Κυριακή, Μαρτίου 18, 2018

«Υπήρξα ιερόδουλη, γιατί έτσι γεννήθηκα!» – Γαβριέλα: Η θρυλική πόρνη της Αθήνας και η άγρια δολοφονία της (Εικόνες & Βίντεο)





Από Μαριλού Χατζηκλεάνθους

Γαβριέλα Ουσάκοβα. Η «πλανεύτρα των Αθηνών» όπως την αποκαλούσαν, μπορεί να ήταν διάσημη για την ιδιότητά της, έγινε όμως κυρίως γνωστή για το ήθος, τον χαρακτήρα και το φιλανθρωπικό της έργο....

Τα πρώτα χρόνια
Η Γαβριέλα Ουσάκοβα γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1916 στη Ρωσία. Το 1929, σε ηλικία 13 ετών, ήρθε στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά της. Εκείνο το ταξίδι, της άλλαξε κατά κάποιο τρόπο τη ζωή. Κατά τη διάρκεια του συνέβησαν δύο περιστατικά, τα οποία έμελλε να είναι καθοριστικά για τον μετέπειτα βίο της.



Η δολοφονία του αδερφού της και η γνωριμία με τον έρωτα
Σε αυτό το ταξίδι σκότωσε το μικρό της αδερφό, πετώντας τον από το καρότσι στη θάλασσα. Η αποτρόπαια πράξη της ήταν καθαρά υποκεινούμενη από ζήλεια. Όλοι νόμιζαν ότι επρόκειτο για δυστύχημα, εξαιτίας μιας μπανανόφλουδας, η ίδια όμως γνώριζε την αλήθεια, γεγονός που την έκανε να έχει τύψεις για όλη της τη ζωή.

Επιπλέον, σε αυτό το ταξίδι γνώρισε για πρώτη φορά τον έρωτα. Ο άντρας με τον οποίο ήρθε σε επαφή, της έδωσε χρήματα. Και αυτό ήταν η αρχή όλων. Τότε η Γαβριέλα συνειδητοποίησε πως ο έρωτας μπορούσε να της προσφέρει χρήματα, συνεπώς και την ανεξαρτησία, που πάντα επιθυμούσε.



Η ζωή στην Ελλάδα
Φθάνοντας στην ελληνική πρωτεύουσα η οικογένεια της εγκαθίσταται στο Μαρούσι. Η Γαβριέλα μεγαλώνει με πατριό, αφού ο πατέρας της έφυγε για Αμερική. Ο πατριός της την μεγαλώνει σα δικό του παιδί. Η Γαβριέλα έλαβε σπουδαία μόρφωση, με βάση τα δεδομένα της εποχής. Αποφοίτησε από το Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ μιλούσε πέντε διαφορετικές ξένες γλώσσες και έγινε δασκάλα Γαλλικών.



Το δικό της «σπίτι»
Το 1936, χρονιά κατά την οποία ο δικτάτορας Μεταξάς καταλύει τη δημοκρατία, η Γαβριέλα κάνει το δικό της ξεκίνημα και χτίζει στα Εξάρχεια ένα διώροφο, το οποίο θα αποτελέσει το σπίτι της, αλλά θα είναι ταυτόχρονα και ο επαγγελματικός της χώρος, εκεί όπου θα υποδέχεται τους πελάτες της.

«Έγινα πόρνη επειδή έτσι γεννήθηκα». Αυτή η φράση της αναγράφεται στον υπότιτλο της αυτοβιογραφίας της.



Μια γυναίκα στην Αντίσταση – Το φιλανθρωπικό της έργο – Η τιμητική διάκριση
Η φήμη της εξαπλώνεται, όμως η ίδια θα επιτελέσει και κοινωνικό έργο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μια περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες υπέφεραν από τους Γερμανούς κατακτητές, η Γαβριέλα προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά της.

Συνεχίζοντας κανονικά να εξασκεί το αρχαιότερα επάγγελμα, έχοντας στο πελατολόγιό της και ανώτερους Γερμανούς αξιωματικούς, η Γαβριέλα ξεκίνησε να βοηθά την Αντίσταση. Έχοντας αρκετά χρήματα, βοηθούσε συνανθρώπους της, αγοράζοντας τους τρόφιμα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές, που ρίσκαρε τη ζωή της, παρέχοντας καταφύγιο σε Έλληνες, που καταζητούνταν από τους Γερμανούς. Επιπλέον, εκμεταλλευόταν τις «ιδιαίτερες» επαφές, που είχε με τις ναζιστικές αρχές και αποκάλυπτε τα μυστικά τους στα μέλη της Αντίστασης.



Άρθρο της εφημερίδας Έθνος το 1991, αναφέρεται στα λόγια ενός άντρα ονόματι Μύρωνα Λουλάκη, ο οποίος είπε για τη Γαβριέλα: «Ο στρατηγός των Ναζί ερχόταν στον οίκο ανοχής και η γειτονιά πλημμύριζε Γερμανούς αξιωματούχους. Μόλις έφευγαν η Γαβριέλα έβγαινε από το σπίτι κρατώντας τσάντες γεμάτες τρόφιμα, τις οποίες άφηνε στις πόρτες των γειτόνων της».

Είναι η μοναδική πόρνη στην ιστορία του ελληνικού κράτους, που πέρασε επισήμως την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου, για να λάβει τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες της στη χώρα κατά της διάρκεια της Κατοχής.

Μετά το τέλος της Κατοχής και την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων από την Ελλάδα, η Γαβριέλα είχε ήδη φτιάξει μια μικρή περιουσία. Οι φιλανθρωπίες από μέρους της συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη του πολέμου.

Η σεξουαλική απελευθέρωση
Η δεκαετία του ’60 φέρνει τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Ευρώπη. Η Γαβριέλα είχε πλούσιο πελατολόγιο. Δεν έκανε ποτέ διακρίσεις στους πελάτες της. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητή και σεβαστή από τους γείτονές της, άνδρες και γυναίκες. Δεν είχε ποτέ της προστάτες, ενώ αντιμετώπιζε το επάγγελμα της με σοβαρότητα και δημιουργικότητα.



Το άδοξο τέλος – Η φρικτή δολοφονία
Η Γαβριέλα βρήκε τραγικό τέλος στις 26 Αυγούστου 1991, όταν δολοφονήθηκε άγρια μέσα στο σπίτι της, σε ηλικία 75 ετών. Βρέθηκε στραγγαλισμένη, μόνη και αβοήθητη.
Οι δράστες, μπήκαν στο σπίτι της σαν πελάτες και τη σκότωσαν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Πιθανότατα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες από τη γειτονιά, πρόκειται για νεαρούς και αλλοδαπούς. Το επικρατέστερο σενάριο μιλάει για ληστεία, μιας και είχε αρκετά κοσμήματα και χρήματα στο σπίτι της, το οποίο ήταν πάντα ανοικτό για όλους, γεγονός, που την έκανε εύκολο στόχο.

Έτερο σενάριο είχε σαν κίνητρο την κληρονομιά, μιας και η Γαβριέλα, εξασκώντας μέχρι την τελευταία στιγμή το αρχαιότερο επάγγελμα, είχε καταφέρει να κάνει τεράστια περιουσία.

Πολλοί έκαναν λόγο και για σεξουαλικό έγκλημα. Οι αστυνομικές αρχές, όμως, δυσκολεύτηκαν στις έρευνες, μιας και το σπίτι της, λόγω του επαγγέλματος της, ήταν κέντρο διερχομένων.

Τέλος, η πιθανότητα να τη σκότωσαν για να μην αποκαλύψει μυστικά, που γνώριζε και εκθέσει υπολήψεις είναι μάλλον αβάσιμη, καθώς η ίδια δεν ανάφερε ποτέ τα ονόματα των πελατών της.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Αστυνομίας ο δολοφόνος δε βρέθηκε ποτέ.

Η κηδεία της
Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη. Κι όμως, στην κηδεία της τη συνόδευσαν λίγοτερα από 20 άτομα. Γνώριζε τόσους πολλούς, από όλες τις κοινωνικές τάξεις, κι όμως το τελευταίο «αντίο» της το είπαν λίγοι και καλοί. Ίσως, οι υπόλοιποι δεν πήγαν από φόβο μην εκτεθούν, μιας και ο θάνατός της, λόγω της δολοφονίας, είχε πάρει μεγάλη έκταση.

Σήμερα
Τόσα χρόνια μετά το θάνατό της, η Γαβριέλα Ουσάκοβα παραμένει ένας μύθος. Ένα ελεύθερο πνεύμα που δεν μπορούσε να δεσμευτεί. Η γυναίκα αυτή ενέπνευσε πολλούς, έγινε ταινία, τραγούδι από τον Κώστα Καλδάρα, πορτραίτο, θεατρική παράσταση από την Κίρκη Καραλή, ενώ το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Η ζωή μου» φιλοξενείται από πολλές βιβλιοθήκες.

Ακούστε το στο βίντεο που ακολουθεί το τραγούδι του Κώστα Καλδάρα, που γράφτηκε γι’ αυτήν:
Η ταραχώδη ζωή της και ο τραγικός θάνατός της μέσα από την εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου»:
—————————–
Πηγή: newsbeast, onlytheater.gr, onlytheater.gr
Βίντεο: Εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου»:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου