Έρευνα: Μαρία Παναγιώτου
Σάλο έχει προκαλέσει η έρευνα της «δημοκρατίας» για τα μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου, που… θεωρητικά κήρυξαν πτώχευση αλλά στην πραγματικότητα μετέφεραν 1,8 δισ. στο εξωτερικό, ανάμεσα στα οποία και χρήματα που είχαν πάρει και από τις ελληνικές τράπεζες.
Αλλά ας επιστρέψουμε στην αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα, τον Ιούνιο του 2016.
Διαβάστε το Πρώτο Μέρος: Οι μεθοδεύσεις, τα 1,8 δις και ο Σκλαβενίτης
Τα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν εκατοντάδες εκτενή αφιερώματα για την οικογένεια Μαρινόπουλου, η οποία «από ένα φαρμακείο στην Ομόνοια δημιούργησε μια “παντοκρατορία” ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκε στην πτώχευση».
Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τις πολυτελείς κατοικίες που διαθέτουν τα αδέλφια στην Αθήνα και τη Μύκονο, για ένα «παλάτι στο βροχερό Λονδίνο», για ακίνητα στη Νέα Υόρκη, και εν πάση περιπτώσει για μια ζωή βγαλμένη σαν μέσα από τα παραμύθια, κεντημένη με χλιδή και πολυτέλεια, την οποία η οικογένεια απολαμβάνει μεταξύ Παρισιού, Μόντε Κάρλο, Χάμπτονς (σ.σ.: το παραθεριστικό θέρετρο της αστικής τάξης της Νέας Υόρκης) και Λονδίνου.
Τα πράγματα, όμως, φαίνεται πως για την οικογένεια Μαρινόπουλου δεν έχουν αλλάξει ιδιαιτέρως. Απολαμβάνουν τον ίδιο ακριβώς τρόπο ζωής, ξοδεύοντας όσα ξόδευαν πάντα. Το γεγονός θα έκανε και τον πιο αδαή να αναρωτηθεί: «Μα τελικά πτώχευσαν;»
Οπως δείχνουν τα στοιχεία, οι ίδιοι, μάλλον όχι. Τη μόνη που φρόντισαν να πτωχεύσουν είναι η εταιρία τους «Αφοί Μαρινόπουλος Α.Ε»., μετακυλίοντας τα χρέη τους στους πιστωτές τους και στον ελληνικό λαό.
Χθες η «δημοκρατία» παρουσίασε ένα σχεδιάγραμμα, που αποτελεί στην πραγματικότητα μια εντυπωσιακή πυραμίδα εταιριών, η οποία ξεκινάει από την «Αφοί Μαρινόπουλος Α.Ε.» στην Ελλάδα και φτάνει σε εταιρίες που εδρεύουν στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο, στις Μπαχάμες, στην Ελβετία, στη Βουλγαρία, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στο Γιβραλτάρ και στην Ολλανδία.
Ακολουθώντας κανείς το σχεδιάγραμμα μπορεί να διαπιστώσει, για παράδειγμα, πως η εταιρία «Αφοί Μαρινόπουλος Holdings Α.Ε.» ελέγχει εξ ολοκλήρου δύο εταιρίες: τη Marinopoulos Brothers Cyprus Limited, που έχει έδρα στην Κύπρο, και τη Highway Investements Α.Ε., που έχει έδρα στην Ελλάδα. Η Marinopoulos Brothers Cyprus Limited, τώρα, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2005, κατέχει το 52% της εταιρίας Foranti, η οποία με τη σειρά της είναι μέτοχος στη συμμετοχική εταιρία του Μαρινόπουλου στο Λουξεμβούργο, που έχει την επωνυμία Marinopoulos Holding SARL.
Μπερδευτήκατε; Κι όμως, εάν ήθελε κάποιος να περιγράψει όλο το πλέγμα των εταιριών, αυτές θα ήταν μόνο οι πρώτες λέξεις. Γιατί φτιάχνει κανείς μια τόσο περίτεχνη πυραμίδα; Μόνο για έναν λόγο: για να κρύψει μέσα σε έναν δαίδαλο τις διαδρομές των χρημάτων, τις οποίες θα μελετήσουμε τις επόμενες μέρες.
Η πολύ περίεργη υπόθεση με την… τετραπλή εταιρία
Λίγο πριν το σχέδιο εξυγίανσης, η εταιρία Μαρινόπουλος καταθέτει λίστα με όλους τους πιστωτές οι οποίοι έχουν απαιτήσεις εις βάρος της. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η εταιρία Helens RE SA, η οποία έχει έδρα στο εξωτερικό, η εταιρία Helens Re I, η εταιρία Helens Re ΙI, η εταιρία Helens Re IΙΙ και η εταιρία Helens Re IV, που έχουν έδρα στην Ελλάδα.
Υπάρχουν, δηλαδή, τέσσερις εταιρίες, στις οποίες το μόνο που αλλάζει στην επωνυμία είναι η αρίθμηση.
Και οι τέσσερις εταιρίες φέρεται ότι συμμετείχαν σε συμφωνία πώλησης και αναμίσθωσης μεταξύ του ομίλου Μαρινόπουλος. Οι τέσσερις Helens ελέγχονται εξ ολοκλήρου από τη Helens RE SA, η οποία έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, συστήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, πιθανότατα για την εξαγορά και μόνο των ελληνικών εταιριών, κι έχει διευθυντή κάποιον Sheik Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ!
Θεωρητικά, λοιπόν, οι τέσσερις αυτές εταιρίες αγοράζουν από την εταιρία Μαρινόπουλος τέσσερα ακίνητα – ένα καθεμιά: ένα στον Αλιμο Αττικής, ένα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, ένα στη Νέα Ιωνία Αττικής κι ένα στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.
Την ημέρα της αγοραπωλησίας, οι εταιρίες μισθώνουν παράλληλα στη «Μαρινόπουλος» τα ακίνητα που μόλις έχουν αγοράσει.
Οι εταιρίες αυτές, οι οποίες συστήθηκαν τον Μάρτιο του 2014, δηλώνουν τον Σεπτέμβριο του 2016 ότι η «Μαρινόπουλος» τους χρωστά 144.720.207 ευρώ – προφανώς(;) από μισθώματα και τόκους.
Τα αναπάντητα ερωτήματα πίσω από τη Helens
1 Είναι σύμπτωση ότι οι εταιρίες ιδρύθηκαν από τον Παναγιώτη Μπερνίτσα, ο οποίος είναι δικηγόρος της οικογένειας Μαρινόπουλου εδώ και 30 χρόνια;
2 Πώς γίνεται ένας δικηγόρος να έχει δικαίωμα να μεταφέρει ποσά έως 10.000.000 ευρώ από τις εταιρίες προς το εξωτερικό και να ανοίγει λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες;
3 Ποιοι είναι οι άνθρωποι και, κυρίως, πού είναι οι άνθρωποι που τις εκπροσωπούν; Αληθεύει ότι είναι υπάλληλοι του Παναγιώτη Μπερνίτσα;
4 Πώς είναι δυνατόν εταιρίες που συνάπτουν τόσο μεγάλες συμφωνίες να δηλώνουν ανύπαρκτη έδρα; Στη διεύθυνση «Αριστείδου 6, Αθήνα», που έχουν δηλώσει, δεν φαίνεται να διατηρούν γραφεία σε κανέναν όροφο.
5 Πώς γίνεται να συνάπτουν συμφωνία leasing με τη «Μαρινόπουλος», όταν δεν έχουν άδεια για τέτοια δραστηριότητα;
6 Πώς γίνεται τέσσερις εταιρίες οι οποίες έχουν αρχικό κεφάλαιο 24.000 και στις οποίες δεν έγινε ποτέ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να αγοράζουν ακίνητα τόσο μεγάλης αξίας, χωρίς έστω να έχουν στις οικονομικές καταστάσεις τους κάποιο δάνειο που τους χορηγήθηκε;
7 Πώς είναι δυνατόν αυτές οι… μεγάλες εταιρίες να μην έχουν δημοσιεύσει καμιά φορολογική δήλωση;
8 Πώς γίνεται, σύμφωνα με ισοζύγιο της Grant Thornton για την εταιρία «Μαρινόπουλος», που συντάχθηκε στις 31/12/2015, η «Μαρινόπουλος» να μη χρωστά παρά περίπου 9.800.000 ευρώ στις τέσσερις εταιρίες και ξαφνικά λίγους μήνες αργότερα να εμφανίζεται ένα χρέος, ύψους περίπου 144.800.000 ευρώ; (Στις 30/06/2016 με εξώδικη διαμαρτυρία τους και οι τέσσερις εταιρίες ζητούν από τη «Μαρινόπουλος» 4.729.394,8 ευρώ, 5.203.518,8 ευρώ, 3.224.939,8 ευρώ και 2.670.102,56 ευρώ, αντίστοιχα. Μετά τη συμφωνία εξυγίανσης δηλώνουν ότι οι απαιτήσεις τους είναι 40.720.002 ευρώ, 41.152.444 ευρώ, 27.171.872 ευρώ, αντίστοιχα.)
9 Πώς γίνεται η εταιρία αυτή να εξαιρείται από το «κούρεμα», καθώς χαρακτηρίστηκε «εταιρία χρηματοδοτικής μίσθωσης», ενώ δεν είχε την ανάλογη άδεια;
10 Πώς γίνεται ένας πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ, του οποίου μάλιστα η οικογένεια διατηρεί ολόκληρη τράπεζα στο Λουξεμβούργο, να έχει όλες αυτές τις εταιρίες χωρίς νομιμοποιητικά και έλεγχο, καθώς από το 2014 ούτε στο Λουξεμβούργο η εταιρία δεν έχει καταθέσει οικονομικά στοιχεία; (Ο έλεγχος της «μαμάς» εταιρίας είναι επίσης ένας λαβύρινθος, καθώς ελέγχεται από άλλη εταιρία, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από τέσσερις άλλες εταιρίες, οι οποίες έχουν έδρα στο Λουξεμβούργο.)
Πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
infiltr8or
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου