Παρασκευή, Μαρτίου 24, 2017

Κόντρα Κοτζιά – Κουμουτσάκου για τις επαφές του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ





Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και στον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο, με αφορμή....
τις επαφές του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ.



Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κουμουτσάκος, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον κ. Κοτζιά, επέκρινε τον ΥΠΕΞ για το γεγονός ότι «κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον αμερικανό ομόλογό του και κορυφαίους αμερικανούς αξιωματούχους, δεν τέθηκαν μείζονα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όπως το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο».

«Κατέθεσα τη συγκεκριμένη ερώτηση προς τον κύριο Υπουργό των Εξωτερικών, καθώς οι δηλώσεις που έκανε σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε με αξιωματούχους της νέας αμερικανικής Διοίκησης αφήνουν σοβαρά, ανοικτά ζητήματα και ερωτηματικά. Η χώρα περιβάλλεται από έναν κύκλο αστάθειας: Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή, Βόρειος Αφρική. Η κρίσιμη αυτή περίοδος, δεν επιτρέπει ασαφείς δηλώσεις και γριφώδεις απαντήσεις. Απαιτεί ουσιαστική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και δι’ αυτής του ελληνικού λαού», είχε δηλώσει ο Κουμουτσάκος.

Κοτζιάς για Κουμουτσάκο: Η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων ουδέποτε ωφέλησε τα συμφέροντα της χώρας



Στη συνέχεια, ο Κοτζιάς απάντησε στις αναφορές του Κουμουτσάκου, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση και εσκεμμένη, εσφαλμένη εντύπωση ως προς το περιεχόμενο του συνόλου των επαφών του με την αμερικανική ηγεσία.

Σε δήλωσή του, επισήμανε πως «προωθούν σκόπιμες ανακρίβειες που αναπαράγονται και «διανθίζονται» με αναληθή, ως συνήθως, δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Τα Νέα»».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στη διπλωματία και την πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, τονίζοντας πως ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι άλλοι πράττουν χωρίς να ομιλούν και άλλοι ομιλούν χωρίς να πράττουν, με κριτήριό τους κάποιες εσωτερικές σκοπιμότητες. «Πολλώ δε μάλλον όταν και ο ίδιος ο πρόεδρος της παράταξής του έχει δηλώσει ότι η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ασκείται προς τα έξω και όχι προς τα μέσα», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως η έκδοση ανακοινώσεων για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων ουδέποτε ωφέλησε τα συμφέροντα της χώρας.

Κουμουτσάκος: Ο κ. Κοτζιάς οφείλει να καταλάβει ότι στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις ελέγχονται



«Στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις ελέγχονται», δήλωσε ο Κουμουτσάκος, απαντώντας στις δηλώσεις του Κοτζιά.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ανέφερε, ότι ουδείς κατανοεί τον εκνευρισμό και την κακοπιστία της αντίδρασης του κ. Κοτζιά, μετά τη χθεσινή, δική του, κοινοβουλευτική ερώτηση, η οποία βασίζεται σε όσα ο ίδιος δήλωσε μετά τις πρόσφατες συναντήσεις του στις ΗΠΑ.

«Ο κ. υπουργός θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι στις Δημοκρατίες οι κυβερνήσεις ελέγχονται. Και πολιτικά και κοινοβουλευτικά. Καθώς και ότι οι υπουργοί οφείλουν να δίνουν απαντήσεις στις πολιτικές δυνάμεις και στους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών. Ο κ. Κοτζιάς δεν αποτελεί εξαίρεση. Οφείλει, λοιπόν, να δώσει μια ουσιαστική απάντηση. Χωρίς διαστρεβλώσεις και εξάρσεις ρηχού εντυπωσιασμού. Στη Νέα Δημοκρατία, μαθήματα για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων δεν δεχόμαστε», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου