Παρασκευή, Απριλίου 28, 2017

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις στη δίκη της Siemens





Ρεπορτάζ: Δανάη Κισκήρα Μπαρτσώκα

Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για το σκάνδαλο Siemens στο Εφετείο Αθηνών.

Η προγραμματισμένη διαδικασία προέβλεπε την αρχή των μαρτυρικών καταθέσεων.... με πρώτο μάρτυρα τον Τάσο Τέλλογλου, ο οποίος όμως επικαλούμενος κώλυμα άλλαξε τη σειρά της κατάθεσής του.



Κατά συνέπεια στο βήμα βρέθηκε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης ο οποίος κατέθεσε πως δεν παρήγαγε πρωτογενές ρεπορτάζ για το θέμα αλλά πληροφορούταν από ρεπορτάζ του συναδέλφου του Α. Σπίνου. «Δεν γνωρίζω κάτι που να μπορεί να εισφέρει στο δικαστήριο, Δεν έχω ασχοληθεί ο ίδιος».

Παράλληλα ο κ. Παπαγιάννης τόνισε πως δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι πληροφορίες που

μετέφερε ο κ. Σπίνος ήταν δικές του ή από ρεπορτάζ άλλων και σημείωσε πως δεν τις έχει διασταυρώσει άρα κατά συνέπεια δεν μπορεί να εκφέρει άποψη για αυτές.

Αμέσως μετά τον κ. Παπαγιάννη ξεκίνησε η κατάθεση του Π. Βουρλούμη, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του ΟΤΕ κατά τη χρονική περίοδο 2004 – 2010.
Ο κ. Βουρλούμης κατέθεσε πως το 2006, λίγο καιρό αφού είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, αποκαλύφθηκε, μέσω μιας αμερικάνικης εταιρίας, πως υπάλληλοι του ΟΤΕ χρηματίζονταν από την Siemens.

Κατά την προσπάθειά του να διερευνήσει αν η καταγγελία ευσταθούσε και αν υπάρχουν ακόμα μέσα στον ΟΤΕ άτομα που χρηματίζονται μετέβη στη Γερμανία, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση και προχώρησε σε αγωγή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον μάρτυρα, η αμερικάνικη εταιρεία η οποία αρχικά αποκάλυψε τα περί χρηματισμών, πραγματοποιούσε έλεγχο στη Siemens, η οποία ήθελε να ενταχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα να ανακαλύψει σειρά χρηματισμών στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό.

«Εκείνη την εποχή (σ.σ. την εποχή που ανέλαβε ως πρόεδρος) υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα σχετικά με διάφορα σκάνδαλα. Ήξερα που έμπαινα», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Η κατάθεση του κ. Βουρλούμη δεν κράτησε πολύ καθώς η υπεράσπιση αντέδρασε έντονα όταν η Εισαγγελέας κάνοντας ερωτήσεις στον μάρτυρα «δανείστηκε» κάποιες φράσεις από το βιβλίο του, το οποίο δεν είχε καταχωρηθεί στα αναγνωστέα της δίκης.

Εν μέσω εντάσεων η υπεράσπιση ζήτησε αντίγραφο του βιβλίου καθώς την εισαγωγή του στα αναγνωστέα, διαφορετικά ζήτησε τη διαγραφή όλων των ερωτήσεων της εισαγγελέως, με τον πρόεδρο να προτρέπει τους συνηγόρους υπεράσπισης να προσφύγουν στο δικαστήριο.

Η Εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη της προσφυγής των συνηγόρων υπεράσπισης, η έδρα συσκέφθηκε και απέρριψε το αίτημα. Λίγο αργότερα η διαδικασία διεκόπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου