεν έγινε καμία συζήτηση ή αναλυτική πρόταση» προστίθεται στην έκθεση.

Στην εισαγωγή της έκθεσης επισημαίνεται ότι οι θεσμοί είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε τέτοια κίνηση χωρίς προηγούμενη συζήτηση: «Οι θεσμοί είχαν ρητώς συστήσει να μην προχωρήσουν προσθέτοντας περισσότερο κόστος στις συντάξεις σε περίπτωση υπεραπόδοσης προϋπολογισμού αλλά να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να συσσωρεύσουν ταμειακά αποθέματα ασφαλείας».

Ειδικά για την «μισή 13η σύνταξη» αναφέρεται ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τη διαδικασία και την ουσία του μέτρου καθώς «στην ουσία είναι αμφίβολο κατά πόσο το πακέτο μέτρων είναι αρκετά καλά στοχευμένο ώστε να αντιμετωπιστεί μεγαλύτερες ανάγκες».

Σημειώνεται επίσης ότι ο «μποναμάς» μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες στους συνταξιούχους για άλλες παροχές στο μέλλον αλλά και την αίσθηση ότι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μπορεί να αντισταθμιστούν.

Παράλληλα αμφισβητούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τελικά 0,75% του ΑΕΠ αντί για 0,5% όπως έχει προβλεφθεί. «Οι υφιστάμενες προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών υπολογίζουν ένα πιο θετικό περιθώριο αλλα λιγότερο από αυτό που υπολογίζουν οι ελληνικές αρχές». Όπως επισημαίνεται στην έκθεση για το ποιες θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις του μέτρου θα υπάρχει βεβαιότητα μόνο μετά την επικύρωση των στοιχείων από τη Eurostat. «Το μέτρο αυτό θα έχει δημοσιονομική επίπτωση στο 2016 και αυτό θα επιβεβαιωθεί μόνο μετά τα τελικά αποτελέσματα της Eurostat τον Απρίλιο του 2017» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου