Από τη στιγμή που η χώρα μας δεν πέρασε ακόμη στην ανάπτυξη και καθώς η συμφωνία με τους δανειστές δεν έχει επιτευχθεί, τα κόκκινα δάνεια μπαίνουν εκ νέου στην ατζέντα των συζητήσεων και των ελέγχων που διενεργούν σε τακτική βάση οι θεσμοί στις τράπεζες. Οι Ελληνικές τράπεζες «κινδυνεύουν» με κίτρινη κάρτα εάν δεν υπάρξουν σύντομα οι απαραίτητες λύσεις
Ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την Eυρωζώνη αντιμετωπίζει η ΕΚΤ τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα, σε ότι αφορά τη χώρα μας η λογική του SSM είναι πως τα κόκκινα δάνεια αποτελούν περίπου «πυρηνική» απειλή για τις ελληνικές τράπεζες. Μπορεί οι χαρακτηρισμοί αυτοί να είναι ακραίοι όμως έχουν πολλάκις διατυπωθεί από εξαιρετικά αρμόδια χείλη που δεν είναι άλλα από τους πλέον τεχνοκράτες της ΕΚΤ.
Παρότι έχουν περιοριστεί οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, τα ρίσκα παραμένουν σημαντικά και έχουν αυξηθεί σε κάποιες περιοχές τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με τη μηνιαία Financial Stability Report της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Το σχέδιο των τραπεζών για τα «κόκκινα δάνεια»
Είναι προφανές πως από τη στιγμή που η χώρα μας δεν πέρασε ακόμη στην ανάπτυξη και καθώς η συμφωνία με τους δανειστές δεν έχει επιτευχθεί, τα κόκκινα δάνεια μπαίνουν εκ νέου στην ατζέντα των συζητήσεων και ασφαλώς των ελέγχων που διενεργούν σε τακτική βάση οι θεσμοί στις τράπεζες. Οι Ελληνικές τράπεζες «κινδυνεύουν» με κίτρινη κάρτα εάν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες λύσεις προς τον περιορισμό των κόκκινων δανείων, αφού τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται αν και με περιορισμένο ρυθμό.
Στην έκθεση της ΕΚΤ τονιζόταν πως οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ευρωζώνη έχουν ενταθεί, τη στιγμή που η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα είναι αργή και ο κίνδυνος ξαφνικής ανατιμολόγησης στις αγορές ομολόγων παραμένει σημαντικός, οδηγώντας πιθανότατα σε μεγάλες απώλειες κεφαλαίου.
Oι ελληνικές τράπεζες γνωρίζοντας πως έχουν μπροστά τους μια δύσκολη περίοδο που δεν είναι μεγάλη, προκειμένου να εξυγιάνουν τους ισολογισμού τους από τα NPL’s επεξεργάζονται τους τρόπους εκείνους που θα τις επιτρέψουν να προχωρήσουν στην πώληση κόκκινων δανείων με το συμφερότερο γι’ αυτές τρόπο.
Τα πιστωτικά ιδρύματα λοιπόν σκοπεύουν να πουλήσουν κόκκινα δάνεια έως το σημείο εκείνο που τους επιτρέπουν οι ισολογισμοί τους δηλαδή μέχρι του σημείου εκείνου που έχουν γίνει σχετικές προβλέψεις ώστε να μην επηρεαστούν κεφάλαια και αποτελέσματα. Επιθυμούν όμως αυτό να γίνει γρήγορα και παράλληλα να έχουν έσοδα.
Επομένως κινούν έναν συνδυασμό που έχουν στη διάθεσή τους:
Τιτλοποιήσεις. Το θέμα των απλών τιτλοποιήσεων των δανείων θα ευοδωθεί ιδιαίτερα αν η χώρα βγει στις αγορές.
Την πριμοδότηση των NPL’s. Η πριμοδότηση αυτή θα γίνει πάλι μέσα από τιτλοποιήσεις καλαθιών, τα οποία καλάθια εκτός από NPL’s θα περιέχουν και NPE’s, δηλαδή ρυθμισμένα NPL’s είτε και άλλες αξίες όπως αξίες ακινήτων ή μετοχών θυγατρικών όταν δεν επιτυγχάνονται ικανοποιητικές τιμές πωλήσεων.
Με τον τρόπο αυτόν οι τιμές που θα επιτυγχάνονται από τις πλατφόρμες πώλησης θα είναι αρκετά καλύτερες.
Ανατιμολόγηση
Οι τράπεζες πρέπει να κλείσουν το θέμα των κόκκινων δανείων όσο πιο άμεσα γίνεται καθώς σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρούς διεθνείς συστημικούς κινδύνους. Τέτοιοι κίνδυνοι προέρχονται για παράδειγμα από μια ακόμη πιο ραγδαία ανατιμολόγηση στις παγκόσμιες αγορές σταθερού εισοδήματος, σχετίζονται κυρίως με την τάση αύξησης των επιτοκίων που «εξαπλώνεται» από τις ΗΠΑ.
Μια παρατεταμένη περίοδος αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας ή μεγαλύτερων από το αναμενόμενο πληθωριστικών πιέσεων επίσης θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα ρίσκα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόσφατα ξεχώρισε την αναβάθμιση των προσδοκιών για αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ ως βασικό κίνδυνο και προειδοποίησε ότι μια ανατιμολόγηση στις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες κεφαλαίου από τους επενδυτές.
Η επίλυση του θέματος των «κακών»δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελεί κορυφαία ανησυχία, ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, αλλά η πρόοδος έχει σταθεί βραδεία μέχρι στιγμής, τόνιζαν τραπεζικοί κύκλοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου