Ένα εθνικό μείζον θέμα, που έχει άμεση σχέση με το ίδιο το μέλλον της χώρας και την διατήρηση των μέχρι σήμερα υπαρχόντων συνόρων, παίζεται στα ζάρια της κομματικής ηλιθιότητας.
Το βέτο του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, οριοθέτησε το που θα πρέπει να κινηθεί η χώρα, για να μην διαμορφώσει ένα περισσότερο ασφυκτικό περιβάλλον, απ' αυτό που ήδη υφίσταται.
Οι πιέσεις προς την Ελληνική πλευρά, κυρίως από την υπερατλαντική δύναμη, που έχει τους δικούς της λόγους, να θέλει την Fyrom ....στο ΝΑΤΟ, ήταν εκείνες που δημιούργησαν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες, στο βέτο του Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι.
Ταυτόχρονα οι εσωτερικές ισορροπίες των δύο μεγάλων κομμάτων Σύριζα-ΑΝΕΛ και Νέας Δημοκρατίας, δημιούργησαν ακόμα περισσότερα ερωτηματικά, για το ποια είναι η άποψή τους σχετικά με το θέμα.
Ο Σύριζα, επιχειρώντας να αποφύγει τις συγκρούσεις με το έτερον κυβερνητικό του ήμισυ, τους ΑΝΕΛ, μετέφερε επικοινωνιακά στην αρχή, πολιτικά στην συνέχεια, το πρόβλημα στην Νέα Δημοκρατία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή ...αποδέχθηκε την πρόκληση, δημιουργώντας εσωτερικές συγκρούσεις στο ίδιο του το κόμμα, αφήνοντας για είκοσι ημέρες περίπου, να πλανώνται ερωτηματικά, για το τι ακριβώς ήθελε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το διάστημα αυτό ήταν αρκετό για να αναδιπλωθεί η συγκυβέρνηση,να ρίξει κατά το κοινώς λεγόμενο την μπάλα στην εξέδρα -δημοψήφισμα ή σύγκληση των πολιτικών αρχηγών-και να εξομαλύνει κάπως τις εσωτερικές συγκρούσεις.
Λαμβάνοντας τα μηνύματα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάσθηκε να περιοδεύσει στην θερμή ζώνη της Μακεδονίας, για να καθησυχάσει τα πνεύματα, αφού πρώτα υπογράμμισε αυτό που έπρεπε να κάνει από την πρώτη στιγμή και δεν το είχε κάνει, ότι δηλαδή είναι δεσμευτική η απόφαση του Βουκουρεστίου, που προήλθε από το βέτο του Κ.Καραμανλή.
Κι αυτό ακόμα όμως το σκηνικό δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις των κομμάτων.Είναι σαφές ότι η απόλυτη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, δεν θέλει να υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο κράτος της FYROM.
Δεν είναι ένα παράλογο πατριωτικό ένστικτο, που οδηγεί την πλειοψηφία των Ελλήνων, στην επιθυμία τους αυτή. Προφανέστατα, διαβλέπουν, αυτό που δεν θέλουν να δουν, αν και είναι ξεκάθαρο, οι πολιτικοί που τους εκπροσωπούν.
Ότι δηλαδή, η δημιουργία ενός κράτους με το όνομα Μακεδονία, προς βορράν σήμερα, μετά την <καλοπροαίρετη>προσέγγιση των δυο πλευρών, αποτέλεσμα και της πίεσης των Αμερικανών ενόψει της συνόδου του χωρών του ΝΑΤΟ, θα δημιουργούσε μελλοντικά προβλήματα με ένα κράτος απόλυτα ασταθές, με μεγάλη επιρροή του Αλβανικού στοιχείου και του Τουρκικού επεκτατισμού. Με απλά λόγια, ο λαός βλέπει μακρυά και οι πολιτικοί και τα κόμματα με τις εσωκομματικές τους διαφορές, βλέπουν κοντόφθαλμα και βαδίζουν σε μία λύση, χωρίς καμμία προοπτική θετική για την χώρα.
Η προσέγγιση αυτή των κομμάτων, διαμόρφωσε και μία κάθετη δυναμική, τόσο στον Σύριζα σε μικρότερο βαθμό, όσο και στους ΑΝΕΛ και την Νέα Δημοκρατία. Από την μία οι δήθεν προοδευτικοί του Σύριζα, απόλυτα ...ταυτισμένοι με τους νεοφιλελεύθερους της Νέας Δημοκρατίας που επιθυμούν λύση ακόμα και με σύνθετη ονομασία, με το όνομα Μακεδονία.
Από την άλλη οι πατριώτες, μειοψηφία του Σύριζα, ταυτισμένοι με τους ΑΝΕΛ, αλλά και τους νεοδημοκράτες πατριώτες, που δεν επιθυμούν τον όρο Μακεδονία.
Ο γενικότερος παραλογισμός, διαμορφώνει ένα εκρηκτικό τοπίο για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Το σίγουρο είναι πως και οι δυο, θα έχουν στο τέλος της άνοιξης απώλειες, με την όποια απόφαση ληφθεί. Και τούτο διότι, είναι εμφανής η προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν, κατά το πως συμφέρει τις εσωκομματικές τους ισορροπίες την απόφαση του Βουκουρεστίου, που είναι ξεκάθαρη και σαφής.
Το θλιβερό της υποθέσεως, είναι πως τα δυο κόμματα, ξεκίνησαν να συζητούν για ένα μείζον εθνικό θέμα, επιχειρώντας να απομονώσει το ένα το άλλο, με σκοπό το κομματικό όφελος. Για άλλη μία φορά, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, δημιουργώντας την εντύπωση ότι επιζητούν κομματικά οφέλη, από τις εξελίξεις σε ένα εθνικό ζήτημα.
Θλιβερή εικόνα...-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου