Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017

«Καυτός» Σεπτέμβριος...




Πότε πληρώνονται οι εισφορές επικούρησης - εφάπαξ...

«Καυτός» αναμένεται ο επόμενος μήνας για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους καθώς βάσει του προγραμματισμού, εντός Σεπτεμβρίου αναμένει...

νέα επιβάρυνση εισφορών, για τουλάχιστον 250.000 μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους οι οποίοι θα πρέπει, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ να πληρώσουν και τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ.

Εχθές, αναρτήθηκαν οι εισφορές Ιουλίου για 1,4 δισ. αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίες πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Αυγούστου χωρίς να περιλαμβάνουν τις επιπλέον εισφορές σε σημαντικό μέρος αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει τον ερχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Αυγούστου να περιλαμβάνουν, για όσους προβλέπονται, και τις εισφορές υπέρ επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%).

Πρόκειται για εισφορές που θα έπρεπε να καταβάλλονται από την αρχή του χρόνου, όμως για τεχνικούς λόγους δεν έχουν καταγραφεί στα ειδοποιητήρια περίπου 250.000 μη μισθωτών. Μάλιστα, οι εισηγήσεις που συζητούνται στο υπουργείο Εργασίας, είναι η καταβολή των αναδρομικών εισφορών να γίνει σε τέσσερις ισόποσες δόσεις.

Αν αυτό αποφασιστεί, τότε θα υπάρξουν χιλιάδες μη μισθωτοί, κυρίως δικηγόροι και μηχανικοί που καταβάλλουν και τις δύο επιπλέον εισφορές, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές έως και 59,95% του εισοδήματός τους. Οι γιατροί καταβάλλουν επιπλέον εισφορές μόνο για εφάπαξ και συνεπώς οι εισφορές τους σε αυτό το σενάριο ενδέχεται να φθάσουν έως και το 38,95%.

Αναλυτικά, οι ήδη καταβαλλόμενες εισφορές ανέρχονται σε 20% υπέρ της κύριας σύνταξης και 6,95% υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Εφόσον από τον επόμενο μήνα συνυπολογιστούν και οι εισφορές υπέρ επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%) τότε η επιβάρυνση θα ανέλθει σε 37,95%.

Στην περίπτωση δε, που επικρατήσει η πρόταση για μόνο 4 ισόποσες δόσεις ως προς τα αναδρομικά, οι εισφορές του Αυγούστου που θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου ενδέχεται να φθάσουν έως και το 59,95% καθιστώντας την πληρωμή τους σχεδόν αδύνατη.

Να σημειωθεί ότι, κατά την πρόσφατη συνάντηση των Δικηγορικών Συλλόγων με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο συζητήθηκε το θέμα της απόσχισης του κλάδου επικουρικής ασφάλισης των δικηγόρων από το ΕΤΕΑΕΠ, με αντίστοιχη κατάργηση των εισφορών επικούρησης, με παράλληλη δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης. Αν και δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, οι δύο πλευρές φαίνεται πως δέχονται να συζητήσουν το θέμα, ενώ αντίστοιχες προτάσεις υπάρχουν και για τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους που προέρχονται από το πρώην ΕΤΑΑ.

Η παράταση

Το προηγούμενο διάστημα, δόθηκε παράταση για τις εισφορές παρελθόντων ετών, των ασφαλισμένων στο πρώην ΕΤΑΑ, αλλά και του ΟΓΑ, οι οποίοι παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές που καλούνται να καταβάλουν ανά μήνα, θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του προηγούμενου έτους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2017.

Αναλυτικά, έως τον Νοέμβριο θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2016, από τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (αγρότες) καθώς και του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) και του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (γιατροί), καθώς και οι εισφορές ολόκληρου του 2016 από τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (δικηγόροι).

Οι συμψηφισμοί

Την ίδια στιγμή, σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η προσπάθεια για την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου συμψηφισμού μεταξύ των εισφορών που υπολογίστηκαν και πληρώθηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 και αυτών που αντιστοιχούν στο εισόδημα του 2016 σύμφωνα με τις νέες φορολογικές δηλώσεις.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την έναρξη των συμψηφισμών με τις καταβολές Σεπτεμβρίου που θα αφορούν τις εισφορές Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από τον Οκτώβριο...

ΠΗΓΗ: Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου