Στη Β’ Αθηνών, όπου έχει την έδρα της και η Φώφη Γεννηματά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα διεκδικήσει τουλάχιστον δύο έδρες
Δημήτρης Κουκλουμπέρης
Η συνεργασία της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου και το κάλεσμα σε παλιά και νέα στελέχη για συστράτευση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη -εκτός της εύλογης ευφορίας- δημιουργούν σοβαρούς πονοκεφάλους στην ηγεσία ....της Χαριλάου Τρικούπη που σχετίζονται με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Η ώρα των εκλογών μπορεί να μην έχει έρθει, ωστόσο στο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται, αφενός για να αποφύγουν τον αιφνιδιασμό και αφετέρου διότι γνωρίζουν ότι η διαχείριση των υποψηφίων και η τοποθέτησή τους στις εκλογικές λίστες είναι μια υπόθεση που απαιτεί χρόνο και λεπτούς χειρισμούς.
Η κατάσταση για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γίνεται πλέον πιο περίπλοκη λόγω της επανένωσης με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, της επιστροφής βουλευτών που είχαν διαγραφεί και κάποιων άλλων που προσχωρούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Αν και πρόκειται για «δημιουργικό προβληματισμό», η διεύρυνση του καταλόγου των υποψηφιοτήτων σημαίνει ότι η μάχη ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την κατάκτηση μιας έδρας θα γίνει πολύ σκληρή και ο ανταγωνισμός ιδιαίτερα έντονος, γεγονός που δεν αποκλείεται να προκαλέσει γκρίνιες και αντιπαλότητες.
Ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις από έναν πιθανό «συνωστισμό» στελεχών εμφανίζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Πάντως, τίποτα ακόμη δεν εκλαμβάνεται ως δεδομένο ούτε έχει κλειδώσει. Κομβική κρίνεται η επιλογή του νομού που θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου.
Θεωρητικά, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ έχει να διαλέξει μεταξύ της Αχαΐας από όπου έλκει την καταγωγή του, της Α’ Αθηνών όπου έχει θητεύσει στο παρελθόν ή της Αττικής, μιας περιφέρειας που η εκλογή βουλευτή με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μοιάζει σχεδόν εξασφαλισμένη.
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα: αν κατεβεί στην Αχαΐα, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Βουλής ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, τον οποίο όμως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να «θυσιάσει».
Αν μπει στη λίστα της Α’ Αθηνών, θα απειληθεί ο Κώστας Σκανδαλίδης που εκλέγεται εκεί, ενώ αν καταλήξει στην Αττική, ψαλιδίζονται οι ελπίδες επανεκλογής της Εύης Χριστοφιλοπούλου. Ο γρίφος λύνεται ευκολότερα με το (αρκετά αδύναμο) σενάριο, ο πρώην πρωθυπουργός να αποφασίσει να μην είναι καθόλου υποψήφιος.
Στη Θεσσαλονίκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι το φαβορί. Ωστόσο, η εκλογική διαδικασία δεν θα είναι περίπατος για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εφόσον βάλει υποψηφιότητα και ο παλαιός του γνώριμος, Χάρης Καστανίδης, που ανήκει στο δυναμικό του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Στις σπαζοκεφαλιές των ψηφοδελτίων συγκαταλέγεται το Επικρατείας, μέσω του οποίου είχε εισέλθει τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στο πλαίσιο της σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν, οι συζητήσεις για τη σύνθεσή της επίμαχης λίστας θεωρούνται πρώιμες.
Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείεται η εκ νέου τοποθέτηση του κ. Θεοχαρόπουλου στην πρώτη εκλόγιμη θέση, προκειμένου η ΔΗΜΑΡ να έχει σίγουρη εκπροσώπηση στη Βουλή. Διαφορετικά, θα πρέπει να αναζητηθεί κάποια περιφέρεια με σταυρό αλλά κυρίως με προοπτική έδρας. Η Ημαθία, από όπου κατάγεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δεν πληροί τα προαναφερθέντα κριτήρια. Διέξοδο ίσως έδινε η Β’ Θεσσαλονίκης, στην οποία πολιτεύεται η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου που «φλερτάρει» τελευταία με τη Χαριλάου Τρικούπη.
Στη Β’ Αθηνών, όπου έχει την έδρα της και η Φώφη Γεννηματά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα διεκδικήσει τουλάχιστον δύο έδρες. Τα δυνατά ονόματα στη μεγαλύτερη και πιο αχανή περιφέρεια της χώρας παραμένουν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Σφήνα» θα επιχειρήσει να μπει ο παπανδρεϊκός Μιχάλης Καρχιμάκης, έχοντας μετακομίσει από τον Νομό Λασιθίου όπου εκλεγόταν. Το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει ο Θάνος Μωραΐτης, αν δεν πολιτευτεί στην Αιτωλοακαρνανία που συγκεντρώνει εξάλλου μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής. Ερώτημα αποτελεί η υποψηφιότητα του πάντοτε μάχιμου πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης έχει το προβάδισμα στην Α’ Αθηνών. Το σκηνικό θα γίνει δυσχερές στην περίπτωση που η Αννα Διαμαντοπούλου αναθεωρήσει τις απόψεις της για νέο κόμμα και ανταποκριθεί στο προσκλητήριο της Φώφης Γεννηματά ή -παρομοίως- αν ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος είναι σήμερα βουλευτής με Ποτάμι, συνεργαστεί μελλοντικά με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Τα εσωκομματικά ντέρμπι
Από εκεί και πέρα, άλλοι νομοί που έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε εσωκομματικά ντέρμπι είναι η Αρκαδία, εφόσον απέναντι στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο κατεβεί ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος όμως δεν ήταν υποψήφιος με το ΚΙΔΗΣΟ τον Ιανουάριο του 2015, δηλώνοντας ότι «οφείλουμε να πείσουμε ότι δεν συμμετέχουμε στα κοινά για την κατάληψη αξιωμάτων και θώκων».
Στα Δωδεκάνησα, αναμένεται να αναμετρηθούν ο γιατρός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός με τον πρώην υπουργό Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη, στη Δράμα η νυν βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε κοινή λίστα με τον Χρήστο Αηδόνη, στα Ιωάννινα ο Μιχάλης Κασσής με τον Θανάση Οικονόμου, ο οποίος παραβρέθηκε «με επιφυλάξεις και ελπίδες» στη συνάντηση με τους πρώην βουλευτές, στη Λάρισα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης με τον καρδιοχειρουργό Νίκο Τσιλιμίγκα.
Στην ακριτική Ροδόπη, εκλογική περιφέρεια του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργου Πεταλωτή, θα δώσει τον αγώνα του σταυρού ο προσφάτως ενταχθείς στη Συμπαράταξη, Αχμέτ Ιλχάν, στην Εύβοια ο Συμεών Κεδίκογλου, στο υπόλοιπο Αττικής ο Παντελής Ασπραδάκης, στη Θεσπρωτία ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, στη Χίο ο Κώστας Τριαντάφυλλος και στη Μαγνησία ο δημοσιογράφος Γιάννης Αναστασίου.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου