Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2017

Κόντρα Σκουρλέτη - Βορίδη στη Βουλή για τη συμφωνία στο Eurogroup




Κόντρα μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη, ξέσπασε στη Βουλή για τη συμφωνία στο Eurogroup.

«Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάρει θέση στη βάση σοβαρής επιχειρηματολογίας», ανέφερε ...ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη Βουλή, σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο πλαίσιο της χθεσινής συμφωνίας.

«Διαπίστωσα μια έλλειψη σοβαρής επιχειρηματολογίας. Έχετε την αμέριστη κατανόησή μας. Διότι πάνω από ένα μήνα τώρα διαμορφώνετε μια εικόνα άλλη. Μάλιστα είχατε διαρρεύσει ότι θα υπάρξει διάγγελμα του πρωθυπουργού, ότι θα ανακοινώσει δημοψήφισμα.

Είχατε διαμορφώσει μια εικόνα που οδηγούσε σε αυτό το οποίο ζητάτε από την επομένη των εκλογών, δηλαδή εκλογές. Διαψευστήκατε», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, απευθυνόμενος στα έδρανα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αντί λοιπόν τώρα να έρθετε και να ασκήσετε μια κριτική, δεν μιλάτε επί του περιεχομένου του πλαισίου αυτής της συμφωνίας. Και μας λέτε αυτό το απερίγραπτο, ότι έρχονται οι θεσμοί, κλείνει η συμφωνία και εδώ η χώρα βουλιάζει. Δηλαδή, τι θα θέλατε; Να μην κλείσει η συμφωνία; Επιτέλους ξεπεράστε τις ενδογενείς αντιφάσεις. Σοβαρευτείτε και καταθέστε μια συγκεκριμένη πολιτική κριτική», ανέφερε ακόμα ο υπουργός Εσωτερικών.

«Αυτή η συμφωνία πλαίσιο, κατ’ αρχήν, έτσι όπως το γενικό της πλαίσιο συμφωνήθηκε, έχει μια εσωτερική λογική. Και πάνω σε αυτό πρέπει να τοποθετηθείτε: Για κάθε μέτρο που θα προβλέπει μια επιπλέον επιβάρυνση, προβλέπεται ένα αντίμετρο το οποίο θα έχει μια αντίστοιχη ελάφρυνση. Από εκεί προκύπτει και η διαπίστωση ότι είναι μηδενικής δημοσιονομικής απόκλισης. Πάνω σε αυτό, διαφωνείτε ναι ή όχι;», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Αυτό το πλαίσιο συμφωνίας εξασφαλίζει στη χώρα, σχεδόν για δύο χρόνια, ένα καθαρό τοπίο, πάνω στο οποίο μπορεί να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος για μια νέα αναπτυξιακή πορεία», προσθέτει ο υπουργός Εσωτερικών.

«Το 2017 και το 2018 δεν προβλέπεται κανένα απολύτως μέτρο και με τη δυναμική που έχει υπάρξει κλείνοντας το 2016, αυτό δεν είναι αμελητέο. Άρα και με βάση το λογικό συμπέρασμα ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα δοθεί η ποσοτική χαλάρωση, που έχει συμβολική και ουσιαστική σημασία, μιλάμε για αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2017 και το 2018, τους οποίους έχουμε να δούμε πριν το 2009. Αμελητέο», συμπλήρωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Βορίδης: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία

«Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να πάρει φόρους από τους ανθρώπους των 600 ευρώ, να κόψει 20% τις συντάξεις των 1.000 ευρώ και να απορυθμίσει περαιτέρω την αγορά εργασίας», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Μάκης Βορίδης.

«Είδα με πολύ ενδιαφέρον χθες, όλους τους υπουργούς ή σχεδόν όλους, να παρελαύνουν πανηγυρίζοντας τη μεγάλη επιτυχία στο Eurogroup. Και είδα κιόλας ότι υπάρχει και μια διατύπωση ότι τελείωσε η λιτότητα και επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Μιλάμε για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής και να μην ανησυχούμε καθόλου. Επειδή ειλικρινώς μου προξενεί εντύπωση αυτή όλη η ευαρέσκεια και ο αυτοθαυμασμός ο κυβερνητικός, ήθελα απλώς να κάνω μια παράκληση σε όλους τους συναδέλφους. Να κάνουν μια απλή ανάγνωση των δύο βασικών κειμένων: της ανακοινώσεως της ευρωομάδος και της ανακοινώσεως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», είπε ο Μάκης Βορίδης και υπογράμμισε ότι τα συμπεράσματα που προκύπτουν για τα δύο αυτά κείμενα, είναι ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία και επομένως συνεχίζεται αυτή η ωραία ιστορία της αξιολόγησης και επιστρέφουν οι θεσμοί γιατί έλαβαν διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα κάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας», είπε ο Μάκης Βορίδης και συνέχισε, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια που εισέπραξε από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας: «Εάν λοιπόν εσείς πανηγυρίζετε γιατί επίκειται η ψήφιση του αφορολόγητου, κύριε συνάδελφε, είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ωραίο χαμόγελο που έχετε τώρα, θα το έχετε και όταν αποφασίσετε να πάρετε φόρους από τους ανθρώπους των 600 ευρώ και όταν επίσης θα αποφασίσετε - με τη δική σας ψήφο, χαρωπέ μου συνάδελφε - να μειώσετε τις συντάξεις 1.000 ευρώ κατά 20% και όταν, ενάντια σε κάθε διακηρυγμένη θέση σας, θα αποφασίσετε να απορυθμίσετε περαιτέρω την αγορά εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου