Τρίτη, Ιουλίου 18, 2017

Αγορές: «Από βδομάδα» λένε τώρα στην κυβέρνηση





Καθημερινό «παιχνίδι» διαψεύσεων από το Μαξίμου

Προβάλλουν τώρα ως νέα ημερομηνία τη Δευτέρα 24 Ιουλίου περιμένοντας την αναβάθμιση από την Standard & Poor's την Παρασκευή - Η καθαρά επικοινωνιακή στόχευση δεν αποκλείει εκπλήξεις - Το απόγευμα της Πέμπτης συνεδριάζει το ΔΝΤ και θα ανακοινώσει ότι το χρέος είναι «μη βιώσιμο» 

Ένα ατελείωτο παιχνίδι διαρροών... (τις οποίες διαψεύδει το ίδιο το Μαξίμου με non papers) έχει αρχίσει εδώ και λίγες ημέρες σχετικά με την ακριβή ημέρα της ιδιότυπης εξόδου στις αγορές. Τα σενάρια που διακινούσε η κυβέρνηση για έξοδο χθες -Δευτέρα- διαψεύστηκαν με τηλεφράφημα του ΑΠΕ και τώρα το νέο «αφήγημα» είναι ότι η ανταλλαγή των 5ετών ομολόγων θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 24 Ιουλίου, μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση από την Standard & Poor's την Παρασκευή.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εφόσον η στόχευση είναι ξακάθαρα επικοινωνιακή. Έτσι, εκτός από το σενάριο της αναμονής υπάρχει και η εκδοχή του αιφνιδιασμού, μια έξοδος δηλαδή πριν το απόγευμα της Πέμπτης που συνεδριάζει το ΔΝΤ και θα ανακοινώσει ότι το ελληνικό χρέος είναι «μη βιώσιμο».

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η περίοδος της χαλάρωσης και των ασκήσεων επί χάρτου έχει ημερομηνία λήξης που δεν είναι άλλη από την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης τον Οκτώβριο. Από εκεί και μετά αρχίζει η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα που ζητούνται για το 2018 και η εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων και ξέρουν ότι μοιραία οι αγορές θα εστιάσουν στα ρίσκα της αξιολόγησης.

Αυτό βέβαια δεν είναι λόγος να μην ακουστούν -όσο υπάρχει καιρός- όλες οι απόψεις ακόμη και για θέματα (όπως η έκδοση ομολόγων) που είθισται να σχεδιάζονται με μυστικότητα και να εκτελούνται με αποφασιστικότητα. Έτσι, το βράδυ της Κυριακής το Μαξίμου φέρεται να αποφάσισε ότι η Δευτέρα δεν ήταν τελικά η κατάλληλη μέρα εφόσον κρίθηκε ότι δεν θα εξυπηρετούσε τον αντικειμενικό σκοπό της έκδοσης, δηλαδή ένα επιτόκιο κάτω από 4,95% του ΑΕΠ που πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά. Βεβαίως πρόκειται για ανόμοιες περιπτώσεις καθώς η έξοδος του 2014 έγινε από μηδέν δύο μόλις χρόνια μετά το «κούρεμα» των ομολόγων μέσω του PSI, ενώ αυτή που δρομολογείται αυτές τις μέρες αφορά την ανταλλαγή των πενταετών ομολόγων που εκδόθηκαν το 2014 με νέα πενταετή που θα ωριμάζουν το 2022.


«Έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού»
Παρά τις καθυστερήσεις η έξοδος φαίνεται να έχει «κλειδώσει» και τα ομόλογα που θα εκδοθούν θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο. Τα «κουκιά» της ιδιότυπης και προστατευθμένης έκδοσης έχουν επί της ουσίας μοιραστεί, οι ενδιαφερόμενοι υπάρχουν και το επιτόκιο θα μπορούσε να πέσει ακόμη και στο 4,3%.

Αναφορικά με το αγγλικό δίκαιο ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε στηλιτεύσει την αναγκαστική αυτή επιλογή μιλώντας περί «υποτέλειας». Αμέσως μετά την έξοδο του 2014 με 5ετή ομόλογα και επιτόκιο 4,95% (στην οποία «πατάει» τώρα η κυβέρνηση), ο κ. Τσίπραςέκανε λόγο στις Βρυξέλλες για έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού.

«Πανηγυρίζουν κιόλας, που θα δανειστούν 2,5 δισ. με πενταετή ομόλογα που θα αποδώσουν εγγυημένα κέρδη στους "επενδυτές" πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή επιβαρύνουμε το χρέος, πριμοδοτούσε τους κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια. Και πανηγυρίζουμε από πάνω» δήλωνε χαρακτηριστικά.

«Η έξοδος στις αγορές, με δεδομένο ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, απαντά στα πολιτικά και επικοινωνιακά προβλήματα της κυβέρνησης» είχε αναφέρει από την πλευρά του εκείνες τις μέρες ο σημερινός υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου