Παρασκευή, Μαρτίου 23, 2018

«Έντιμο συμβιβασμό» προανήγγειλε ο Κοτζιάς για το Σκοπιανό – Σε εξέλιξη συνάντηση με Ζάεφ





Ιστορική επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ στη γειτονική χώρα
«Δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου», δήλωσε στη συνάντηση με Ντιμιτρόφ
Δεν απέκλεισε ούτε αλλαγή του Συντάγματος, ούτε σύνθετη ονομασία σε μία λέξη ο Ντιμιτρόφ
Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ αυτή την ώρα

Έναν έντιμο συμβιβασμό προανήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ, μετά το τέλος ...της διμερούς συνάντησης στην ΠΓΔΜ, με το «μενού» αυτή την ώρα να περιλαμβάνει συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ βρίσκεται από χθες στη γειτονική χώρα, σε μία ιστορική επίσκεψη που αποσκοπεί στο γεφύρωμα των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες, και που ως τελικό στόχο την επίλυση του μακρόχρονου προβλήματος του ονοματολογικού, με τη λύση να είναι πιο κοντά από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν.



«Εμείς θέλουμε μια τίμια, δίκαιη και σωστή λύση που να παίρνει υπόψη της τα κύρια συμφέροντα της κάθε πλευράς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ μολονότι αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χώρα του δεν απέκλεισε ούτε την αλλαγή του Συντάγματος, ούτε τη σύνθετη ονομασία σε μία λέξη. Επισήμανε ότι ήταν πολύ καλές οι σημερινές συνομιλίες και πρόσθεσε ότι θα οριστούν και άλλες συναντήσεις στο μέλλον μετά από αυτήν με τον ειδικό μεσαλαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη σε μία εβδομάδα.

Ειδικότερα ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι πιστεύει πάρα πολύ στο κοινό μέλλον και στην κοινή συνεργασία που θα είναι προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής. «Εμείς θέλουμε» είπε, «έναν έντιμο συμβιβασμό, όχι έναν σάπιο» από τον οποίο (έντιμο συμβιβασμό) μακροχρόνια έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές» χωρίς να υπάρξει κάποιος χαμένος».

Παράλληλα αποσαφήνισε ότι «σε έναν έντιμο συμβιβασμό δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου, ή μεταφυσικά πιστεύεις. Ρεαλιστικά και πραγματικά πρέπει να πάρεις αυτό που είναι το κύριο για εσένα, και να δώσεις αυτό που είναι το κύριο για τον άλλον. Και το κυριότερο, αυτό που είναι το κοινό συμφέρον για το μέλλον σου».



Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι για να έχει η Ελλάδα -βγαίνοντας σήμερα από την οικονομική της κρίση- «την οικονομική ανάπτυξη που όλοι θέλουμε, χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλης της περιοχής και την ένταξη όλης της περιοχής στους διεθνείς οργανισμούς που θέλουν οι χώρες γείτονές μας».





Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών διήρκεσαν περίπου δύο ώρες, ενώ ένταση σημειώθηκε έξω από το Υπουργείο, καθώς πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.



Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς μετέβη στη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μπουγιάρ Οσμάνι και στη συνέχεια στο κυβερνητικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.



Το μεσημέρι, ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Έπονται οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίωνμε τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου