Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018

Απάτες στο internet: Η παγίδα στο γράμμα «s» – Τι να ξέρετε IGOR




Μέτρα προστασίας κατά της ηλεκτρονικής απάτης, της υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, της παιδική πορνογραφίας κ.α. Αρκετά αδικήματα στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, τελούνται μέσω του διαδικτύου, είτε με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ηλεκτρονικών λογαριασμών ταχυδρομείου (e-mails) είτε μέσω διαφόρων ιστοσελίδων.



Τα αδικήματα αυτά αφορούν ηλεκτρονικές απάτες και απόσπαση χρημάτων, κλοπές προσωπικών δεδομένων, ακόμη και δημοσιεύσεις παιδικής πορνογραφίας.

Παρατίθεται πιο κάτω σειρά μέτρων που μπορεί το κοινό να λαμβάνει για ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου, αποφεύγοντας τις διάφορες παγίδες και κινδύνους.

1. Είναι σημαντικό να εμπεδώσουμε ότι πίσω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να βρίσκεται οποιοδήποτε πρόσωπο, που μπορεί να είναι ακόμα και εγκληματίας.

2. Συνομιλούμε διαδικτυακά μόνο με πρόσωπα τα οποία γνωρίζουμε και εάν είναι απόλυτα αναγκαίο να τους κοινοποιήσουμε προσωπικά μας στοιχεία, φωτογραφίες, πληροφορίες για την οικογενειακή μας κατάσταση, να το πράξουμε μόνο μέσω ιδιωτικής μας επικοινωνίας και όχι σε διαδικτυακό χώρο όπου πρόσβαση έχει οποιοσδήποτε άλλος χρήστης του διαδικτύου.

3. Όταν δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα ενός ηλεκτρονικού μηνύματος δεν ανοίγουμε για ανάγνωση το μήνυμα αυτό και δεν απαντούμε με δικό μας ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν υποψιαζόμαστε ότι το μήνυμα αυτό είναι κακόβουλο ή πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό (virus) το διαγράφουμε, ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε παραβίαση του ηλεκτρονικού υπολογιστή μας και την πιθανή υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων μας.

4. Προτιμάμε τις ιστοσελίδες που περιέχουν το ακρώνυμο «https», στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, το «s» σημαίνει ασφάλεια, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να προβούμε σε οποιαδήποτε αγορά προϊόντων ή πληρωμή μέσω διαδικτύου.

5. Τονίζουμε ακόμη μια φορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν με αναρτήσεις και δημοσιεύσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφιών των παιδιών μας, είτε από εμάς τους ίδιους τους γονείς ή και από άλλα μέλη της οικογένειας μας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί οποιοσδήποτε να αντιγράψει και να κοινοποιήσει ή δημοσιεύσει τις φωτογραφίες των παιδιών μας για αλλότριους σκοπούς. Γίνεται παράκληση όπως ο καθένας μας είναι προσεκτικός στην ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών στο διαδίκτυο, ενώ ως Αστυνομία προτρέπουμε για άλλη μια φορά τους χρήστες του διαδικτύου να μην ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο, αφού οι διαδικτυακοί διαφθορείς (παιδόφιλοι) καραδοκούν.

6. Ως γονείς πρέπει επίσης να επιτηρούμε και να συμβουλεύουμε τα παιδιά μας τα οποία χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε προηγμένα λογισμικά προγράμματα διαδικτύου τα οποία συμβάλλουν στον έλεγχο των παιδιών μας φιλτράροντας επικίνδυνο περιεχόμενο και καταγράφοντας τους το ιστορικό αναζητήσεων των παιδιών μας σε διάφορους ιστοτόπους.

7. Αρκετές φορές άτομα, τα οποία έχουν «παρενοχληθεί» στο διαδίκτυο ή έχουν πέσει θύματα απάτης, δεν αναφέρουν τα περιστατικά αυτά στην Αστυνομία. Το γεγονός αυτό βοηθά τους διαδικτυακούς διαφθορείς να συνεχίσουν το παράνομο έργο τους και να παραμένουν ατιμώρητοι. Η καταγγελία τέτοιων περιστατικών διαδικτυακού εγκλήματος στην Αστυνομία μπορεί να αποδειχτεί καταλυτική στην αποτροπή τέτοιων εγκλημάτων.

https://cybercrime.police.gov.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου