Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017

Ένα απλό τεστ μπορεί να μας δείξει πόσο θα ζήσουμε





Η πρόληψη, η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι τα κλειδιά για να φτάσουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Τώρα, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακόμα και η ικανότητά μας να κάτσουμε στον καναπέ και να σηκωθούμε.... από αυτόν εύκολα είναι ένδειξη υγείας.

Επιστήμονες από τη Βραζιλία, με επικεφαλής το Δρ. Claudio Gil Araujo, βρήκαν ένα απλό τεστ το οποίο μπορεί να μας δείξει την κατάσταση της υγείας μας και να «μαρτυρήσει» αν θα ζήσουμε μια μακρά και υγιή ζωή. Το τεστ είναι πραγματικά απλό:

Σταθείτε όρθιοι αφήνοντας πολύ χώρο γύρω σας. Χωρίς να στηριχτείτε σε τίποτα (μην χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας) λυγίστε τα πόδια σας για να καθίσετε στο πάτωμα. Όταν καθίσετε προσπαθήστε να ξανασηκωθείτε χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας ή τους αγκώνες σας για να στηριχτείτε. Το τεστ αυτό έχει βαθμολογία με άριστα το δέκα. Αν μπορείτε να καθίσετε χωρίς να στηριχτείτε παίρνετε πέντε πόντους. Αν μπορείτε να σηκωθείτε χωρίς να στηριχτείτε παίρνετε άλλους πέντε πόντους. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα στήριγμα, αφαιρείται ένας βαθμός. Αν χάσετε την ισορροπία σας αφαιρείται μισός βαθμός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες που πέτυχαν λιγότερους από 8 πόντους είχαν δυο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν στα επόμενα έξι χρόνια ενώ αυτοί που πέτυχαν λιγότερους από τους τρεις βαθμούς είχαν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν στα επόμενα έξι χρόνια.

Βέβαια, ο Δρ. Araujo τονίζει πως η έρευνα του έγινε σε ανθρώπους από 50 έως 80 ετών και πως για τους νέους το τεστ λειτουργεί αρκετά διαφορετικά.





healthview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου