Σάββατο, Μαρτίου 18, 2017

«Μετρήθηκε» ο Μητσοτάκης απέναντι σε Καραμανλή – Μεϊμαράκη και είδε ότι δεν τον παίρνει το παιχνίδι με τον Σημίτη (για την ώρα)




Παρά το γεγονός ότι ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος (συνεργάτης Σημίτη, Λαλιώτη, Καλογρίτσα), εισηγείται τη διαγραφή Καραμανλή – Μεϊμαράκη – Βλάχου – Κασαπίδη – Παπακώστα και όποιου άλλου αρνείται τη Σημιτοποίηση ..της ήδη μεταλλαγμένης ΝΔ, υπήρξε χτες μία στροφή του υιού του πρώην Πρωθυπουργού που μάλλον εξηγείται στο πλαίσιο τακτικής: «πάρτο αλλιώς και βλέπουμε για να κερδίσουμε χρόνο».

Το αδέσμευτο ρεπορτάζ λέει:

Με τουλάχιστον έξι αναφορές στην πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και την διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να ρίξει νέες γέφυρες με το καραμανλικό στρατόπεδο. Μετά την ομιλία του στην Κ.Ο της ΝΔ έγινε γνωστό ότι την Δευτέρα στις 12.30 θα συναντηθεί με τον Βαγγέλη Μειμαράκη τον οποίο είχε στηρίξει ο πρώην πρωθυπουργός στην προεδρική κούρσα.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια απόσταση – για την ακρίβεια δεν υπήρχε τακτική επικοινωνία – μεταξύ Μητσοτάκη και Καραμανλή. Η στενή σχέση του προέδρου της ΝΔ με πρώην υπουργούς του σημιτικού μπλοκ προκάλεσε μια δυσαρέσκεια στους καραμανλικούς. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνέχισαν να έχουν τακτική επικοινωνία ενώ υπήρξε και συζήτηση γιατί αφήνεται ο Πάνος Καμμένος να εμφανίζεται ως εκφραστής του καραμανλισμού.
Το βήμα το έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην Κ.Ο. «Επί δεκαετίες η Ελλάδα πορεύτηκε σταθερά και με ασφάλεια, χάρη στη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια» είπε. «Μια στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ακόμη και τώρα που ο ορίζοντας έχει σκοτεινιάσει, οι Έλληνες στηρίζουν αυτή την επιλογή. Παραμένουν προσηλωμένοι στην Ευρώπη».
Τις αρχές του Κ.Καραμανλή επικαλέστηκε και για να αφήσει αιχμές σε βάρος του υπουργού Άμυνας. «Η εξωτερική πολιτική θέλει συνομιλητές, όπως θέλει και κατάλληλες συμμαχίες» είπε. «Κυρίως, όμως, αυτό που χρειάζεται είναιστρατηγική. Θέλει να ξέρεις που πας και να καταλαβαίνεις τι κάνεις, για να μην καταλήξεις κάπου αλλού. Και κυρίως, όπως μας δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική δεν ασκείται για εσωτερική κατανάλωση. Και αυτό καλά θα κάνουν να το καταλάβουν οι κυβερνώντες.»
Αναφέρθηκε και στην διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. «Θυμίζω ότι, το 2009 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προειδοποίησε έγκαιρα και έντιμα για τους κινδύνους που είχε για τη χώρα η διεθνής οικονομική κρίση» τόνισε.


Όσον για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μειμαράκη, προκάλεσε πολλές συζητήσεις, την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι είναι «τζάμπα μάγκας όποιος λέει εκ του ασφαλούς ότι η ΝΔ δεν έπρεπε να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015». Αυτή η φραςη είχε ερμηνευτεί ως αιχμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Ο ίδιος το αρνήθηκε και είπε ότι αναφερόταν στον Μάκη Βορίδη που είχε κάνει σχετική δήλωση. Αλλά ήδη η εσωκομματική τράπουλα είχε μπερδευτεί.
Χθες επιχείρησε να βάλει ένα τέλος ο Κυρ.Μητσοτάκης. «Και όταν, πριν ενάμιση χρόνο, το καλοκαίρι του 2015, ο κ. Τσίπρας πήγε να τη ρίξει στα βράχια, εμείς κάναμε και πάλι το εθνικό καθήκον μας» είπε. «Όχι για τον κ. Τσίπρα, αλλά για τη χώρα. Το συμφέρον της Ελλάδας βάζουμε πάνω από όλα. Αυτό είναι το μάθημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτός είναι ο δρόμος της εθνικής μας αλήθειας κι εγώ έχω αποφασίσει ότι θα τον ακολουθήσω.»
Μόνο που αυτή τη φορά το εθνικό συμφέρον επιτάσσει εκλογές όπως ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους χθες. Εκλογές θα επιλέξει η ΝΔ ακόμη και στην περίπτωση που επαναληφθεί το δραματικό καλοκαίρι του 2015.
Ο Κυρ.Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του στέλνοντας μήνυμα ενότητας και συστράτευσης. «Στην πολιτική, πέρα και πάνω από τις εκλογές, κάθε γενιά δίνει τις δικές της μάχες» δήλωσε. «Και η μάχη της γενιάς μας είναι να σηκώσουμε ξανά όρθια τη χώρα μας. Σας ξέρω και ξέρω πως αυτό είναι το χρέος που νιώθετε. Ξέρω επίσης πως στη μάχη αυτή θα είμαστε όλοι μαζί. Χωρίς καμία αίσθηση μικροπολιτικής και χωρίς ματαιοδοξία. Χωρίς να ξεχνάμε αυτά που περιμένουν από εμάς οι πολίτες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου