Τρίτη, Ιουνίου 12, 2018

«Γυρνάμε σελίδα», σημείωσαν Τραμπ και Κιμ – Το κοινό ανακοινωθέν και οι αντιδράσεις (εικόνες – video)






«Ήταν πραγματικά μια φανταστική συνάντηση που πήγε καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς» και επέτρεψε να σημειωθεί «πολλή πρόοδος», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Κιμ χαιρέτισε από την πλευρά του την «ιστορική συνάντηση» με τον Τραμπ, με την οποία οι δύο ηγέτες «γύρισαν σελίδα»
Η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης στην κορεατική χερσόνησο θα αρχίσει «πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε ο Τραμπ
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης χαιρέτισε την ίδια ώρα το νέο αυτό ξεκίνημα στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες
«Η πλήρης αποπυρηνικοποίηση θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία», σύμφωνα με τις Ιαπωνία, Νότια Κορέα
Έτοιμη η Μόσχα να εφαρμόσει τη συμφωνία, αλλά «η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες»
Η Γαλλία χαιρετίζει ένα «σημαντικό βήμα», ωστόσο παραμένει επιφυλακτική
Η Κίνα υπαινίσσεται χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ
Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ΕΕ χαιρετίζουν τη συμφωνία
Η Τεχεράνη προειδοποιεί την Πιονγκγιάνγκ πως ο Τραμπ μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία μέσα σε ώρες...

Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν είχαν μία ιστορική και εποικοδομητική συνάντηση στη Σιγκαπούρη, με τους δύο ηγέτες να τονίζουν στο κοινό ανακοινωθέν ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» και η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται ως προς την αρχή «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου».

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση, σύμφωνα με την φωτογραφία του κειμένου που έχει στην διάθεσή του το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

«Ήταν πραγματικά μια φανταστική συνάντηση που πήγε καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς» και επέτρεψε να σημειωθεί «πολλή πρόοδος», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους, μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, προτού υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν.



«Θα έχουμε μια υπέροχη σχέση», πρόσθεσε χαμογελώντας.

Ο Κιμ χαιρέτισε από την πλευρά του την «ιστορική συνάντηση» με τον Τραμπ, με την οποία οι δύο ηγέτες «γύρισαν σελίδα στο παρελθόν» και χαρακτήρισε αυτή την πρώτη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο ένα «καλό προοίμιο για την ειρήνη».

«Ο δρόμος για να φτάσουμε εκεί δεν ήταν εύκολος», υπενθύμισε εξάλλου ο βορειοκορεάτης ηγέτης.

Η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης στην κορεατική χερσόνησο θα αρχίσει «πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Τραμπ, μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος.






«Αρχίζουμε αυτήν την διαδικασία πολύ γρήγορα», είπε.

Το κείμενο που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες στην πρώτη τους αυτή συνάντηση ήταν «καθολικό», πρόσθεσε ο Τραμπ, «ιστορικό», συμπλήρωσε ο Κιμ, χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω σχετικά με αυτό.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης χαιρέτισε την ίδια ώρα το νέο αυτό ξεκίνημα στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση και αποφασίσαμε να γυρίσουμε σελίδα στο παρελθόν», είπε, ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ που επέτρεψε να γίνει. «Ο κόσμος θα είναι μάρτυρας μιας σπουδαίας αλλαγής», υπογράμμισε.



Ο πρόεδρος Τραμπ βεβαίωσε την ίδια ώρα ότι προτίθεται να προσκαλέσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη στον Λευκό Οίκο. «Ασφαλώς», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για μια πιθανή πρόσκληση του Κιμ στην Ουάσινγκτον.

«Θα συναντιόμαστε συχνά», πρόσθεσε ο Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι δημιούργησε μια «πολύ ιδιαίτερη σχέση» με τον συνομιλητή του. Η σχέση αυτή των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα θα είναι πολύ διαφορετική, συμπλήρωσε.

«Ο Κιμ είναι πολύ έξυπνος και ένας πολύ άξιος, πολύ σκληρός διαπραγματευτής. Έμαθα ότι είναι πολύ ταλαντούχος. Επίσης έμαθα ότι αγαπάει τη χώρα του πάρα πολύ», είπε επίσης αναφερόμενος στον βορειοκορεάτη ηγέτη.

«Ο κόσμος θα εντυπωσιαστεί και ο κόσμος θα χαρεί πολύ και εμείς θα επιληφθούμε ενός πολύ επικίνδυνου προβλήματος για τον κόσμο», κατέληξε ο Τραμπ.



Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σταματούν τα «πολύ προκλητικά» και «πολύ ακριβά» στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα για να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα.

«Τα στρατιωτικά γυμνάσια είναι πολύ ακριβά, εμείς πληρώνουμε για τα περισσότερα από αυτά», δήλωσε.

«Την ώρα που διαπραγματευόμαστε μια συνολική, πολύ πλήρη συμφωνία, πιστεύω ότι δεν αρμόζει να διεξάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει την ίδια ώρα «την εξοικονόμηση πολλών χρημάτων».

Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι επιθυμεί να αποσύρει, εν ευθέτω χρόνω, τους αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα, βεβαιώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι ο Κιμ «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευσή του για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», αλλά, όπως πρόσθεσε, οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας θα παραμείνουν σε ισχύ.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης είχε «μια ευκαιρία που δεν είχε κανένας άλλος», τόνισε εξάλλου και πρόσθεσε ότι ο Κιμ δεσμεύτηκε, μετά την υπογραφή του κοινού τους κειμένου, για την καταστροφή «πολύ σύντομα» μιας «σημαντικής» εγκατάστασης πυραυλικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα.

Σε ερώτηση που του έγινε για την αόριστη δέσμευση της Βόρειας Κορέας υπέρ μιας «πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», στην οποία δεν επαναλαμβάνεται η αξίωση των ΗΠΑ για μια διαδικασία «επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη», ο Τραμπ διαβεβαίωσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ότι επιθεωρήσεις θα γίνουν και ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου αρθεί η «απειλή» των πυρηνικών όπλων.

Οι διαπραγματεύσεις για την σύνταξη του κειμένου αυτού θα αρχίσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Οι συνομιλίες ήταν «έντιμες, άμεσες και παραγωγικές», δήλωσε επίσης ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι με τον Κιμ έθιξαν εν συντομία και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν:

«Κοινό ανακοινωθέν του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας κατά την συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είχαν μία πρώτη, ιστορική συνάντηση κορυφής στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018.

Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν προχώρησαν σε μία συνολική, εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που άπτονται της εγκαθίδρυσης νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και της οικοδόμησης ενός διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην ΛΔ της Κορέας και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν επανέλαβε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Πεπεισμένοι ότι η εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας θα συμβάλουν στην ειρήνη και την ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο, και αναγνωρίζοντας ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποιηση της Κορεατικής Χερσονήσου, οι πρόεδροι Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν δηλώνουν τα εξής:

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

3. Επαναδιατυπώνοντας την Δήλωση της Πανμουντζόν, της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔ της Κορέας δεσμεύεται να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.

Εχοντας αναγνωρίσει ότι η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας – της πρώτης στην ιστορία- υπήρξε ένα καθοριστικό γεγονός μεγάλης σημασίας και ξεπερνώντας δεκαετίες εντάσεων και εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες και για την έναρξη ενός νέου μέλλοντος, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις αυτού του κοινού ανακοινωθέντος πλήρως και ταχέως. Οι Ηνωμένες πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται να έχουν επακόλουθες διαπραγματεύσεις υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και έναν αντίστοιχα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΛΔ της Κορέας στην πλησιέστερη δυνατή ημερομηνία για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δμοκρατίας της Κορέας δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας και για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο.

12 Ιουνίου 2018

Νήσος Σεντόσα

Σιγκαπούρη».








«Η πλήρης αποπυρηνικοποίηση θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία», σύμφωνα με τις Ιαπωνία, Νότια Κορέα

Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Τάρο Κόνο, θεωρεί ότι η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία, παρότι η καταστροφή των πυρηνικών όπλων δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

«Υπάρχουν πολλά βήματα για την αποπυρηνικοποίηση. Η απόλυτη καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων θα χρειαστεί δεκαετίες. Ωστόσο, η καταστροφή των πυρηνικών όπλων και ο παροπλισμός των αντίστοιχων πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν απαιτεί πολύ χρόνο», δήλωσε ο ιάπωνας ΥΠΕΞ ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, χαιρέτισε την κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν ο Τραμπ με τον Κιμ στη Σιγκαπούρη, χαρακτηρίζοντάς την ένα πρώτο βήμα στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

«Το θεωρούμε ένα βήμα για μια συνολική λύση», είπε ο Άμπε από το Τόκιο.

Η Ιαπωνία επιθυμεί να συμφωνήσει η Βόρεια Κορέα σε μια συνολική, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση.

Ο Άμπε πρόσθεσε ότι «θα ήθελε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο (Τραμπ) επειδή έθεσε το ζήτημα των απαγωγών» αναφερόμενος στο αίτημα της Ιαπωνίας να απελευθερώσει η Πιονγκγιάνγκ και τους υπόλοιπους ιάπωνες πολίτες κρατούμενους που έχουν απαχθεί από βορειοκορεάτες πράκτορες.

Ο νοτιοκορεάτης προεδρικός σύμβουλος, Μουν Γιουνγκ-ιν, εξέφρασε παρόμοια άποψη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Nikkei, υποστηρίζοντας ότι η διευθέτηση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και τον παροπλισμό των σχετικών εγκαταστάσεων θα χρειαστεί μια δεκαετία.

Παράλληλα, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Μουν Τζε-ιν, δεσμεύθηκε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία με τη Βόρεια Κορέα, χαιρετίζοντας την απόφαση του Κιμ να πραγματοποιήσει μια συνάντηση κορυφής με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Σιγκαπούρη.

«Αφήνοντας πίσω τις σκοτεινές ημέρες του πολέμου και της σύγκρουσης, θα γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο ειρήνης και συνεργασίας», αναφέρει ο Μουν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

«Θα είμαστε εκεί μαζί για να κάνουμε τη διαδρομή μαζί με τη Βόρεια Κορέα».

Έτοιμη η Μόσχα να εφαρμόσει τη συμφωνία, αλλά «η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες»

H Ρωσία αξιολογεί θετικά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά «η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία -να εργαστεί δηλαδή προς την κατεύθυνση της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου- και ευελπιστεί ότι η διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης θα ξεμπλοκάρει την φυσιολογική οικονομική συνεργασία, είπε ο ίδιος.

Η Γαλλία χαιρετίζει ένα «σημαντικό βήμα», ωστόσο παραμένει επιφυλακτική

Η συμφωνία Τραμπ – Κιμ είναι ένα «σημαντικό βήμα», δήλωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουαζό, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες της για το αν «όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες» στη διάρκεια της συνάντησης αυτής.

«Αμφιβάλλω αν όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες, όμως είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCP, αναφερόμενη στην ιστορική συνάντηση κορυφής του αμερικανού και του βορειοκορεάτη ηγέτη στη Σιγκαπούρη.

«Αυτή η συνάντηση είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός», σχολίασε η Λουζό, όμως «δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα για το έγγραφο που έχει υπογραφεί, θα το αναλύσουμε όταν δημοσιοποιηθεί». «Αυτό που αναμένουν όλοι είναι η έναρξη μιας διαπραγμάτευσης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη απόρριψη από τις ΗΠΑ, παράλληλα, της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η Λουαζό επέκρινε τα δύο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζονται από την Ουάσινγκτον, καθώς το Παρίσι προσπαθεί να διατηρήσει τη συμφωνία αυτή με την Τεχεράνη.

«Η υπογραφή ενός εγγράφου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν που έφθασε μέχρι το σημείο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είναι στην πράξη μια επιβράβευση για κάποιον που ήταν απέναντι σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες», είπε, καθώς η πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τεχεράνη, την οποία αποκήρυξαν πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες, «τηρείται από το Ιράν» σύμφωνα με το Παρίσι και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κίνα υπαινίσσεται χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ

Η Κίνα άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρεια Κορέας, εάν η χώρα σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας στο Πεκίνο μετά την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος από τον Τραμπ και τον Κιμ στο τέλος της ιστορικής τους συνάντησης στη Σιγκαπούρη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, επανέλαβε ότι η Κίνα ανέκαθεν τηρούσε αυστηρά όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα.

«Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν περάσει δηλώνουν ότι εάν η Βόρεια Κορέα σεβαστεί και ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα, τότε μπορούν να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα κυρώσεων, περιλαμβανομένης της παύσης ή άρσης των σχετικών κυρώσεων», δήλωσε ο Γκενγκ.

«Η Κίνα σταθερά υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν από μόνες τους στόχο. Οι ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να στηρίζουν και να συμβαδίζουν με τις προσπάθειες των τωρινών διπλωματικών συνομιλιών προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να προωθούν μια πολιτική επίλυση για τη χερσόνησο», πρόσθεσε.

«Ως σημαντική εμπλεκόμενη πλευρά στα θέματα της κορεατικής χερσονήσου και ως χώρα που υπέγραψε την κατάπαυση πυρός, η Κίνα έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να διαδραματίσει το ρόλο που της αξίζει στη διαδικασία προς μία χερσόνησο χωρίς πυρηνικά».

Μιλώντας νωρίτερα, επίσης στο Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι η Κίνα ελπίζει πως οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα μπορούν να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Ελπίζουμε ότι οι ανώτατοι ηγέτες των δύο χωρών μπορούν να διαλύσουν τις παρεμβολές, να εδραιώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να καταφέρουν να φθάσουν σε μία βασική συμφωνία για την προώθηση και την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και την προώθηση και εδραίωση ενός ειρηνευτικού μηχανισμού για τη χερσόνησο», δήλωσε ο Γουάνγκ σε δημοσιογράφους.

«Φυσικά, θέλουμε να δούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταβάλουν θετικές προσπάθειες για αυτό. Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον εποικοδομητικό της ρόλο», πρόσθεσε.

«Η Κίνα θεωρεί το πυρηνικό ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου θέμα ασφαλείας και το σημαντικότερο για τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα είναι να καθίσουν και να βρουν ένα τρόπο για να επιλύσουν τα προβλήματά τους», δήλωσε ο Γουάνγκ.

«Την ίδια ώρα, χρειάζεται να υπάρχει ένα ειρηνευτικός μηχανισμός για τη χερσόνησο, προκειμένου να επιλυθούν οι εύλογες ανησυχίες της Βόρειας Κορέας για την ασφάλεια. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τον εξαιρετικά μοναδικό και σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Κίνα. Και ο ρόλος αυτός θα συνεχιστεί».

Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ΕΕ χαιρετίζουν τη συμφωνία

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είναι έτοιμη να «διενεργήσει κάθε δραστηριότητα επαλήθευσης» για τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της IAEA, ο οποίος «χαιρετίζει» το αποτέλεσμα της συνάντησης.

«Η ΙΑΕΑ είναι έτοιμη να διενεργήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα επαλήθευσης στη Βόρεια Κορέα την οποία θα μπορούσαν να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενες χώρες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Γενικός Γραμματέας της IAEA, Γιουκίγια Αμάνο, εκφράζοντας τη χαρά του για το έγγραφο που υπέγραψαν ο αμερικανός και ο βορειοκορεάτης ηγέτης για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε τη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Τραμπ και τον Κιμ, την οποία χαρακτήρισε «βασικό και απαραίτητο στάδιο» προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Ο τελικός σκοπός, τον οποίο συμμερίζεται όλη η διεθνής κοινότητα και εκφράστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Η κοινή δήλωση που υπογράφηκε σήμερα από τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας) δηλώνει ξεκάθαρα πως αυτός ο σκοπός μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Τεχεράνη προειδοποιεί την Πιονγκγιάνγκ πως ο Τραμπ μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία μέσα σε ώρες

Το Ιράν προειδοποίησε τον Κιμ να μην εμπιστεύεται τον Τραμπ, για τον οποίο είπε ότι θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία τους για την αποπυρηνικοποίηση μέσα σε διάστημα ωρών.

«Δεν ξέρουμε με τι είδους άνθρωπο διαπραγματεύεται ο βορειοκορεάτης ηγέτης. Δεν είναι σαφές ότι δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία πριν προλάβει να επιστρέψει στην πατρίδα του», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπαγέρ Νομπάχτ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP – Sputnik – Xinhua)




Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/gyrname-selida-sto-parelthon-simeiosan-tramp-kai-kim-to-koino-anakoinothen/#ixzz5IDOUkD4b

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου