Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2017

Έρευνα: Οι ιδιοκτήτες σκύλων ζουν περισσότερο Posted by IGOR





Η φράση «ένας σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» παίρνει νέο νόημα, καθώς μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα αποκάλυψε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους....


Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να υπάρχει ένας σκύλος στο σπίτι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά για ανθρώπους που ζουν μόνοι τους, κατά 36%.

Για ανθρώπους που ζουν με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο μειώνεται κατά 15%.

Τα ευρήματα προέρχονται από μελέτη σε πάνω από 3,4 εκατομμύρια άτομα στη Σουηδία. Εκείνοι που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίοι ήταν μεταξύ των ηλικιών 40 έως 80, παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια. Λίγο πάνω από το 13 τοις εκατό είχαν κατοικίδια ζώα.

«Βλέπουμε αποτελέσματα στα ατομικά νοικοκυριά που είναι πολύ ισχυρότερα από ότι σε νοικοκυριά πολλαπλών ατόμων», ανέφερε. «Αν έχετε ένα σκυλί, θα εξουδετερώσετε τις επιπτώσεις της μοναχικής ζωής», ανέφερε στην εφημερίδα Guardian ο Tove Fall, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Ο λόγος για τον οποίο οι σκύλοι έχουν τόσο θετική επίδραση στους ιδιοκτήτες τους, έγκειται στο γεγονός ότι τα σκυλιά πρέπει να πάνε βόλτα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να έχουν πιο ενεργό τρόπο ζωής.

Επιπλέον, τα ζώα βοηθούν στη μείωση του στρες για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι και η συντροφικότητα αποδεικνύεται υγιής, καθώς παρέχει στους ανθρώπους κοινωνική στήριξη.

Ένα βασικό ερώτημα είναι το αν τα σκυλιά προστατεύουν τον άνθρωπο από καρδιακές παθήσεις μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, ή μέσω κάποιας άλλης επίδρασης. «Μπορεί να είναι ότι στους ιδιοκτήτες σκύλων αρέσει πιο πολύ να βρίσκονται έξω, ή να είναι πιο οργανωμένοι ή να έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση», δήλωσε ο Fall.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου