Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2018

Για τη μάχη του δημοψηφίσματος ετοιμάζεται η ΠΓΔΜ – Στα σκαριά μέτωπο πολιτικών δυνάμεων




Τι μεταδίδουν τα σκοπιανά ΜΜΕ
Σκέψεις για την συγκρότηση ενός ευρύτατου συνασπισμού κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων
Στόχος θα είναι όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ΠΓΔΜ να ενωθούν και να διεξαγάγουν κοινή εκστρατεία, με ένα επιτελείο
Στα «χέρια» ΕΕ και ΝΑΤΟ η ελληνική επιστολή για πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ...


Τη στιγμή που η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται σε αναμονή για να λήξει η διορία εφτά ημερών που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ για να επικυρώσει τη συμφωνία – γεγονός που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να κάνει – έχει ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζει το έδαφος για το επερχόμενο δημοψήφισμα.

Η προσήλωση της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του σκοπιανού ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πάρει θέση στο δημοψήφισμα και θα σεβαστεί το αποτέλεσμά του

«Θα βγαίνουμε αν χρειαστεί κάθε μέρα, και δέκα φορές, και εκατό φορές, για να εξηγήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή και γιατί πρέπει να προχωρήσει. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι απόψεις της αντιπολίτευσης. Όμως αυτή η κυβέρνηση και αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα σεβαστούν τη βούληση του λαού. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, ότι οι φόβοι θα πέσουν», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σκέψεις για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου συνασπισμού

Αναλυτικότερα, σκέψεις για την συγκρότηση ενός ευρύτατου συνασπισμού κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ο οποίος θα στηρίξει την εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου, καλλιεργούνται στο εσωτερικό της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Plusinfo, που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στα Σκόπια.

Συγκεκριμένα, η Plusinfo σημειώνει ότι οι εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζαέφ και ο ηγέτης του αλβανικού DUI Άλι Αχμέτι, θα θέσουν την πρόταση στους λοιπούς εταίρους τους στην κυβέρνηση, στα κόμματα του αλβανικού πολιτικού μπλοκ και σε κοινωνικές οργανώσεις.

Στόχος θα είναι όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ να ενωθούν και να διεξαγάγουν κοινή εκστρατεία, με ένα επιτελείο, στο δημοψήφισμα επί της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, αν η συγκεκριμένη ιδέα προχωρήσει, θα είναι η πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία της χώρας που θα διεξαχθεί κοινή εκλογική εκστρατεία, η οποία θα στηρίζεται από κόμματα και οργανώσεις όλων των πολιτικών αποχρώσεων (αριστερά, δεξιά και κεντρώα κόμματα, κυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα) και όλων των εθνοτικών ομάδων (Σλάβοι, Αλβανοί, Τούρκοι, Ρομά, Βόσνιοι, Βλάχοι κλπ).

Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στους πολιτικούς και νομικούς χειρισμούς στους οποίους θα προβεί ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, στον οποίο έχει ήδη διαβιβαστεί από χθες προς υπογραφή ο νόμος κύρωσης της συμφωνίας.

Στα «χέρια» ΕΕ και ΝΑΤΟ η ελληνική επιστολή για πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ

Σημειώνεται ότι επιστολή στην οποία αναφέρεται ότι μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην πρόσκληση ένταξης της γειτονικής χώρας, απέστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και προς το ΝΑΤΟ.



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/gia-ti-machi-toy-dimopsifismatos-etoimazetai-i-pgdm-sta-skaria-metopo-politikon-dynameon/#ixzz5J8iGkd4j

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου