Τετάρτη, Μαΐου 24, 2017

Θα πληρώσουν, ακόμα και αν πέρασαν 20 χρόνια!




Το «πάγωμα» των λογαριασμών του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου λόγω υποψιών για συμμετοχή του σε σκάνδαλα διαφθοράς αποτελεί «καρπό» της στενής – αλλά μυστικής – συνεργασίας των ελληνικών με τις ελβετικές αρχές για την αποκάλυψη του «μαύρου» χρήματος Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες.

Γράφει ο: Βασίλης Κατσαρός
Η συνεργασία αυτή που άρχισε το 2015 με τη αποκάλυψη των λογαριασμών 10.588 ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, αναβαθμίστηκε με ένα ακόμα βήμα: Τα στοιχεία που παρέχουν πλέον οι ελβετικές τράπεζες δεν ανάγονται μόνο στα τελευταία δέκα χρόνια όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, αλλά αναφέρονται στο σύνολο της ύπαρξης των λογαριασμών με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εύκολοι οδοί «διαφυγής» των εμπλεκομένων προσώπων. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται και χρονικές περίοδοι πριν το 2005 οπότε λόγω των συζητήσεων για σταδιακή εξομάλυνση του ελβετικού φορολογικού απορρήτου πολλά κεφάλαια μεταφέρθηκαν από τις ελβετικές τράπεζες στην Άπω Ανατολή.
Έτσι και οι ελληνικές δικαστικές και οικονομικές αρχές μπορούν πλέον να σχηματίζουν πληρέστερη «εικόνα» των κατόχων των λογαριασμών και να την συσχετίζουν με την οικονομική ή ευρύτερη τους σταδιοδρομία επί ελληνικού εδάφους. Η επεξεργασία των στοιχείων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και όπως αποκαλύπτουν τραπεζικά στελέχη των οποίων έχει ζητηθεί η συνδρομή προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία για πρόσωπα κυρίως επαγγελματικών τάξεων επιρρεπών στην φοροδιαφυγή αλλά και άλλων υπεράνω πάσης υποψίας.
Τα πράγματα για τους καταθέτες των ελβετικών τραπεζών θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο από τους επόμενους μήνες που πρόκειται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετίας για ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων. Βάσει της συμφωνίας, οι δύο πλευρές δεσμεύονται να ανταλλάσσουν αυτόματα τις πληροφορίες που διαθέτουν για οικονομικούς λογαριασμούς κατοίκων τους, αρχής γενομένης από το 2018.
Η συμφωνία αυτή βάζει τέλος στη μυστικότητα που παρέχουν οι ελβετικές τράπεζες, οι οποίες επιτρέπουν στους πελάτες τους να φοροδιαφεύγουν αποκρύπτοντας περιουσιακά στοιχεία.
Αν και πλήρη στοιχεία για τις καταθέσεις ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες δεν έχουν αναλυτικά δημοσιευθεί οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αυτές ανέρχονται σε 100 δισ. ευρώ. Πάντως μια πρώτη καταγραφή που είχε επιχειρηθεί το 2012 ανέφερε ότι το συνολικό ανερχόταν (τότε) στα 38 δισ. ευρώ.
Τέλος σημειώνεται ότι μετά την αποκάλυψη από τις αμερικανικές αρχές της «σκοτεινής πλευράς» του τραπεζικού απορρήτου το 2007, 85 ελβετικές τράπεζες έχουν πληρώσει πρόστιμα και αποζημιώσεις 5,5 δισ. δολαρίων προς το αμερικανικό κράτος που τις κατηγορεί ότι διευκόλυναν τους Αμερικανούς πελάτες τους να φοροδιαφύγουν.
http://www.fmvoice.gr/index.php/epixeiriseis/trapezes/item/167475-bomva-100-dis-evro-me-tis-katatheseis-ellinon-stis-elvetikes-trapezes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου