Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2018

Σήκωσε το γάντι Ζάεφ ο Ιβανόφ: Ρίξε με αν τολμάς! Η θέση μου για τη συμφωνία με την Ελλάδα δεν αλλάζει




ΠΓΔΜ: Στα άκρα Ιβανόφ και Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία»
Απάντηση Ιβανόφ σε Ζαέφ: «Κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον μου»

«Ζητώ από τον Ζάεφ, με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 που είναι αναγκαία για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο Ιβανόφ

- Άμεση απάντηση του Γκιόργκι Ιβανόφ στην απειλή Ζάεφ πως θα τον αποπέμψει αν δεν υπογράψει τη συμφωνία για τη "Βόρεια Μακεδονία" - Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταθέσει πρόταση μομφής μαζί με τις αλλαγές στο Σύνταγμα - "Η άποψή μου για τη συμφωνία με την Ελλάδα είναι οριστική και αμετάκλητη παρά τις απειλές" - Χθες ο Ζάεφ δήλωσε πως δεν θα διστάσει να εκδιώξει τον Ιβανόφ αν δεν δεχτεί τη συμφωνία μετά το δημοψήφισμα...

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ στον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ. «Ρίξε με αν τολμάς» ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ το μήνυμα που έστειλε ο Σκοπιανός πρόεδρος. Και αρνήθηκε ξανά να υπογράψει τη συμφωνία των Σκοπίων με την Ελλάδα για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Οι δηλώσεις του Ζάεφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως αν χρειαστεί να εκδιώξει τον Ιβανόφ προκάλεσαν σάλο. Και την οργισμένη αντίδραση του ίδιου του προέδρου της ΠΓΔΜ. Που σήκωσε το γάντι και κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταθέσει και την πρόταση μομφής εναντίον του.

Σε δήλωση της προεδρίας που μετέδωσε το makfax, ο Ιβανόφ κάνει λόγο για ψεύτικες απειλές από πλευράς Ζάεφ. «Καλώ τον Ζάεφ με τα ίδια 2/3 της Βουλής που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος, να ξεκινήσει αμέσως και τη διαδικασία για τις ευθύνες του προέδρου, δηλαδή την πρόταση μομφής», αναφέρει ο Ιβανόφ.

Και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποχωρήσει. «Η θέση μου σχετικά με την επιβλαβή συμφωνία για το όνομα είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη παρά τις απειλές και τις πιέσεις», αναφέρει ο Ιβανόφ.
Μήνυμα αποπομπής στον Ιβανόφ

Αποφασισμένος για όλα ακόμη και να φτάσει στα άκρα, ανατρέποντας τον πρόεδρο της χώρας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Kanal 5 το βράδυ της Τρίτης (19.06.2018) ο Ζόραν Ζάεφ. Αν οι πολίτες ψηφίσουν, στο επερχόμενο δημοψήφισμα υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να ανατρέψει την απόφαση αυτή, τόνισε.

Ο Ζάεφ ήταν ξεκάθαρος πως αν χρειαστεί να αποπέμψει τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ δεν θα διστάσει. Και γι’ αυτό, ισχυρίστηκε πως έχει στο πλευρό του την πλειοψηφία της Βουλής. «Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος. Αν όμως η συμφωνία γίνει δεκτή στο δημοψήφισμα, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να την αποτρέψει. Υπάρχει επιθυμία για εδραίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και θα το πράξουμε αποκλειστικά για την εκδίωξη του προέδρου, αν χρειαστεί», διεμήνυσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Για την έξωση του Ιβανόφ από το αξίωμά του, σε περίπτωση που αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος, απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής.


«Ελπίζω ότι ο πρόεδρος δεν θα βάλει εμπόδια στη διαδικασία που θα ακολουθήσει (σ.σ. μετά το δημοψήφισμα). Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να μην ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής με τη χρήση ενός βέτο», τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Μια δύσκολη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»

«Πιστεύω ότι οι πολίτες μας θα πάρουν μια σοφή απόφαση. Είμαι πολιτικός που υπηρετεί τους πολίτες. Έκανα μια συμφωνία. Δεν ήταν εύκολη. Πολλοί είχαν διαπραγματευτεί πριν από εμένα και θα είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία αν ήταν εύκολο. Τώρα, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα. Είμαι βέβαιος ότι μια μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξει τις προοπτικές της «Μακεδονίας», τόνισε ο Ζάεφ. Σημείωσε δε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό.

«Όπως ποτέ πριν, οι πολίτες ξέρουν τα γεγονότα ώστε να αποφασίσουν», τόνισε. Ο Ζάεφ παραδέχτηκε ότι το κόμμα του, παλιότερα, δεν ήθελε δημοψήφισμα, αντίθετα με το αντιπολιτευόμενο VMRO.

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Ελλάδα κέρδισαν και έχασαν κάτι. Και υποστήριξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα Σκόπια δέχονται το erga omnes. «Ο Νίκολα Γκρούεφσκι (σ.σ. πρώην πρωθυπουργός) είχε αποδεχτεί ως όνομα για όλες τις χρήσεις το Άνω και Βόρεια Μακεδονία το 2012 και το 2013», είπε ο Ζάεφ. Και σημείωσε ότι τότε, η Ελλάδα δεν το είχε αποδεχτεί εξαιτίας του προγράμματος «Σκόπια 2014», με τη μετονομασία του αεροδρομίου (σε Μέγας Αλέξανδρος) και του αυτοκινητοδρόμου.
«Αναγνωριζόμαστε ως «Μακεδόνες»»

Κατά τον Ζόραν Ζάεφ η συμφωνία με την Ελλάδα είναι τεράστιο κέρδος για την ΠΓΔΜ. Γιατί, όπως είπε, επιτέλους η χώρα αναγνωρίζεται από ολόκληρο τον κόσμο, μια χώρα από «Μακεδόνες» που μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα. «Η χώρα ΠΓΔΜ τελειώνει», είπε. «Πιστεύω σε αυτή τη συμφωνία, ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, ότι πονάει εξαιτίας της συνταγματικής αλλαγής. Αλλά τελικά, είναι γεγονός πως βρισκόμαστε βόρεια της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Η Ελλάδα αναγνώρισε το λαό και τη γλώσσα: «Μακεδόνες» και «Μακεδονική» γλώσσα. Επιτέλους πήραμε αυτό που εμπνεύστηκαν οι πρόγονοί μας, μια χώρα ανεξάρτητη που αναγνωρίζεται απ’ όλους».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα δεχτεί τη συμφωνία μόνο αν γίνει η συνταγματική αλλαγή. «Ήταν ο μόνος τρόπος να δεχτεί τη συμφωνία», είπε. «Δεν θα υπάρξει (ένταξη) ΝΑΤΟ ή Ε.Ε. αν αυτό το πρόβλημα δεν λυθεί. Καλώ τους πολίτες να διαβάσουν προσεκτικά τη συμφωνία και να δουν ότι έχουμε μια δίκαιη και έξυπνη λύση» συνέχισε ο Ζάεφ.

Με πληροφορίες από makfax

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου