Τετάρτη, Μαρτίου 29, 2017

Χίτλερ, Τραμπ και «Fake News»...




Το σκοτεινό παρελθόν της Γερμανίας, το «Lügenpresse» οπαδών του πλανητάρχη και η νέα ύπουλη μόδα...


Στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, μια λέξη, που μάλλον ελάχιστοι γνωρίζουν ότι προέρχεται από το σκοτεινό παρελθόν της...
ναζιστικής Γερμανίας, έκανε διαρκώς την εμφάνισή της σε Facebook και Twitter οπαδών του Αμερικανού προέδρου, και μάλιστα στα γερμανικά! Lügenpresse (ψευδόμενος, ψεύτικος Τύπος).

Με αυτήν τη λέξη έκλειναν σχεδόν κάθε τους ανάρτηση ως απάντηση σε ρεπορτάζ δημοσιογράφων που έφερναν σε δύσκολη θέση τον Τραμπ αλλά και αντιρρήσεις απλών πολιτών. Τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε βίντεο που έδειχνε οπαδούς του Τραμπ να φωνάζουν, πάντα στα γερμανικά, Lügenpresse σε δημοσιογράφους. Μάλιστα στο βίντεο ένας οπαδός κάνει και «μάθημα» σε άλλους για τη σωστή εκφορά της λέξης.
Μέσω κοινωνικών δικτύων μιλούσαν για «Τυραννία του Τύπου» και «Lügenpresse εναντίον του λαού».

Ο όρος Lügenpresse έχει μια μακρά και σκοτεινή ιστορία στη Γερμανία. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε μετά το 1848 από φανατικούς καθολικούς εναντίον του Τύπου. Τότε το αφήγημα ήταν ότι οι εφημερίδες ελέγχονταν από ελευθερομασόνους και Εβραίους.

Όμως άρχισε να γίνεται της μόδας μόνο στα χρόνια του μεσοπολέμου. Ο όρος Lügenpresse χρησιμοποιείτο κυρίως από τους ναζί, ενάντια σε κάθε φωνή κριτικής και ορθολογισμού στον Τύπο, αλλά σποραδικά και από κομμουνιστές, ενάντια στον «bourgeois Lügenpresse».


Μόδα το ψέμα


Τότε ήταν που καθιερώθηκε μια πατέντα που από τη ναζιστική Γερμανία αναβιώνει σήμερα μέχρι και από τον Ντόναλντ Τραμπ και ουσιαστικά έχει ένα βασικό νόημα: Ο όρος Lügenpresse αναφέρεται σε οποιοδήποτε Μέσο δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις αυτού που το χρησιμοποιεί και κατά συνέπεια πρέπει να προπαγανδιστεί ως μισητό, ψευδόμενο και αναξιόπιστο Μέσο. Τα περιβόητα Fake News, δηλαδή, που ξαφνικά έγιναν τόσο της μόδας...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου