Τα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στη χορήγηση αίματος στον εγκέφαλο. Απαιτούν άμεση ιατρική παρακολούθηση, καθώς μπορούν να... αποβούν θανατηφόρα. Ξέρουμε πως συμβαίνουν συχνότερα σε άτομα πιο προχωρημένης ηλικίας, αλλά η αλήθεια είναι πως μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε. Όσο πιο σύντομα ο ασθενής λάβει ιατρική βοήθεια, τόσο λιγότερη βλάβη θα προκληθεί.
Όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο μπλοκάρεται, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν. Περίπου 85% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά, όταν δηλαδή η ροή του αίματος μπλοκάρεται από κάποιον θρόμβο. Το δεύτερο πιο κοινό είδος εγκεφαλικού είναι το αιμορραγικό, που συμβαίνει όταν υπάρχει αιμορραγία μέσα ή κοντά στον εγκέφαλο, συχνά λόγω κάποιου αδύναμου αιμοφόρου αγγείου που έσπασε.
Πολλές φορές, τα εγκεφαλικά επεισόδια έχουν συμπτώματα, που ξεκινούν ξαφνικά, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να είμαστε ενήμεροι—πρέπει να δράσουμε γρήγορα, για να περιορίσουμε όσο μπορούμε την εγκεφαλική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ένα εγκεφαλικό. Όταν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο, το πρόσωπό του μπορεί να φαίνεται ότι “πέφτει” ή ότι χαλαρώνει από την μία πλευρά. Αν το παρατηρήσετε αυτό, ζητήστε από τον ασθενή να σηκώσει και τα δύο χέρια πάνω από το κεφάλι, για να δείτε αν μπορεί να τα κρατήσει εκεί. Η ομιλία του μπορεί να “σέρνεται” και να είναι δύσκολο να κατανοηθεί.
Οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά δεν είναι καθόλου μικρό και το ποσοστό που συμβαίνει σε άτομα κάτω των 65 ετών. Ακόμα και μικρά παιδιά μπορεί να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Η υπέρταση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου, ενώ σε αυξημένο κίνδυνο βρίσκονται και οι άνθρωποι που καπνίζουν, που πάσχουν από διαβήτη, αυξημένη χοληστερόλη και κολπική μαρμαρυγή.
Μπορείτε να ελαττώσετε τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου με το να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας. Πολλοί παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η κακή διατροφή ελέγχονται. Ελέγξτε, επίσης, τακτικά την αρτηριακή σας πίεση, προσπαθήστε να τρέφεστε υγιεινά και να ασκείστε τακτικά.
Το κάπνισμα, συγκεκριμένα, μπορεί να κάνει τεράστιο κακό, καθώς στενεύει τις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης. Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει στην κολπική μαρμαρυγή. Αν έχετε διαγνωστεί με άλλες παθήσεις που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο (αυξημένη χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση κ.τ.λ.), είναι αναγκαίο να τις διατηρείτε υπό έλεγχο, ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές. Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας και να κάνετε εξετάσεις, για να είστε πάντα σίγουροι ότι ο κίνδυνος δεν έχει αυξηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου