Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2017

«Να μάθετε τι θα κάνει ο Τσίπρας» - Συναγερμός στη Νέα Δημοκρατία, τι ψάχνουν





Ναυάγιο στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου (προ)βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών. Η εκτίμησή τους είναι ότι στη συνεδρίαση δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για το χρέος, αλλά ακόμη κι αν υπάρξει δεν θα ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις και προπάντων δεν θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα.


Η θέση τους αυτή ενισχύεται τόσο από τα μηνύματα που φτάνουν από την Ευρώπη αλλά και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, που σταδιακά χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών.

Στο στενό επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του κ. Τσίπρα, δεδομένου ότι ένα ναυάγιο στο Eurogroup θα επιτείνει το αδιέξοδο για την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να επιχειρήσει μια κίνηση υψηλού ρίσκου προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση. Στις επιλογές του συμπεριλαμβάνουν ακόμη και αυτήν της «ηρωικής εξόδου» μέσω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αφού πρώτα κηρύξει τον «πόλεμο» στους δανειστές. Δίνουν ωστόσο ελάχιστες πιθανότητες στο συγκεκριμένο σενάριο, καθότι πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα τα παρατήσει τόσο εύκολα και θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στην εξουσία. Αν μάλιστα πάρει τμήμα της δόσης, τότε θα μπορέσει να συνεχίσει και με τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στα δημόσια ταμεία να καλύψει τον Ιούλιο τις υποχρεώσεις της χώρας προς το εξωτερικό, που ανέρχονται στα 7 δισ.

Ελάχιστες πιθανότητες δίνουν στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη και στο σενάριο της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, διότι -όπως σημειώνουν- ποτέ μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός δεν επέδειξε διάθεση συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου, αν αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία θα έχει ως βασικό σκοπό να εγκλωβίσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, να προσπαθήσει να αποσπάσει τη στήριξή τους. «Εμείς συνένοχοι στην αποτυχία δεν πρόκειται να γίνουμε, ο κ. Τσίπρας θα πιει το πικρό ποτήρι μόνος του και μέχρι το τέλος», τονίζουν.

Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη, αν κι εφόσον υπάρξει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, είναι να προσέλθει κανονικά και να καταγγείλει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο ζήτημα του χρέους -κι όχι μόνον- που έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο. Δεν θα περιοριστεί όμως εκεί. Θα ζητήσει ευθέως προσφυγή στις κάλπες με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση απέτυχε και πρέπει να αναλάβει μια νέα για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και πως ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί απομονωμένος. Ήδη ο Β. Λεβέντης ανήγγειλε ότι στο Συμβούλιο Αρχηγών θα ζητήσει μεν την παραίτηση του Αλ. Τσίπρα, όχι όμως για να διεξαχθούν εκλογές, αλλά για να σχηματισθεί οικουμενική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή και τεχνοκρατών. Υπέρ μιας νέας κυβέρνησης, ευρύτερης συνεργασίας, και κατά των εκλογών εκτιμάται ότι θα ταχθεί και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά.

ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου