Παρασκευή, Δεκεμβρίου 22, 2017

Απόσυρση της απόφασης των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ ζητεί ο ΟΗΕ – «Νίκη της Παλαιστίνης», λέει ο Αμπάς- Οργισμένη αντίδραση των ΗΠΑ: Θα το θυμόμαστε όταν ζητήσετε χρήματα! [Βίντεο]





Οργισμένη αντίδραση των ΗΠΑ: Θα το θυμόμαστε όταν ζητήσετε χρήματα!

Η Τουρκία καταγγέλλει εκβιασμούς των ΗΠΑ..

Απόσυρση της απόφασης των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ ζητεί ο ΟΗΕ – «Νίκη της Παλαιστίνης», λέει ο Μαχμούτ Αμπάς, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής..


«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του ΟΗΕ «είναι νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίωνση του αποτελέσματος, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακαλέσουν την απόφασή τους για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.



Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, «οποιεσδήποτε αποφάσεις ελήφθησαν για το καθεστώς της πόλης είναι κενές περιεχομένου και πρέπει να ανακληθούν. »


Πάνω από 120 χώρες επικύρωσαν το ψήφισμα αψηφώντας τις απειλές Τραμπ ότι θα διακόψει τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης προς όποιες χώρες επικυρώσουν το ψήφισμα.


Συνολικά, το ψήφισμα υποστήριξαν ψηφίζοντας «ναι» 128 χώρες, 9 ψήφισαν κατά και 35 απείχαν της ψηφοφορίας.


Αναλυτικότερα, ανάμεσα σε όσες χώρες ψήφισαν κατά της αναγνώρισης είναι η Ρωσία και η Κίνα αλλά και ένας σημαντικός αριθμός συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ιαπωνία και η Τουρκία.

Οι χώρες που αποφάσισαν να απέχουν είναι ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αυστραλία, η Κολομβία, η Αιτή, η Πολωνία και οι Φιλιππίνες.


Η σημερινή ψηφοφορία έρχεται σε συνέχεια του βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα, όπου είχε υποβληθεί παρόμοιο κείμενο - ψήφισμα. Αντίθετα όμως με ό,τι ισχύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο στις ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευσης, οι αποφάσεις της οποίας πάντως δεν είναι δεσμευτικές.


Το κείμενο καταρτίστηκε και υποβλήθηκε στη ΓΣ από την Υεμένη και την Τουρκία (κράτος μέλος του NATO, όπου οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία) εξ ονόματος αραβικών χωρών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).


Οργισμένη αντίδραση των ΗΠΑ: Θα το θυμόμαστε όταν ζητήσετε χρήματα!


Νωρίτερα, νέες απειλές της Ουάσινγκτον στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, εκτόξευσε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Εθνών Νίκι Χέιλι λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. «Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διαμήνυσε η Χέιλι.


«Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτές τις ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.


Η δήλωση - προειδοποίηση που καταδίκασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ριάντ Μάλκι ως «εκφοβισμό», φαίνεται πως είχε αντίκτυπο σε εννέα χώρες, οι οποίες υπερψήφισαν την αναγνώριση και άλλων 35 κρατών μελών που αποφάσισαν να απέχουν.


Από την πλευρά του το Ισραήλ απέρριψε την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπογράμμισε την ικανοποίησή του για τον αριθμό των χωρών που υπερψήφισαν. «Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου επισκέφτηκε», υπογράμμισε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. «Το Ισραήλ ευχαριστεί τον (Αμερικανό) πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια», τονίζεται.


Στο επίκεντρο της ψηφοφορίας που διεξήχθη μετά από πρωτοβουλία των Παλαιστινίων, βρισκόταν ένα κείμενο όπου επισημαίνεται ότι μια μονομερής απόφαση που αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ «δεν έχει νομική ισχύ» κι ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην τελική ειρηνευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.


Η Τουρκία καταγγέλλει εκβιασμούς


Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα δεν έκρυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, που κατήγγειλε ότι υπήρξαν απόπειρες εκβιασμού πριν την ψηφοφορία.


«Πριν από τη συνεδρίαση, ένα μέλος του ΟΗΕ απείλησε άλλα μέλη. Μας είπαν να ψηφίσουμε «κατά» ή αλλιώς θα αντιμετωπίζαμε συνέπειες. Κάποιοι μάλιστα απείλησαν με περικοπή κονδυλίων. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη. Αυτός είναι εκφοβισμός και αυτή η Συνέλευση δε θα το αποδεκτεί αυτό.» είπε στην ομιλία του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Πανηγυρισμοί στην Παλαιστίνη


«Το ψήφισμα αποτελεί νίκη της Παλαιστίνης» δήλωσε εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής.


Οργισμένες διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας. Διαδηλωτές έκαψαν αφίσα με τη φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενώ παρακολουθούσαν από τηλεοράσεις την έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την επικύρωση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την απόσυρση της αμερικανικής απόφασης για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.




Δείτε το βίντεο



eglimatikotita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου