Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Κητσοτάκης, μιλώντας σε προσυνεδριακή ημερίδα για το περιβάλλον, μία εβδομάδα πριν από το 11ο συνέδριο του κόμματός του, τόνισε ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα σηματοδοτήσει την αφετηρία «της μεγάλης μας διαδρομής ...
για να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση σε αυτό τον τόπο και να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τη χειρότερη κυβέρνηση που έχουμε δει από τη μεταπολίτευση και μετά».
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι προϋπόθεση για μία εκλογική νίκη τόσο ισχυρή «που θα μας λύσει τα χέρια την επόμενη μέρα», είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πείσει τους πολίτες, όχι μόνο ότι είναι διαφορετικό και καλύτερο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι έχει συγκροτημένο σχέδιο για το πώς θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση.
«Αυτό ακριβώς κάναμε στη διάρκεια όλων των προσυνεδριακών εκδηλώσεών μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ η σημερινή προσυνεδριακή ημερίδα στο Περιστέρι είχε θέμα το περιβάλλον. «Καταθέσαμε προτάσεις, αναπτύξαμε ιδέες, καλέσαμε ομιλητές οι οποίοι δεν ανήκουν, κατ’ ανάγκη στη Νέα Δημοκρατία, επιστήμονες, ανθρώπους και από άλλους πολιτικούς χώρους, ακριβώς για να εμπλουτίσουμε τον πολιτικό μας λόγο. Να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία ένα ολιστικό και συγκροτημένο σχέδιο για το πώς επιτέλους θα βγούμε από την κρίση» προσέθεσε.
«Ξέρετε, πολύ συχνά, όταν μιλάω για τα θέματα του περιβάλλοντος πολλοί πολίτες με πλησιάζουν και μου λένε: “μα καλά, αυτά τα ζητήματα στα οποία αναφέρεσαι, όπως η κλιματική αλλαγή, είναι ζητήματα που θα τα βρούμε κάποια στιγμή ενδεχομένως μπροστά μας στο μέλλον, αλλά το άμεσο πρόβλημά για εμάς είναι οι φόροι, είναι οι συντάξεις, είναι η ανεργία”. Και τους λέω: “ναι, έχετε δίκιο, αυτά είναι τα άμεσα προβλήματα, αλλά καμία οργανωμένη πολιτεία δεν μπορεί να παραγνωρίζει τους μεγάλους μακροπρόθεσμους κινδύνους για τη χώρα”. Και επειδή έγινε ένας ενδιαφέρων παραλληλισμός με την Εθνική Άμυνα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, φίλες και φίλοι, αποτελεί στην ουσία αμυντική πολιτική για τη χώρα διότι συνιστά, η κλιματική αλλαγή, το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τον τόπο μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η κλιματική θα προκαλέσει πολλά περισσότερα ακραία φαινόμενα, όπως αυτό το οποίο, δυστυχώς, είδαμε πριν από λίγες εβδομάδες στη Μάνδρα και το οποίο αδίκως -όπως τόνισε – στοίχισε τη ζωή σε 23 συνανθρώπους μας.
Εξήγησε λοιπόν ότι γι’ αυτό χρειάζεται από την Πολιτεία μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή που είχαμε μέχρι σήμερα και τα ζητήματα αυτά να μπουν ψηλότερα στην ιεραρχία των πολιτικών προτεραιοτήτων.
Ειδικά για την τραγωδία στη Μάνδρα, είπε ότι αποτελεί παράδειγμα για το τι δεν πρέπει να κάνουμε και για το μέλλον τι πρέπει να κάνουμε.
«Τι ακριβώς πήγε στραβά στη Μάνδρα. Ρέματα τα οποία οδηγούσαν, επί της ουσίας, μέσα στην πόλη, βουνά τα οποία είχαν αποψιλωθεί, αναποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας για να ειδοποιηθούν οι άνθρωποι ότι επέρχεται μία μεγάλη φυσική καταστροφή. Όταν πήγα και επισκέφτηκα την Μάνδρα – οι αγαπητοί φίλοι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής γνωρίζουν πολύ καλά τον τόπο αυτό – διαπίστωσα ότι η κατάληξη ενός εκ των δύο ρεμάτων, στα οποία αναφέρθηκε η παρουσίαση, του ρέματος Αγίας Αικατερίνης, ήταν στην ουσία, όχι η πόλη, αλλά το νηπιαγωγείο της Μάνδρας», συνέχισε και ξεκαθάρισε πως υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες γιατί δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα οι οποίες πρέπει να αναληφθούν.
«Οι μελέτες ήταν έτοιμες και οι πόροι υπήρχαν», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι υπάρχουν και ζητήματα αρμοδιοτήτων και τρόπου με τον οποίο υλοποιούνται αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα αλλά αυτό δεν μπορεί – ανέφερε – να αποτελεί άλλοθι, γιατί ένα απολύτως επιβεβλημένο αντιπλημμυρικό έργο, όπως αυτό της διευθέτησης των δύο ρεμάτων δεν είχε ολοκληρωθεί.
«Πρέπει να ξαναδούμε το πλαίσιο για fast track τέτοιου είδους έργα, ώστε να μπορούμε έργα σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας να τα δρομολογούμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα», υπογράμμισε.
«Για αυτό και επαναλαμβάνω ότι εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Αλλά η δική μας δουλειά δεν είναι μόνο να τις αποδίδουμε. Οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν σε όλα τα επίπεδα. Η δική μας δουλειά – και αυτό πιστεύω ότι το εκτιμάτε – είναι να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια φαινόμενα», συνέχισε ενώ δεσμεύτηκε ότι ειδικά για τη Μάνδρα τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν «και αν δεν γίνουν από αυτή την κυβέρνηση, θα γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αυθαιρέτων, είπε ότι η ΝΔ είχε δρομολογήσει ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο για την τακτοποίησή τους, το οποίο εξαιρούσε περιπτώσεις αυθαιρέτων που ήταν χτισμένα σε ρέματα ή σε καμένες περιοχές, ή σε ζώνες ιδιαίτερης περιβαλλοντικής προστασίας.
«Το πλαίσιο αυτό ξηλώθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ήρθε στην κυβέρνηση», είπε ενώ ανέφερε πως και τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου έκαναν φτερά.
«Δεν λέω ότι εξαφανίστηκαν, δεν λέω ότι τα έφαγε κάποιος, αλλά ήρθαν και έπεσαν και αυτά μέσα στον κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ λιγότερα χρήματα για έργα περιβαλλοντικού ισοζυγίου όπως αυτά τα οποία προέβλεπε το Πράσινο Ταμείο στην αρχική του λογική», εξήγησε.
Παράλληλα, είπε ότι η ΝΔ έχει σχέδιο για το πώς θα καταναλώνουμε σταδιακά λιγότερη ενέργεια από λιγνίτη και ανέφερε πως η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναπτυξιακή διάσταση.
Μεταξύ άλλων, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το ’60 στο Φαράγγι της Σαμαριάς που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.
«Έβλεπε και σε αυτό – επιτρέψτε μου να το πω – πολύ πιο μπροστά από την εποχή του. Στην ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον, ώστε να αποτελέσει όχι μόνο μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αλλά μια πηγή πλούτου για τις τοπικές κοινωνίες», συμπλήρωσε αποκαλώντας τα δάση πηγή πλούτου.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στους εθελοντές, σημειώνοντας ότι το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής πρέπει να θεσμοθετηθεί και να είναι πολύ καλύτερα οργανωμένο απ’ ό,τι είναι σήμερα.
«Και βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει αναδάσωση, τι σημαίνει αποκατάσταση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά για τα πευκοδάση μας η καλύτερη αποκατάσταση είναι η φυσική αποκατάσταση», είπε επίσης ενώ κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας.
«Δεν νομίζω ότι έχουμε σήμερα μηχανισμό πολιτικής προστασίας ουσιαστικό. Για να το πω πολύ απλά, δεν έχουμε Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουμε απλά έναν Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Έχουμε ένα πρόσωπο, το οποίο μπορεί να είναι καλό, μπορεί να μην είναι καλό, που προσπαθεί, συντονίζει. Αλλά μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ουσιαστικά δεν έχουμε», είπε και μίλησε για αναμόρφωσή του.
«Πολύ συχνά δεν είναι και τόσο θέμα πόρων. Διότι πόροι υπάρχουν. Και ευρωπαϊκοί πόροι υπάρχουν. Είναι βασικά θέμα οργάνωσης και καλύτερης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Και κυρίως καλύτερης συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» τόνισε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ανέβασε τους τόνους της κριτικής του απέναντι στην κυβέρνηση: «Κοιτάξτε, η χώρα πλήρωσε και πληρώνει πολύ ακριβά το πείραμα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και θα υπάρχουν απαιτήσεις την επόμενη μέρα. Η Νέα Δημοκρατία θα έρθει να παραλάβει μια δύσκολη κατάσταση. Αλλά δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία και είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε και εσείς καμία αμφιβολία, ότι όπως πάντα κάναμε στην ιστορία του κόμματος μας, αυτά τα 43 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έτσι και τώρα η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα ανατάξει την Ελλάδα. Θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Και θα ξαναφέρει το χαμόγελο πίσω στα χείλη σας, για να μπορέσουμε επιτέλους όλοι να ξαναδούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου