Παρασκευή, Απριλίου 20, 2018

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια – «Ανοίγει ο δρόμος» και στην Ελλάδα





Ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης φαίνεται πως «ανοίγει τον δρόμο» για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου δεν αφορά την υιοθεσία παιδιών, όμως σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνει τη θέση ότι η θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια ..θα αποτελούσε θετικό βήμα και στην προσπάθεια των συγκεκριμένων ανθρώπων να αποκτήσουν δικαιώματα τεκνοθεσίας.

Με αφορμή το καινοτόμο -για τα ελληνικά δεδομένα- νομοσχέδιο, σήμερα εξετάζουμε το τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο προκαλεί πολύ εντονότερες διαφωνίες από εκείνες για τα σύμφωνα συμβίωσης ή τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.



Η κατάσταση στην Ευρώπη

Όπως είναι λογικό, η νομοθεσία που αφορά ή που απαγορεύει την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα άτομα διαφέρει μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Πλήρης υιοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια είναι νόμιμη σε δεκαεπτά ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες είναι οι εξής: Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, τέσσερις χώρες επιτρέπουν την υιοθεσία θετών τέκνων, δηλαδή το να υιοθετήσει ο ένας σύντροφος το βιολογικό (και σε κάποιες περιπτώσεις το θετό) παιδί του άλλου συντρόφου. Οι χώρες αυτές είναι η Εσθονία, η Ελβετία, η Ιταλία και η Σλοβενία. Επίσης, στην Κροατία, ένας σύντροφος μπορεί να χαρακτηριστεί «προστάτης» του παιδιού του συντρόφου του, γεγονός που νομικά προσιδιάζει πολύ στην υιοθεσία.



Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που εξαρτώνται άμεσα και νομικά από ευρωπαϊκά κράτη, η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια επιτρέπεται στη νήσο Αγία Ελένη, τη νήσο της Ανάληψης, τις νήσους Τριστάν ντα Κούνια, το Γιβραλτάρ, τα νησιά Φώκλαντ, τη νήσο Γκερένσεϋ, τη Γροιλανδία, τα νησιά Φερόε, τη νήσο του Μαν και το Τζέρσεϋ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερες χώρες σπεύδουν να εντάξουν στη νομοθεσία τους την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ή άτομα του ίδιου φύλου, οι πολίτες φαίνονται αρκετά διχασμένοι.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν μεγάλες αποκλίσεις στη θέση των πολιτών για το συγκεκριμένο ζήτημα. Συγκεκριμένα μάλιστα, στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της DiaNeosis που έγινε μόλις πέρσι, το 72% των πολιτών διαφωνούν με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ υπέρ τίθεται μόλις το 26%.

Το ρεκόρ αρνητικών απόψεων πάντως έχει η Λετονία με 89% κατά, έναντι μόλις 2% υπέρ, ενώ αντίθετα, η Σουηδοί υποστηρίζουν την υιοθεσία σε ποσοστό 78%.



Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την Ελλάδα

Το νομοσχέδιο καλείται να επιλύσει χρόνιες παθογένειες, όπως η πολύμηνη καθυστέρηση της διαχείρισης των αιτήσεων θετών γονέων, την απλούστευση γραφειοκρατικών ζητημάτων και τη δημιουργία σχετικού μητρώου «χαρτογράφησης» των παιδιών που διαβιούν σε δομές ανάλογου σκοπού, αφού δεν υπήρχε κανένας σχετικός τρόπος καταγραφής.

Ως προς την αναδοχή ανηλίκων, η οποία απέχει από τον όρο της υιοθεσίας λόγω του ότι δεν υπάρχει νομική εξάρτηση του παιδιού με τους ανάδοχους γονείς, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η προοδευτική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ανάδοχοι γονείς μπορούν να γίνουν και ομόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.



«Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι γονείς σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα ή διαζευγμένα ή σε χηρεία με ή χωρίς παιδιά που μπορούν να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο» σημειώνεται στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου.

Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Εργασίας, πέρα των πολύπλευρων κριτηρίων που πρέπει να τηρεί ένας ανάδοχος γονέας, η αναδοχή θα εγκρίνεται μετά από γνωμοδότηση κοινωνικού λειτουργού, ο οποίος προτάσσει το συμφέρον του εκάστοτε παιδιού.

Αναφορικά με την υιοθεσία, δεν εντοπίζεται η ίδια πρόβλεψη, καθώς το νομοσχέδιο παραπέμπει στον Αστικό Κώδικα, ο οποίος ορίζει πως η τεκνοθεσία συντελείται από συζύγους. Τουτέστιν, θα πρέπει να έχει προηγηθεί γάμος, κάτι που δεν ισχύει για τα ομόφυλα ζευγάρια.





Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/ti-ischyei-stin-ypoloipi-eyropi-gia-tin-yiothesia-paidion-apo-omofyla-zeygaria-anoigei-o-dromos-kai-stin-ellada/#ixzz5DCbANGjv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου