Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2017

Αυτόματες κατασχέσεις για 1.700.000 πολίτες που χρωστούν στην εφορία






Οφειλέτες – φαντάσματα από τους οποίους το Δημόσιο δεν έχει να περιμένει τίποτα ούτε ένα ευρώ είναι οι περισσότεροι που περιλαμβάνονται στις δυο νέες λίστες των οφειλετών της φορολογικής διοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr).....


Οι δυο λίστες περιλαμβάνουν 8.909 φυσικά πρόσωπα καθώς και 14.083 νομικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή/και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, η νέα επικαιροποίηση των λιστών δεν αναμένεται να κάνει τη διαφορά στην βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών καθώς σημαντικός αριθμός από όσους περιλαμβάνονται στις λίστες δεν μπορούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν αφού είτε πρόκειται για φορολογούμενους που έχουν πλέον πτωχεύσει, βρίσκονται στη φυλακή ή -όσον αφορά επιχειρήσεις- έχουν χρεοκοπήσει.

Αυτόματες κατασχέσεις

Από τις λίστες αυτές, η ΑΑΔΕ ελάχιστα έχει να περιμένει. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσους έχουν φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη. Για αυτούς ετοιμάζει αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου με παράλληλη στενή παρακολούθηση και εντοπισμό όλων των οικονομικών τους συναλλαγών. Το σύστημα θα λειτουργεί ως ένας Μεγάλος Αδελφός, που θα παρακολουθεί μέσω διασύνδεσης με όλες τις άλλες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και με τον Τειρεσία την οικονομική καθημερινότητα 4,2 εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου.

Ετσι, οι φορολογικές αρχές θα διαμορφώσουν για κάθε οφειλέτη μια πλήρη εικόνα συναλλακτικής συμπεριφοράς και θα επιλέγουν τα πιο κατάλληλα μέτρα άμεσης είσπραξης των χρεών τους, ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμα.

Στενό μαρκάρισμα

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα βρίσκονται μια ανάσα από το όριο των 100 δισ. ευρώ, η εφορία ετοιμάζει επίθεση στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου για να βάλει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Άλλωστε, το μπαράζ των κατασχέσεων σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις που τρέχουν αποδίδουν. Από την αρχή του έτους έχουν εισπραχθεί πάνω από 3,5 δις. ευρώ από παλιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το 2018, ο κλοιός θα σφίξει ακόμη περισσότερο γύρω από 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες, οι οποίοι απειλούνται με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων και έχουν εμπλακεί στη δίνη των κατασχέσεων. Τη χαριστική βολή θα επιφέρουν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές αξίες.

news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου