Σάββατο, Μαΐου 13, 2017

Μπαράζ επαφών του πρωθυπουργού στην Κίνα...






Δεύτερη ημέρα επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα με σημαντικές επαφές με ξένους ηγέτες που...

θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα. Στο περιθώριο της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ «Belt and Road» πραγματοποιούνται συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες ενώ όπως ανακοινώθηκε, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη απευθείας πτήση Αθήνας Πεκίνου.
Σημαντικές επαφές

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση, ήρθε σε μια στιγμή κρίσιμη για τις σχέσεις των δύο χωρών, και ιδιαίτερα στο πεδίο του προσφυγικού και το Κυπριακό. Προηγήθηκε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

Το συνολικό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα κορυφώνεται με τις συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.

Ξεχωριστή σημασία έχει επίσης η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το χρέος και οι αναγκαίες αποφάσεις για την ελάφρυνσή του θα τεθούν στο τραπέζι λίγα 24ωρα μετά την αναμενόμενη σύσκεψη των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών, του Ταμείου και της Γερμανίας στο Μπάρι της Ιταλίας.
Απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου

Λίγο πριν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στην ενέργεια, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες που υπογράφτηκαν στο Πεκίνο, ενώ παράλληλα διατύπωσε προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

Ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός στάθηκε στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κίνας, με τον οποίο συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν από κοινού ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως η Κίνα και η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για να μετατρέψουν το λιμάνι του Πειραιά σε έναν σημαντικό διεθνή ναυτιλιακό κόμβο και τμήμα κλειδί του νέου Δρόμου του Μεταξιού, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης σημαντική ώθηση στην αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα θα δώσει η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου καθώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση.

Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ Δήμων της Ελλάδας και της Κίνας και σημείωσε πως σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν Δήμοι με ιδιαίτερη ιστορική αναφορά, όπως του Μαραθώνα και της Ολυμπίας.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλους τους τομείς ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

- Τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα και ενός μεγάλου πάρκου ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.

- Τη προώθηση ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, μετά το τέλος του εκπαιδευτικού έτους κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα των Δήμων, με τη συνεργασία σχολείων και Πανεπιστημίων και την αρωγή της κυβέρνησης.

- Τη συνεργασία Δήμων με αδελφοποιήσεις, ανταλλαγές αποστολών, διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.

- Τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μετά το τετ α τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα είπε πως οι δύο χώρες θα πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε στον πρωθυπουργό της χώρα μας πως η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της νέας κινεζικής στρατηγικής του Δρόμου του Μεταξιού.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως η Κίνα και η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για να μετατρέψουν το λιμάνι του Πειραιά σε έναν σημαντικό διεθνή ναυτιλιακό κόμβο και τμήμα κλειδί του νέου Δρόμου του Μεταξιού, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κίνα έχει ως εξής (αναγράφεται η τοπική ώρα Πεκίνου: +5 ώρες από την Ελλάδα):

Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

17:50, Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΛΔ Κίνας, κ. Li Keqiang

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

09:00-10:10, Έναρξη εργασιών του Belt and Road Forum με ομιλία του Πρόεδρου της ΛΔ της Κίνας, κ. Xi Jinping
10:30-12:30, Διάλογος Υψηλού Επιπέδου / Ολομέλεια του Belt and Road Forum
18:00, Άφιξη στο Μέγαρο του Λαού, υποδοχή από τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας και ομαδική φωτογραφία
18:30-19:30, Επίσημο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων
20:00-21:00, Πολιτιστική εκδήλωση στην Εθνική Όπερα του Πεκίνου

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

10:00-12:00, 1η Στρογγυλή Τράπεζα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων:«Συνέργεια πολιτικής για στενότερη συνεργασία»
12:35-12:50, Γεύμα Εργασίας:«Πολιτιστικές ανταλλαγές και οικοδόμηση ανθρώπινων δεσμών»
14:00-16:00, 2η Στρογγυλή Τράπεζα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων:«Συνεργασία συνδεσιμότητας για διασυνδεδεμένη ανάπτυξη»

Αναχώρηση από το Πεκίνο προς Αθήνα...

efsyn.gr




Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου