Δευτέρα, Μαρτίου 19, 2018

Μπάχαλο με τις Πανελλαδικές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που ίδρυσε ο Γαβρόγλου





Ενώ επανέρχεται ένα σύστημα που μοιάζει με τις δέσμες

Μειώνονται οι διαθέσιμες σχολές - Άγνωστος ακόμα ο αριθμός των εισακτέων - Ποιες βάσεις αναμένεται να επηρεαστούν

Ανατροπές έχει φέρει στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που φαίνεται ότι θα φέρει ανακατατάξεις και στον αριθμό εισακτέων στα Πανεπιστήμια. Η απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να εντάξει.....
στο μέσο της σχολικής χρονιάς τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο φετινό μηχανογραφικό δημιούργησαν μεγάλες καθυστερήσεις στην πορεία των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια οπότε όλοι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου πρέπει να υποβάλλουν στο Λύκειό τους σχετική αίτηση - δήλωση εντός του Μαρτίου και όχι μέσα στον Φεβρουάριο, όπως παραδοσιακά γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.


Η καθυστέρηση προκλήθηκε προκειμένου να ενταχθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο τα 26 τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η κατάργηση των δύο ΤΕΙ και η ίδρυση στη θέση τους ενός Πανεπιστημίου δημιουργεί ένα νέο «σκηνικό» για τους εισακτέους καθώς σε πρώτη ανάγνωση οδηγεί στη μείωση των διαθέσιμων σχολών και τμημάτων καθώς από 40 σχολές στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το μηχανογραφικό του 2018 θα έχει ένα νέο Πανεπιστήμιο με πέντε σχολές και 26 τμήματα.


Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να προσανατολίζεται στο να αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό των υποψηφίων διατηρώντας ισορροπίες στο νέο Ίδρυμα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εισακτέων να κυμαίνεται στους 70.000. Ο κ. Γαβρόγλου σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο αριθμός των εισακτέων δεν θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, παρότι τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς με συνολικά 40 τμήματα θα συγχωνευθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με 26 τμήματα. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες η οποία μείωση αναμένεται σε ιατρικές και άλλες σχολές υγείας ενώ αναμένεται αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις ανθρωπιστικές σχολές.
Ένα ακόμα στοιχείο που θα δημιουργήσει νέους κανόνες είναι ο πενταπλασιασμός του ποσοστού των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων που θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια το οποίο πέρυσι ήταν το 1% επί του αριθμού εισακτέων.

Η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι φανερό ότι θα ανακατέψει και τις βάσεις στα Πανεπιστήμια της Αθήνας που παραδοσιακά αποτελούν πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Ρόλο στη φετινή κίνηση των βάσεων θα παίξουν τα τμήματα του νέου Πανεπιστημίου που προσομοιάζουν με αυτά του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, οπότε το ενδιαφέρον στρέφεται στο πως θα μοιρασθούν οι θέσεις στις Πολυτεχνικές σχολές ανά τη χώρα.


Οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις αναμένεται να έχουν δύο βασικές αλλαγές:

1. Κατάργηση του 4ου Επιστημονικού Πεδίου Επιστημών Εκπαίδευσης. Από φέτος η πρόσβαση στις παιδαγωγικές σχολές θα είναι δυνατή από όλα τα Επιστημονικά Πεδία, εκτός από το 3ο Πεδίο. Οι υποψήφιοι δεν θα εξετάζονται στα μαθήματα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, καθώς και Ιστορία Γενικής Παιδείας, στα οποία εξετάζονταν πέρυσι κάποιοι υποψήφιοι για να εισαχθούν στις σχολές αυτές. Το σύστημα προσομοιάζει με το σύστημα των τεσσάρων Δεσμών, όπου δεν υπήρχε ειδικό πεδίο για τις Επιστήμες Εκπαίδευσης, οπότε αναμένεται κινητικότητα στις βάσεις εισαγωγής των Παιδαγωγικών σχολών.

2 Το 5ο Πεδίο μετονομάζεται σε 4ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής. Τα Επιστημονικά Πεδία θα είναι από φέτος, αντί για πέντε, τέσσερα και αυτό προσομοιάζει με το σύστημα των δεσμών. Οι υποψήφιοι θα εξετασθούν σε τέσσερα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Ιστορία και Βιολογία.
Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο τριών βαθμών, του 1ου τετραμήνου, του 2ου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης ενώ ο βαθμός του απολυτηρίου στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης του ΓΕΛ αποτελεί τον μέσο όρο δύο βαθμών, του 1ου και του 2ου τετραμήνου.

Οι δύο κλάδοι των Νέων Ελληνικών (Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία) θα εξεταστούν φέτος την ίδια μέρα και η συνολική διάρκεια της εξέτασης θα είναι τρεις ώρες. Τα θέματα θα δίνονται και οι απαντήσεις θα αναπτύσσονται σε ξεχωριστό φύλλο για καθέναν από τους δύο κλάδους και θα αποδίδεται διακριτός βαθμός για καθέναν από αυτούς.


Τα τμήματα του νέου ΠανεπιστημίουΣυνολικά 26 τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα συμπεριληφθούν στο νέο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ.

Πρόκειται για τα εξής τμήματα:

Σχολές και Τμήματα

1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι εξής Σχολές και Τμήματα:

α) Σχολή Μηχανικών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:

αα) Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών,

ββ) Μηχανικών Βιοϊατρικής,

γγ) Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής,

δδ) Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών,

εε) Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής,

στστ) Μηχανολόγων Μηχανικών,

ζζ) Ναυπηγών Μηχανικών,

ηη) Πολιτικών Μηχανικών.

β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:

αα) Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,

ββ) Διοίκησης Επιχειρήσεων,

γγ) Διοίκησης Τουρισμού,

δδ) Κοινωνικής Εργασίας,

εε) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής,

στστ) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία.

γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:

αα) Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας,

ββ) Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,

γγ) Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,

δδ) Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών.

δ) Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:

αα) Βιοϊατρικών Επιστημών,

ββ) Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας,

γγ) Εργοθεραπείας,

δδ) Μαιευτικής,

εε) Νοσηλευτικής,

στστ) Φυσικοθεραπείας.

ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:

αα) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

ββ) Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου