Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017

Ο Νικόλας Ξενάκης βάζει μουσική στα δελφίνια της Πολυαίγου- Ανακαλύψαμε για σας το ωραιότερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου


 
Αυτός ο καπετάνιος που έχουμε απέναντί μας είναι αλλιώτικος. Βαθύς στο στοχασμό του, γλεντζές και κοσμοκαλόγερος ταυτόχρονα! Δεινός βουτηχτής , κολυμπά στον κήπο με τα θαύματα-στον κήπο της θάλασσας του Αιγαίου, τριγυρνά σε θαλασσοσπηλιές, ταΐζει σμέρνες κι άλλα πλάσματα του βυθού, ακόμη ο αθεόφοβος βάζει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν να την ακούν τα δελφίνια!!….
Αποστολή στη Μήλο: Πέτρος Κασιμάτης -Νίκος Μπαρδούνιας

[goldentraveller.org]
Κι κείνα χοροπηδούν ανεξέλεγκτα σε μια αρμονία ήχων και εικόνων πάνω στα κύματα. Η πανέξυπνη έμπορος Σοφία Βωβού μας είπε πρώτη για τον τολμηρό θαλασσοπόρο με έδρα τη Μήλο κι ήρθε να την επιβεβαιώσει ο γενναίος δήμαρχος του νησιού Γερ. Δαμουλάκης που πιστεύει πως καπετάν Νικόλας Ξενάκης είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο για το Αρχιπέλαγος. Σχεδόν ένα 24ωρο ταξιδεύαμε με τον καπετάνιο σε αυτή τη γη των θαυμάτων και του ασκούσαμε ασφυκτικό πρέσσινγκ να μάθουμε επιτέλους ποιο είναι το καλά κρυμμένο μυστικό της περιοχής, ποιος βυθός , ποια ακτή είναι αυτό που λέμε …το τέλος του κόσμου….Ο φοβερός αυτός τύπος από τους Μέλανες της Νάξου που εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα κατοικοεδρεύει σε αυτές της θάλασσες της Μήλου –Σίφνου-Κιμώλου , επιβεβαιώνει με τον πιο συναρπαστικό τρόπο αυτό που είπε εύστοχα ο Ελύτης . Οτι στο Αιγαίο «και τα κύματα μιλούν Ελληνικά»!!….
Η εταιρία του που έχει με έδρα τη Μήλο κάνει δυο διαδρομές. Το ένα καταμαράν διανύει 48 μίλια από τα Γλαρονήσια, την Πολύαιγο, το Τσιρλίγκο-εκεί στα παλιά ορυχεία όπου τα νερά είναι ζεστά- και τον Γέρακα μέχρι το Κλέφτικο. Η δεύτερη διαδρομή είναι 26 μίλια και περνά από τις Αρκούδες, τις Καλόγριες, το Κλέφτικο και καταλήγει στην πανέμορφη σπηλιά της Συκιάς.
«Πολλές φορές συναντάμε δελφίνια και τους βάζω την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν και τα ¨Κύματα» της Καραΐνδρου –μας λέει ο καπετάν Νικόλας. Τα δελφίνια πετάγονται από το νερό , χορεύουν, ζουν τη μουσική, εκστασιάζονται… Πολλές φορές βουτάω και κάνω μπάνιο μαζί τους. Κάποτε είχα κολυμπήσει κοντά και σε έναν καρχαρία .Μικρός ήταν, ούτε ένα μέτρο. Μάλλον είδε τη στολή του βατραχανθρώπου και τρόμαξε (γέλια).
Η κουβέντα συνεχίζεται για τις θαλάσσιες χελώνες και τις φώκιες που αφθονούν στις θαλασσοσπηλιές της Μήλου και των γύρω νησιών . Μαθαίνουμε για την οικογένεια του που μένει στον Αδάμαντα και για τη 18χρονη κόρη του τη Μαρία που σχεδόν μεγάλωσε μέσα στη θεϊκή σπηλιά της Συκιάς και από 4 ετών το μικρό κορίτσι τάιζε τη σμέρνα που τριγυρνά στα νερά της σπηλιάς!!

Ανάμεσα σε μύρτα και ασπαλάθους, ανάμεσα σε σκίνους και λευκές αμμουδιές βρεθήκαμε κοντά στις περιπέτειες του καπετάν Νικόλα-Ξενάκη στο γαλανό ορμητήριο του Αιγαίου . Σε αυτούς τους τόπους οι άνθρωποι πιστεύουν ακόμη σε νεράιδες και φιλικά ξωτικά , παράγουν τέχνη και υλικό πολιτισμό ,μα κυρίως μας ταξιδεύουν σε μαγικά στέκια που γίνονται σταθμοί ζωής αλλά συνήθως, τους συναντάμε και στις κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλιγουντ.

Εμείς, οι άνθρωποι του goldentraveller, βρεθήκαμε στη Μήλο και στα υπόλοιπα νησιά (Κίμωλος, Σίφνος, Πολύαιγος, Σέριφος)-τόποι που υπάγονται σε έναν άλλον εξαίρετο κι αποτελεσματικό παράγοντα τον δραστήριο Έπαρχο Νίκο Βενάκη – κι οργώσαμε τη θάλασσα ψιθυρίζοντας στιχομυθίες με πειρατές και κατακτητές, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο πάνω από την «Χρυσοβαλάντου», το σκάφος του καπετάν Νικόλα Ξενάκη, νοιώθοντας την ασφάλεια που μετέδιδε η πολυετή εμπειρία του καπετάν Νικόλα.

Η «Χρυσοβαλάντου», το καταμαράν του καπετάν Νικόλα Ξενάκη, είναι η …προχωρημένη πρεσβεία του πριγκιπάτου της Μήλου , ένας ιχνευτής που αναζητά αυθεντικές ναυτικές ιστορίες . Ιδίοις ομμασι διαπιστώσαμε αυτή τη σπουδή των νησιωτών να «συγκατοικούν» με τα αγαθά πνεύματα του νερού και προς μεγάλη μας έκπληξη φωτογραφήσαμε και μείναμε άφωνοι με μια σμέρνα!!! Είναι φιλική μαζί τους, τη φωνάζουν «Πάολα» , πλέει με χάρη κοντά στην ακτή λίγο πριν την αμμουδιά εκεί στη σπηλιά της Συκιάς….

Ένα στριφογύρισμα στα νερά, ένας ελιγμός, ένα ανεπαίσθητο σφύριγμα από τον καπετάνιο προς τη σμέρνα και το αντίστοιχο και μπροστά μας εκτυλίσσεται μια συναρπαστική «συνομιλία» του καπετάνιου με τον κόσμο των νερών και των πλασμάτων του βυθού…. Ο κυβερνήτης του σκάφους Νικόλας Ξενάκης δοκιμάζει να ταΐσει τη σμέρνα. Η τελευταία ανοίγει τα πριονωτά της δόντια βγαίνει από την επιφάνεια του νερού , ορμά στον ψαρομεζέ και αιχμαλωτίζεται στα φωτογραφικά κλικ….
Ποιο είναι το μυστικό του Αιγαίου για τον «μπαρουτοκαπνισμένο» καραβοκύρη του Αρχιπελάγους….
Επιτέλους ποιος είναι ο τόπος με τα νερά που σου κόβουν την ανάσα….

Μάθαμε πως πηγαίνοντας προς τα νησάκια Ακραδιά, «φτάνεις στο Πρασονήσι και μετά λιγο πριν την Κίμωλο συναντάς την εκπληκτικής ομορφιάς Πολύαιγο!!!. Φοβερά νερά, απίστευτος βυθός, τυρκουάζ χρώματα!!».
Θυμάμαι που ανακαλύψαμε την ακατοίκητη νήσο Πολύαιγο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 καθώς οι ρεπόρτερ καταγράφαμε τις εξελίξεις γύρω από τις υποθέσεις του ΕΛΑ . Και τότε είχε γραφεί πως η αντιτρομοκρατική έψαχνε σε σπηλιές στη νήσο Πολύαιγο για τον περίφημο θαμμένο θησαυρό του ΕΛΑ!! Τα φημολογούμενα κρυμμένα ποσά της τρομοκρατικής οργάνωσης σε ένα νησί γεμάτο θαύματα!! Ας είναι….

Ξαναγυρίζουμε στο φανταστικό που είναι και πραγματικό. Εδώ στο έξοχο αυτό νησί , κατοικεί ένας βοσκός με την οικογένειά του .
«Είναι ο Πέτρος, μένει μαζί με τη γυναίκα του και τα ζωντανά του….»
-Πως ζει;.
-Έχει καΐκι , πάει για ψάρεμα κι έχει και τα ζώα του.
-Πως επικοινωνεί με τον έξω κόσμο;
– Έχει κινητό!!

Μέσα στο σκάφος μερικά ζευγάρια γυναικεία πόδια λικνίζονται στη μουσική λάτιν. Ο εκτελών χρέη βοηθού του καπετάν Ξενάκη ο Μάνος Ψαλλιδάκης τρέχει στο κατάστρωμα, ανεβάζει τα σκοινιά, διορθώνει την πορεία κι αφήνει τον καπετάνιο να ετοιμάζει κάτι υπέροχους ψαρομεζέδες, ντάκο με μια θεσπέσια σάλτσα που έφτιαξε με το ντόπιο ντοματάκι της Μήλου μετέτρεπε το κάθε πιάτο σε έναν βωμό γευστικής καινοτομίας.

Αυτό το εξαιρετικό σνακ το απολαμβάνουμε πάνω στα κύματα . Το καταμαράν πλέει αργά για να καταγράψουμε με όλες μας τις αισθήσεις τη ρότα προς το Κλέφτικο (τη διάσημη περιοχή του νησιού) . Η διάθεση και το χαμόγελο μας είναι ένας ύμνος στον ήλιο και τις κλιματολογικές συνθήκες που δημιούργησαν τις πρώτες ύλες γι αυτή τη συγκλονιστική σάλτσα και τον υπέροχο Αιγαιακό βιότοπο για τα θαλασσινά που βρίσκονται στο κατάστρωμα.

Επιστρέφοντας  μπορούμε να συνεχίσουμε  τη γευστική μας απόλαυση στο ‘Μηλέικο» επιλέγοντας κάτι από τις υπέροχες τοπικές νοστιμιές που προσφέρει ή να πάμε στη Αγία Κυριακή, στη » Θαλασσόπετρα» όπου το φρέσκο ψαράκι μαζί με ντόπιους αυθεντικούς μεζές  αποτελούν την καλύτερη παρέα για να θαυμάσεις το πιο συναρπαστικό δειλινό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου