Ενώνει τις άκρες των ρούχων και ενίοτε... κλείνει και στόματα. Ο «συνδετήρας με δόντια» εφευρέθηκε το 1913 και είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος μηχανισμός για να κουμπώνει ρούχα.
Ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκε να διευκολύνει τη ζωή μας ήταν ο Γουίκομπ Τζάντσον που το σωτήριο έτος 1893 εφηύρε το... κοπιτσοθηλυκωτήρι.
Το πρώτο φερμουάρ στον κόσμο ήταν στην πραγματικότητα ένας μηχανισμός με κρίκους και άγκιστρα.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του στην Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγο κανείς δε συγκινήθηκε με την εφεύρεσή του, με τον Τζάντσον να μένει στα αζήτητα.
Η ιστορία επεφύλασσε να δώσει τα εύσημα σε έναν μηχανικό που το 1913 επινόησε μια βελτιωμένη εκδοχή με τον ευφάνταστο τίτλο «γάντζωμα χωρίς γάντζο». Ο Γκίντεον Σάνμπακ χρησιμοποίησε μικρά δοντάκια που κούμπωναν σαν τα σύγχρονα φερμουάρ.
Το zipper όπως είναι το όνομα του στα αγγλικά πιθανότατα βγήκε από τον ήχο που κάνει το φερμουάρ όταν ανοιγοκλείνει. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στις λαστιχένιες μπότες της εταιρείας B. F. Goodrich Company με μεγάλη επιτυχία.
Παρόλα αυτά άργησε να υιοθετηθεί από τους μοδίστρους της εποχής, μέχρι το 1935, που η σχεδιάστρια Έλσα Σιαπαρέλι έκανε το μεγάλο «μπαμ» στην ανοιξιάτικη κολεξιόν της.
Δύο χρόνια αργότερα το ταπεινό φερμουάρ διεκδίκησε τη δόξα που του αναλογούσε με την αποθέωσή του στο αντρικό περιοδικό Esquire, που το ανακήρυξε ως την «Πρωτοποριακή Ιδέα της Ραπτικής για τους Άντρες».
Και για όποιον αναρωτιέται τι σημαίνουν τα γράμματα YKK πάνω στα περισσότερα φερμουάρ πρόκειται για το όνομα της εταιρίας YKK co., (Yoshida Kogyo Kabushililaisha) η οποία ιδρύθηκε στο Τόκιο το 1935 και είναι ο πρωτεργάτης στο χώρο.
Χρονολογία: 1913
Εφευρέτης: Γκίντεον Σάνμπακ
Χώρα: ΗΠΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου