Τρίτη, Μαΐου 16, 2017

Τσακαλώτος: Στόχος μας το 2018 να φύγουμε από το πρόγραμμα – Αναλυτικά η συζήτηση στη Βουλή




Μαυρωτάς (ΠΟΤΑΜΙ): Θα στηρίξουμε όλα τα θετικά
Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ): Το νομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. και τα θετικά μέτρα είναι ύψους 7,5 δισ.
Χατζηδάκης (ΝΔ): Το γαϊτανάκι αυτής της κοροϊδίας συνεχίζεται....


Αναλυτικά οι τοποθετήσεις βουλευτών:

«Όσα θετικά υπάρχουν στο νομοσχέδιο θα τα στηρίξουμε «ακομπλεξάριστα»», ξεκαθάρισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διαπραγμάτευση και επικοινωνιακά τα αντίμετρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, παλαιοκομματικές πρακτικές και κουτοπονηριές, τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση ως γιουρούσι στο κράτος, κάτι που έμαθε από τους προηγούμενους και το οποίο συνεχίζει.

«Όταν κάποιος είναι αναξιόπιστος του ζητάς τα 10 για να κάνει τα πέντε», τόνισε ενώ σημείωσε ότι «είναι όνειδος για τη χώρα να μιλάμε για όσα μιλάγαμε το 2015».

«Διαφωνώ ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα τέταρτο μνημόνιο. Γιατί αυτή η συμφωνία είναι το διαρκές μνημόνιο που μας επιβάλλουν οι δανειστές μας γιατί δεν μας έχουν εμπιστοσύνη και λένε αν τελειώσει το 2018 ποιος θα τους τραβάει το χαλινάρι για να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό το νομοσχέδιο έχει μέτρα για εξωτερική κατανάλωση και αντίμετρα για εσωτερική κατανάλωση, μόνο για επικοινωνιακούς λόγους», υποστήριξε ο κ. Μαυρωτάς.

«Ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να μας βγάλει από τα μνημόνια από τη λάθος πόρτα», ανέφερε, εκτιμώντας ότι με αυτήν τη συμφωνία «θα μείνουμε στο σπιράλ της ύφεσης».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Στόχος μας να φύγουμε από το πρόγραμμα το 2018, να γυρίσουμε σελίδα

«Εμείς δεν έχουμε success story όπως λέγανε ότι είχαν οι προηγούμενοι. Είχα πει ότι στη συμφωνία υπάρχουν πολλά πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον κόσμο, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Γι’ αυτό λέμε ότι η βασική μάχη που δίνουμε είναι η μάχη της επιτροπείας» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο.

«Θα υπάρχουν και ζώνες γκρίζες όταν θα φύγουμε από το πρόγραμμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πρόβλημα της επιτροπείας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είτε είναι σε πρόγραμμα είτε όχι.

«Ο στόχος μας είναι το 2018 να φύγουμε από αυτό το πρόγραμμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι στόχος είναι «να φύγουμε από την ακραία επιτροπεία και να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο. Και γι’ αυτόν τον άλλο δρόμο χρειάζεται μια λύση του χρέους ώστε να είναι βιώσιμο, χρειάζεται η έξοδος στις αγορές».

Αναφερόμενος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις αναρωτήθηκε αν θα ήταν καλύτερο να έχουν αυτές ολοκληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο με καθαρά μέτρα χωρίς αντίμετρα.


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αναλογιστούν ότι η Ελλάδα και το 1974 και το 2009, ήταν από τις πιο φτωχές και με τις μεγαλύτερες ανισότητες χώρες στην ΕΕ. «Ό,τι ίσχυε το 1974, το ίδιο ίσχυε και το 2009, πριν την κρίση και παρά το γεγονός ότι είχε ανάπτυξη επί μια δεκαετία. Δηλαδή και το 2009 η χώρα μας ήταν από πιο φτωχές και με τις μεγαλύτερες ανισότητες χώρα. Πού ήμασταν λοιπόν το 2009 κύριε Σταϊκούρα; Στο υπόγειο ή στο ισόγειο; Πού ήμασταν για τον κόσμο της εργασίας και τα φτωχά λαϊκά στρώματα το 2009. Γιατί το δικό σας κοινωνικό κράτος δεν στηρίχθηκε σε κοινωνικές παροχές, όπως αυτές που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς. Ήταν πάνω στο ρουσφέτι, πάνω στη μόνιμη φοροδιαφυγή. Αυτό ήταν το κοινωνικό σας κράτος. Και τώρα, μετά από 7 χρόνια, ερχόμαστε εμείς να μπορούμε να διορθώσουμε εν μέρει αυτό και μας λέτε, ότι τα αντίμετρα φερετζές, ψευτοαντίμετρα, ότι είναι υποτιθέμενα, ότι είναι απάτη» είπε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών υπήρξε και μια στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έκρυψε την οργή του. Ήταν η στιγμή που αναφέρθηκε στα μέτρα για τα παιδιά, αναφορά που προκάλεσε αντιπαράθεση με τη ΝΔ.

«Έχετε διαβάσει τα στοιχεία της UNICEF; Σύμφωνα με την έκθεσή της, ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας, από 23% το 2009 αυξάνει στο 26,6% το 2014. Αυτό σημαίνει ότι μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα ζουν σε φτωχές οικογένειες. Τα στοιχεία αυτά ενσωματώνουν όμως και τη μείωση του ορίου φτώχειας τα έτη αυτά» είπε και πρόσθεσε ότι το ποσοστό παιδικής φτώχειας από το 20,7% το 2009 φτάνει το 55,1% το 2014.


«Το 2015 σχεδόν ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα…όταν μιλάμε για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα κύριε Σκρέκα, θα ήθελα μεγαλύτερη σοβαρότητα. Όταν μιλάμε για την παιδική φτώχεια δεν θα κοροϊδεύετε! Δεν θα κοροϊδεύετε! Το 2015, σχεδόν ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης! Δηλαδή, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν συγκεκριμένες βασικές ανάγκες» είπε ο Ε. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει τα περισσότερα παιδιά που αντιμετωπίζουν υλική αποστέρηση μεταξύ των 14 παλαιότερων χωρών της ΕΕ, και το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από της Ιταλίας.

Όμως, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα μέτρα για το επίδομα στέγασης, σημειώνοντας ότι τα πιο ευάλωτα στρώματα αντιμετωπίζουν σημαντική πίεση από τις δαπάνες στέγασης, ένα πρόβλημα που εντάθηκε μεν από την κατάρρευση του εισοδήματος, αλλά και ένα πρόβλημα που προϋπήρχε της κρίσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που οι δαπάνες στέγασής τους υπερβαίνουν το 40% του εισοδήματός τους, είναι πάνω από 40%, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη να είναι στο 10%.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ακόμη, ότι με τα μέτρα για τη στέγαση αρχίζει η μέριμνα και για τα μεσαία στρώματα, γιατί το επίδομα στέγασης μπορεί να το πάρει οικογένεια με παιδιά με εισόδημα 20.000 ευρώ και άρα 6.000.000 άτομα μπορεί να έχουν αυτό το επίδομα που μπορεί να φτάσει μέχρι 100 ευρώ το μήνα.

Αλλά και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα μέτρα αφορούν οικογένειες με παιδιά με 27.000 εισόδημα. «Αυτό λοιπόν δεν λέγεται μοίρασμα της φτώχειας», είπε ο υπουργός, ενώ για όσους λένε ότι η κυβέρνηση φέρνει ψευτομέτρα, έσπευσε να παραθέσει, για την αξιοπιστία της ΝΔ, τις εκτιμήσεις της για τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη το 2012, το 2013 και το 2014 και τι επιτεύχθηκε τελικά με τις αποκλίσεις των στόχων της τότε κυβέρνησης.

Για το επιχείρημα της ΝΔ ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα χρειάζεται υπέρβαση των στόχων, ο υπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ψαρεύει σε θολά νερά και ότι κρύβει την αλήθεια που είναι μια. Για να εφαρμοστούν, δηλαδή, τα αντίμετρα πρέπει να είμαστε εντός των στόχων.

Αναφορικά με το πόσα μέτρα θα υπάρξουν το 2018-2021, ο Ε. Τσακαλώτος είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. και τα θετικά μέτρα είναι ύψους 7,5 δισ.

«Νομίζω ότι πρέπει να τελειώσουμε με το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Από την αρχή είχα δηλώσει ότι εδώ θα υπάρχουν μέτρα δυσάρεστα, μέτρα που δεν θα θέλαμε να τα πάρουμε, μέτρα που έχουν επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα. Εμείς κάναμε την επιλογή για μια συμφωνία που κάνει συμβιβασμούς αλλά ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους, στις εργασιακές σχέσεις με την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει δρόμους για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανοίγει δρόμους για τις επενδύσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση προϋπόθεση είναι η συμφωνία της 22 Μαϊου, που μπορεί να πάει και λίγο περισσότερο, μέχρι την τελική συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει το χρέος.

«Είναι το τέλος της ιστορίας και η αρχή ενός success story; Όχι. Αλλά είναι αυτές οι παρεμβάσεις που από τη δική μας σκοπιά πρέπει να υποστηριχθούν για να αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Κωστής Χατζηδάκης: Παριστάνετε τη Μαρία Αντουανέτα της πολιτικής

Για πολιτική υποκρισία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενος τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, πως δεν θα δεχθεί μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος, ή ακόμη και ότι είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση μέτρων.

«Το γαϊτανάκι αυτής της κοροϊδίας συνεχίζεται και σήμερα με τα λεγόμενα αντίμετρα, για τα οποία είστε έτοιμοι να πανηγυρίσετε», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και παρότρυνε την κυβέρνηση να μην πάρει αντίμετρα μόνο 7,5 δισ. ευρώ, αλλά να πάρει μέτρα και 10 και 15 δισ. για να… διαλύσει τελείως τους δανειστές. «Γιατί, βρε παιδιά, σταματήσατε στα 7,5 δισ. και δεν πήγατε στα 10, στα 12, στα 15 δισ., για να τους διαλύσετε τελείως; Αφού έτσι και αλλιώς είστε παντοδύναμοι. Είστε μάγοι.Ταχυδαχτυλουργοί. Πρέπει να σας θέλει όλη η υφήλιος με τόσες μεγάλες επιτυχίες που έχετε στις διαπραγματεύσεις», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ο Κωστής Χατζηδάκης προέτρεψε την κυβέρνηση «να εμπλουτίσει την επιχειρηματολογία της και να πει ότι το αφορολόγητο, δηλαδή ένας μισθός που μειώνεται, δεν είναι για τους μισθωτούς, είναι για τους βιομήχανους. Πώς οι δύο συντάξεις που χάνονται κατά μέσο όρο, δεν χάνονται για τους συνταξιούχους. Χάνονται για τους εφοπλιστές. Και επίσης ότι οι ομαδικές απολύσεις, δεν εισάγονται για τους εργαζόμενους αλλά για τους εργοδότες».

«Καλείστε να ψηφίσετε το 4ο μνημόνιο, με μέτρα που δεν ήταν στον ορίζοντα, ούτε επί κυβέρνησης Σαμαρά αλλά ούτε και τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης Τσίπρα. Τα μέτρα αυτά φέρουν την υπογραφή Τσίπρας-Καμμένος και από Ρομπέν των φτωχών που ήσασταν, κάνετε κάθε μέρα τους φτωχούς φτωχότερους», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Παριστάνετε τη Μαρία Αντουανέτα της πολιτικής. Τους λέτε, δεν έχετε ψωμί, φάτε αντίμετρα. Με λίγα λόγια βγάζετε τη γλώσσα στην κοινωνία, στους ασθενέστερους που πίστεψαν σε εσάς».

Σταθάκης: Αναγνωρίζουν όλοι, εκτός από την ΝΔ, ότι η πολιτική μας σταθεροποίησε την οικονομία και υπόσχεται ανάκαμψη

«Αυτή η άκρατη ηθικολογία της ΝΔ με παραξένεψε. Ηθικολογεί η ΝΔ ανάμεσα στο καλό και το κακό και τις δεσμεύσεις που παραβιάσαμε. Περίμενα πιο ισχυρά επιχειρήματα για τα αντίμετρα», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σχολιάζοντας παρεμβάσεις της ΝΔ.

«Θα περίμενα ένα αντιμέτρο που διαφωνείτε», είπε ο Γιώργος Σταθάκης και κάλεσε την αντιπολίτευση να εξηγήσει με ποιο αντίμετρο διαφωνεί.

«Η κυβέρνηση εξελέγη με ένα πρόγραμμα, έχει σταθεροποιήσει την οικονομία, έχει προχωρήσει στα μέτρα, έχει πάρει πολλά κοινωνικά μέτρα, υπόσχεται ανάκαμψη. Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λένε οι πάντες. Μόνο η ΝΔ δεν το αναγνώρισε», είπε ο Γ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι το αξιόχρεο της χώρας φαίνεται να επανέρχεται και αναρωτήθηκε, αν η ΝΔ θα συνεχίσει να μιλάει για 4ο μνημόνιο, όταν η Ελλάδα καταφέρει να βγει στις αγορές.

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί η ΝΔ για τη δυνατότητα εφαρμογής των αντιμέτρων, ο Γιώργος Σταθάκης περιέγραψε με έναν γλαφυρό τρόπο, πώς θα γίνει η ενεργοποίηση των θετικών μέτρων, επικαλούμενος το άρθρο 15, που προβλέπει τον τρόπο αποτίμησης των πλεονασμάτων.

«Το άρθρο 15 μιλάει για το 3,5% το 2018 και την τήρηση μακροπρόθεσμων στόχων. Πώς παίρνονται τα μέτρα και αντιμέτρα το 2019. Όποιος είναι υπουργός Οικονομικών το 2018 και έχει πετύχει το 3,5%, το 2018 θα καταθέσει τον προϋπολογισμό.


Το Νοέμβριο του 2018 ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει πλεόνασμα. Για το 2019 έχει μια δέσμευση. Μείωση της δαπάνης της αντιεξουσιοδοτικής κατά 1%. Εκτός αν θεωρήσετε ότι ο στόχος του 2019 είναι 4,5%, που δεν είναι. Είναι 3,5%.

Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να καταθέσει ένα προϋπολογισμό με πλεόνασμα 3,5% και άρα ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένος να πάρει τα αντιμέτρα. Αλλιώς θα καταθέσει ένα προϋπολογισμό παραπλανητικό και εκτός στόχου.

Άρα, το 2018, στις δαπάνες του, ο υπουργός Οικονομικών θα αφαιρέσει 1% από μια δαπάνη και θα την προσθέσει σε μια άλλη. Πάμε στο 2020. Ακριβώς η ίδια διαδικασία. Αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα από μια κατηγορία, στο Νοέμβρη του 2019, θα μειώσει τη φορολογία σε 5 άλλες κατηγορίες».

«Όλη η ΝΔ δοκιμάζεται στο να κάνει μια άσκηση που δεν υπάρχει. 4,5%, 5,5%, εάν και εφόσον. Επαναλαμβάνω: ο υπουργός είναι υποχρεωμένος να πάρει τα αντιμέτρα το 2018 και το 2019 για να διατηρήσει το στόχο», επέμεινε ο κ. Σταθάκης, ενώ αναφορικά με τις εκτιμήσεις ότι δεν θα επιτευχθεί πλεόνασμα, είπε ότι όλες οι εκτιμήσεις της ΝΔ για κόφτη, δημοσιονομικό πλεόνασμα κλπ, έχουν καταρριφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου