Κυριακή, Απριλίου 29, 2018

Κόλπα για να μειώσεις την όρεξή σου


Συνήθως οι δίαιτες αποτυγχάνουν σε μια στιγμή. Μπορεί να τηρείς τη δίαιτά σου με
επιτυχία για μια ολόκληρη βδομάδα και ξαφνικά έρχεται εκείνη η στιγμή αδυναμίας.

Για όλους υπάρχουν κάποια trigger points (κόκκινο πανί ας το πούμε στα ελληνικά), είτε αυτά λέγονται άγχος, είτε σοκολάτα, είτε οτιδήποτε άλλο, που πυροδοτούν την αδυναμία. Και τότε ορμάμε στην «αμαρτία» και πάει φούντο η δίαιτα. Και μετά φτου κι από την αρχή.

Και πάλι από Δευτέρα δίαιτα. Αλλά περισσότερο αποδυναμωμένοι και αποθαρρυμένοι για να συνεχίσουμε την προσπάθεια, αφού ήδη ξέρουμε ότι υποπέσαμε στον πειρασμό.

Αν σας ακούγονται γνώριμα όλα αυτά, μην απογοητεύεστε.

Οι διαιτολόγοι προτείνουν συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε την απώλεια βάρους που επιθυμείτε.

Περιλαμβάνονται πολλά τρικς που σας βοηθούν να αντιστέκεστε στους πειρασμούς. Την κατάλληλη στιγμή σίγουρα κάποιο από αυτά θα σας φανεί χρήσιμο.

1. Τρώγε μόνο όσο πεινάς, όχι περισσότερο. Απόφευγε τους ξηρούς καρπούς που σε κάνουν να μην μπορείς να σταματήσεις. Αν χόρτασες με μισό φρούτο, μη φας το υπόλοιπο.

2. Μάσα τις τροφές σου αργά. Τρώγε το μήλο σου τελετουργικά σαν να μην υπάρχει τίποτα άλλο φαγώσιμο. Έτσι παρατείνεις το χρόνο του φαγητού και νιώθεις πιο γρήγορα ότι χόρτασες.

3. Πλένε τα δόντια σου χρησιμοποιώντας μεγάλη ποσότητα οδοντόκρεμας. Μια στιγμή λαιμαργίας, η αίσθηση της φρεσκάδας της οδοντόκρεμας θ’ αναχαιτίσει την τάση σου να φας.

4. Φρόντισε το ψυγείο να είναι γεμάτο από όλα τα είδη λαχανικών. Έτσι όταν ανοίγεις το ψυγείο δεν θα βρίσκεις σοκολάτες, γλυκά, σπανακόπιτες.

5. Προσπάθησε να μην τρως μόνος σου. Ένα άτομο για παρέα- ειδικά όταν ξέρει ότι κάνεις δίαιτα- θα σε σταματήσει αν το παρακάνεις. Επίσης έτσι τρως πιο αργά και χορταίνεις πιο γρήγορα.

6. Κόψε το φαγητό σε μικρά κομμάτια. Αν κόψεις δύο βραστές πατάτες σε κομματάκια, στην κυριολεξία γεμίζουν το πιάτο και δίνουν την αίσθηση της ποσότητας.

7. Απόφευγε τους πειρασμούς με κάθε τρόπο. Σιγουρέψου ότι στην τσάντα σου δεν υπάρχουν καραμέλες, τσίχλες, σοκολατάκια, γκοφρέτες...και λοιπά εδέσματα.

8. Μαγείρεψε ένα γεύμα υγιεινής διατροφής. Η λαχανόσουπα είναι δυναμωτική, πλούσια σε βιταμίνες και δεν παχαίνει. Αν τη συνοδέψεις με κοτόπουλο χωρίς πέτσα, έχεις ένα πλήρες γεύμα.

9. Βάλε όλη την ποσότητα που θα φας σε ένα μόνο πιάτο. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχεις τι ακριβώς τρως και σου δημιουργείται ταυτόχρονα η εντύπωση ότι έφαγες καλά.

10. Κόψε το μεσημεριανό σου σε δύο μέρη. Φάε το μισό φαγητό το μεσημέρι και το υπόλοιπο το απόγευμα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις τις εξτρά και περιττές θερμίδες.

11. Κατάργησε το γλυκό μετά το φαγητό. Σκέψου ότι μια αθώα παστούλα έχει από 600 έως 700 θερμίδες, όσο δηλαδή 3 μπιφτέκια. Η πάστα δεν χορταίνει, αντίθετα θες να φας κι άλλο.

12. Φόρα παντελόνια και φούστες εφαρμοστές όταν τρως. Όταν αρχίσεις να παρεκτρέπεσαι η σφιχτή ζώνη θα... σε προειδοποιήσει. Α! Και όχι ζαβολιές, δεν ξεσφίγγουμε τη ζώνη!!!

13. Δοκίμασε να φας το ρύζι με ξυλαράκια όπως οι Κινέζοι. Λένε πως αυτό είναι το μυστικό της λεπτής τους σιλουέτας....Εμ, βέβαια, πώς να φας με αυτά τα ξυλαράκια;

14. Δεν έχουν όλες οι σαλάτες την ίδια θερμιδική αξία. Μια σκέτη μαρουλοσαλάτα με λίγο λάδι δεν συγκρίνεται σε θερμίδες με μια σαλάτα του σεφ. Προσοχή λοιπόν! Υπάρχουν σαλάτες και σαλάτες!

15. Κάνε ανταλλαγές θερμίδων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Αν φας ένα γλυκό το απόγευμα, ξεφεύγοντας έτσι από τη δίαιτά σου, μη φας τίποτα το βράδυ.

16. Απόφυγε τους έτοιμους συσκευασμένους χυμούς. Κατά κανόνα περιέχουν ζάχαρη, ενώ είναι σίγουρα πιο υγιεινό να στύψεις και να πιεις το χυμό δυο πορτοκαλιών.

17. Στη μηλόπιτα μη βάλεις ζάχαρη. Το 15% της ζάχαρης του μήλου αρκεί για να δώσει γεύση. Μαζί με λίγη κανέλλα και σταφίδες είναι γευστικότατη, υγιεινή και φτωχή σε θερμίδες.

18. Όλα τα φρούτα δεν έχουν τις ίδιες θερμίδες στην ίδια ποσότητα. Μια μπανάνα έχει πολύ περισσότερες θερμίδες από λίγο καρπούζι (ίδιας ποσότητας με τη μπανάνα).

19. Κανόνας: Όλα τα λάδια περιέχουν 900 θερμίδες ανά λίτρο. Μην ξεγελαστείς νομίζοντας πως το σπορέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο κ.λ.π. έχουν λιγότερες θερμίδες από το ελαιόλαδο.

20. Βγάλε το βούτυρο από το ψυγείο μισή ώρα πριν αλοίψεις το ψωμί σου. Το βούτυρο θα μαλακώσει και έτσι θα βάλεις πάνω στο ψωμί σου ακριβώς την ποσότητα που θέλεις και όχι παραπάνω.

21. Μην τρως πολύ αλμυρά φαγητά. Το αλάτι σε μεγάλες ποσότητες βλάπτει αλλά και ανοίγει την όρεξη. Προσπάθησε να καταργήσεις την αλατιέρα πάνω στο τραπέζι, όταν τρως.

22. Φρόντισε να αρκεστείς στη μια μερίδα φαγητού. Ό, τι βάλεις στο πιάτο σου, αποφάσισε ότι αυτό είναι που θα φας και τίποτα παραπάνω. Αρνήσου πεισματικά το «συμπλήρωμα».

23. Όταν τρως φρούτα με κουκούτσι, κράτα το κουκούτσι αρκετή ώρα στο στόμα σου, μέχρι ν’ αφαιρέσεις από πάνω του όλο το φρούτο. Σίγουρα με αυτό καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα.

24. Τα κεράσια περιέχουν πολύ ζάχαρη. Ένα κιλό κεράσια περιέχει 200 ολόκληρα γραμμάρια ζάχαρης, ενώ τα άλλα φρούτα ένα 15% λιγότερη ζάχαρη. Προσοχή σε ορισμένα φρούτα.

25. Αντικατάστησε τη ζάχαρη σε σκόνη με κύβους ζάχαρη. Αυτό σε βοηθά να μην παρασύρεσαι στην ποσότητα που βάζεις στα ροφήματά σου. Προσπάθησε ν’ αρκεστείς στον 1 με 2 κύβους.

26. Πριν πας σε ένα τραπέζι που σε έχουν καλέσει, φάε από το σπίτι σου μισό ή ένα αυγό. Θα σε φουσκώσει και θα σου κόψει κάπως την όρεξη, έτσι δεν θα φας τόσο πολύ στο τραπέζι.

27. Στο πάρτυ, αν τύχει να κάνεις δίαιτα, άργησε να πιεις το ποτό σου. Θυμίσου ότι το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες και το χειρότερο: εμποδίζει τον οργανισμό να κάνει καύσεις.

28. Υιοθέτησε ένα σκυλάκι!!! Είναι συμπαθέστατο, δε νομίζεις και συ; Και μην αγοράζεις σκυλοτροφή. Έτσι δεν θα λυπηθείς να πετάξεις ό,τι δεν φας. Ας φάει κάτι κι αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου