Σάββατο, Απριλίου 28, 2018

Ο μυστηριώδης σκοτεινός πλανήτης που «καταπίνει» το φως


Οι επιστήμονες μόνο να μαντέψουν μπορούν τι κρύβεται πίσω από τον πλανήτη του σκότους, που είναι στο μέγεθος του Δία και βρίσκεται 466 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Ο πλανήτης γνωστός με το όνομα WASP-104b είναι πιο μαύρος και από το κάρβουνο και ...«καταπίνει» μέχρι και το 99% του φωτός από το τοπικό άστρο του, σύμφωνα με το Live Science.

O Teo Mocnik, ερευνητής στο Keele University του Staffordshire επεσήμανε ότι ο εν λόγω πλανήτης βρίσκεται στους πέντε κορυφαίους σκοτεινούς πλανήτες, αν όχι στους τρεις κορυφαίους. Ο Mocnik και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν τον πλανήτη του σκότους το 2014, όμως εντόπισαν τη σκοτεινή του φύση χρησιμοποιώντας δεδομένα από το τηλεσκόπιο Κέπλερ.

Καθώς δεν ήταν σε θέση να δουν τον WASP-104b άμεσα, οι ερευνητές τον μελέτησαν μέσω μα μεθόδου, που περιλαμβάνει τη μέτρηση/ ανάλυση της στιγμής που διακόπτεται το φως από ένα άστρο καθώς ένας πλανήτης περνά από μπροστά του.

Ο πλανήτης φαίνεται να απορροφά το 97-99% του φωτός που πέφτει πάνω του και το πιθανότερο είναι να έχει ένα χρώμα το οποίο οι επιστήμονες αδυνατούν να δουν από τη Γη.

Όπως αναφέρει το Live Science, ο πλανήτης είναι ένας «θερμός Δίας», στο μέγεθος του Δία δηλαδή αλλά με τρομακτικές θερμοκρασίες καθώς περιστρέφεται γύρω από το άστρο του σε πολύ κοντινή απόσταση.

Ο πλανήτης κοιτάζει από τη μια πλευρά μόνο το αστέρι του – όπως βλέπουμε από τη Γη τη μια πλευρά της σελήνης – με την άλλη πλευρά να βρίσκεται απομακρυσμένη σε μια «αιώνια νύχτα». Αυτό ίσως εξηγεί το σκοτάδι τουλάχιστον στην σκοτεινή πλευρά του.



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/texnologia/o-mystiriodis-skoteinos-planitis-poy-katapinei-to-fos/#ixzz5Du8Vy9kz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου