Τετάρτη, Μαρτίου 29, 2017

Πολιτική όξυνση και ενημέρωση στους βουλευτές από την κυβέρνηση ενόψει συμφωνίας





Η στρατηγική του Μαξίμου

Επιθέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους που πολώνουν το κλίμα και συσπειρώνουν το κόμμα - Στους βουλευτές οι υπουργοί για να καμφθούν οι αντιδράσεις από εργασιακά και ΔΕΗ....

Εκρηκτικό πολιτικό κλίμα διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει το έδαφος για την έλευση μίας δύσκολης συμφωνίας με τους δανειστές εντός των επόμενων ημερών.

Εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή, σκληρές επιθέσεις σε αντιπολίτευση, Κώστα Σημίτη, αλλά και Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και επίπονο και επίμονο «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να καμφθούν οι αντιδράσεις και η δυσφορία για τα επώδυνα μέτρα και τις επιβαλλόμενες υποχωρήσεις σε κρίσιμα θέματα, όπως η ΔΕΗ και τα εργασιακά, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης, του πολιτικού σκηνικού.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει πλέον την αισιοδοξία της ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά και ότι στις 7 Απριλίου θα έχουμε το λεγόμενο staff level agreement – την τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, που θα ανοίξει το δρόμο για την διαμόρφωση της τελικής λύσης – πακέτο για το ελληνικό πρόβλημα (περιλαμβανομένης της ρύθμισης για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση κλπ).

Είναι ενδεικτική η σχετική δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου («η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζετε» είπε χαρακτηριστικά), αλλά και η εκτίμηση κυβερνητικού στελέχους ότι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου θα κλείσει η συμφωνία.

Με αυτό το δεδομένο η ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια να περιοριστούν οι αντιδράσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Την αρχή έκανε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ενημερώνοντας την Τρίτη τους βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας, όπου εκδηλώνονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα για την προοπτική πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Την Παρασκευή ο κ. Σταθάκης θα επισκεφθεί και το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για τον ίδιο λόγο. Η κυβέρνηση διαμηνύει ουσιαστικά ότι γίνονται ελιγμοί και προσπάθειες ώστε η περίφημη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ να γίνει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και να μην απειλεί το δημόσιο χαρακτήρα της, ενώ επικαλείται και τις διαχρονικές πιέσεις από την Κομισιόν για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Την Παρασκευή επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα ενημερώσουν για το σύνολο της συμφωνίας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και με συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων.

Όλα αυτά στο φόντο του αυστηρού μηνύματος που έστειλε ήδη από προχθές το Μέγαρο Μαξίμου ότι «κανείς δεν είναι πιο αριστερός από τον Αλέξη Τσίπρα», άρα η όποια συμφωνία φέρει ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ψηφιστεί.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει την κομματική και εκλογική βάση και να διευκολύνει την αποδοχή της συμφωνίας. Ένα «όπλο» στη φαρέτρα της κυβέρνηση είναι ο «πόλεμος κατά της διαφθοράς», ιδίως με τις εξεταστικές επιτροπές. Ήδη από το βήμα της Βουλής και ενώ αποφασίστηκε χθες η συγκρότηση προανακριτικής για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τα εξοπλιστικά, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε κι άλλες εξεταστικές, όπως για την υγεία.

Στη συζήτηση ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά των Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά, δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεών του για οξύτατες πολιτικές συγκρούσεις το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα δε η κυβέρνηση στήνει μέτωπο και κατά όσων ασκούν έντονη κριτική για τις επιλογές της στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και της οικονομίας. Είναι ενδεικτική η σφοδρή επίθεση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε για κακοπροαίρετη πολιτικολογία και ότι δεν βλέπει πως η ευθύνη για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις ανήκει στην πλευρά των δανειστών και όχι της κυβέρνησης.

Αλλά και εναντίον του Κώστα Σημίτη, ο οποίος ζήτησε εκλογές, η επίθεση ήταν επίσης σφοδρή. Τόσο από τον κ. Τζανακόπουλο, που τον χαρακτήρισε εκ των αρχιτεκτόνων της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας, όσο και από τον πρωθυπουργό, ο οποίος μίλησε για «φαντάσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου