Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 20, 2018

Αναζητείται ηγέτης...



Το ΚΙΝΑΛ, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και στη μέση ο Τσίπρας...

Την ώρα που στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τα ευρωπαϊκά κόμματα «αποθεώνουν» τον Ζόραν Ζάεφ για την Συμφωνία των Πρεσπών και στον Αλέξη Τσίπρα το PES επιμένει να βλέπει έναν...
εν δυνάμει σύμμαχο με τον οποίο θα καταφέρουν να σπάσουν τους συνασπισμούς, που έχουν σχηματιστεί σε κάθε κράτος μέλος χωριστά μεταξύ σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών κατά τα γερμανικά πρότυπα του «μεγάλου συνασπισμού», οι προοδευτικές δυνάμεις αδυνατούν για την ώρα να δώσουν το στίγμα τους.

Η χθεσινή απουσία της Φώφης Γεννηματά από την εκδήλωση για την προοδευτική Ευρώπη με τους «αδελφούς» του SPD και του PES μόνο τυχαία δεν ήταν. Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ έδωσαν ηχηρό παρών και οι παρεμβάσεις τους τελικά έδωσαν καίριες απαντήσεις στα ανέξοδα, όπως χαρακτηρίζονται ανοίγματα, που κάνουν οι Ευρωπαίοι σύντροφοί τους σε δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονται ως αριστερές προοδευτικές αλλά και αυτές συνεργάζονται με ακραία συντηρητικές δυνάμεις, όπως οι ΑΝΕΛ.

Η βασική αντίθεση που εκφράζεται αυτή την ώρα από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ προς το PES μπορεί μεν να εκκινεί από την εσωτερική ανάγκη στην χώρα μας να ανακτήσει τις δυνάμεις του το ΚΙΝΑΛ και η κεντροαριστερά αλλά στοχεύει πολύ βαθύτερα. Στην αντιμετώπιση και την περιθωριοποίηση των λαϊκιστικών ρευμάτων με βασική στρατηγική την αυτόνομη πορεία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας πίσω από την οποία πρέπει να συνταχθούν και οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Το παιχνίδι εξουσίας ουσιαστικά δεν αφορά μόνο την ηγεμονία στην Ευρώπη αλλά και τις ίδιες τις προοδευτικές δυνάμεις με την κάθε μια να επιχειρεί να ενισχύσει τη δύναμή της.]

Αναζητείται ηγέτης...
«Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει τα ρέστα του για να ταυτιστεί με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ με γνώση των ευρωπαϊκών συσχετισμών και προσθέτει οτι «οι ευρωσοσιαλιστές του ανοίγουν όλες τις πόρτες» για να δώσει το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες.

Αναζητώντας μάλιστα τους βαθύτερους συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό μωσαϊκό το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει διακεκριμένος ευρωβουλευτής που μίλησε στο newpost εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον γενικότερα της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημοκρατών, αν δεν αναδειχθεί έγκαιρα μια ισχυρή προσωπικότητα η οποία θα μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις ώστε να επαναπατριστούν μαζικότερα ευρωπαίοι ψηφοφόροι.

Ιδανική περίπτωση θα ήταν, αλλά δε φαίνεται να εγκαταλείπει τη θέση της, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνιστικότητας Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η φιλελεύθερη πολιτικός από τη Δανία, με σημαντικό έργο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας εργαστεί για να επιβληθούν αστρονομικά πρόστιμα σε αμερικανικούς Κολοσσούς, όπως η google και η aple στον ακήρυχτο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ, θα ήταν ίσως η μόνη ευκαιρία να σχηματιστεί αυτή η ευρύτερη συμμαχία νέου τύπου στην Ευρώπη σημειώνουν πολλοί στο ευρωκοινοβούλιο.

Για το «μεγάλο συνασπισμό»
Μια συμμαχία που δεν αφήνει κανέναν απ' εξω και που αρχίζει από το ρεύμα Μακρόν και τους φιλελεύθερους, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και ακουμπά και σε ένα τμήμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτή η είναι και η ζύμωση που γίνεται ουσιαστικά σε αυτή την προεκλογική περίοδο της Ευρώπης.

Τα βλέμματα όλων πάντως από τώρα στρέφονται στον δεύτερο γύρο με τον Αλέξη Τσίπρα όπως λένε σε πηγαδάκια στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου να έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή του στους Σοσιαλιστές Δημοκράτες για το δεύτερο γύρο.

Ήδη πάντως αρκετά μέλη του PES κρούουν καμπανάκια στις ηγεσίες της Ευρώπης υπο το φόβο μια κατάρρευσης λόγω γενικότερης απαξίωσης της πολιτικής στο εκλογικό σώμα της Ευρώπης που θα αφήσει ακόμη περισσότερο χώρο στο λαϊκισμό όπως σημειώνουν. Σε μια τέτοια περίπτωση και με την «ενδοτικότητα» που έχει επιδείξει ο Αλέξης Τσίπρας στους Ευρωπαίους εταίρους θα εμφανιστεί ακόμη ισχυρός και από τη θέση της αντιπολίτευσης θα βρεθεί να «αλωνίζει» και να κυριαρχεί στο λεγόμενη προοδευτική πτέρυγα.

Ούτε ο Μακρόν έχει καταλήξει
Κανείς πάντως για την ώρα δεν φαίνεται να έχει καταλήξει στη στρατηγική των συνεργασιών αλλά οι ζυμώσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και σε όλο το φάσμα. Με τον επικεφαλής των PES συναντήθηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος μέσω twitter.


«Συμφωνήσαμε πως ο συντηρητισμός, ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός απειλούν τους λαούς της Ευρώπης» έγραψε ο κ. Θεοδωράκης αποτυπώνοντας ουσιαστικά το γεγονός ότι οι συζητήσεις που γίνονται δεν προσφέρονται για συμπεράσματα.

Και το λεγόμενο ρεύμα Μακρόν φαίνεται να έχει ατονήσει το τελευταίο διάστημα λόγω και της ατολμίας και της καρτερικότητας που επιδεικνύουν όλοι μέχρι να δουν που θα κάτσει η μπίλια. Το τοπίο είναι θολό και θα παραμείνει για όσο δεν προκύπτει μια σημαντική εξέλιξη σε επίπεδο ηγεσιών. Σε κάθε περίπτωση οικονομία και μεταναστευτικό θα είναι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης και θα ανοίξουν το δρόμο για τους πολιτικούς σχηματισμούς ανάλογα και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο κορυφής...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου