Έως και 70% σε σχέση με πέρσι έχουν εκτοξευτεί οι τιμές στα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών
Την ώρα που ο τουρισμός αποδεικνύεται για άλλη μια χρονιά «χρυσός» για την ελληνική οικονομία, επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης και της διαμονής εκτινάσσουν τις τιμές των προϊόντων τους στα ύψη στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν περισσότερα κέρδη, αδιαφορώντας αν οι ενέργειές τους θα έχουν συνέπειες μελλοντικά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ καταγράφεται φέτος σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μία κατακόρυφη αύξηση ως και 70% σε σχέση με πέρσι των τιμών στα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών. Η «εκτόξευση» των τιμών από πλευράς ξενοδόχων με αφορμή την υψηλή ζήτηση που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα από την αρχή του έτους φαίνεται να αντιμετωπίζεται από μεγάλη μάζα ξένων επισκεπτών ως απληστία, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει επιπλοκές στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ενδεχομένως, αν δεν υπάρξει άμεσα εξορθολογισμός των τιμών τώρα, που «τρέχει» το γ΄ τρίμηνο του έτους, που παραδοσιακά αποτελεί για τον ελληνικό τουρισμό το καλύτερο διάστημα της σεζόν, η αγορά θα «τιμωρήσει» εκείνους τους ξενοδόχους που επιδιώκουν να βγάλουν τα «σπασμένα» της προηγούμενης δεκαετίας την φετινή χρονιά.
Στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αναφέρουν διψήφια αύξηση -συγκεκριμένα της τάξης του 13,2%- στις τιμές ανά διαθέσιμο δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Αθήνας, 9% στης Θεσσαλονίκης και 19,2% στα resorts κατά το 1ο εξάμηνο του 2018, την ίδια στιγμή που για την αντίστοιχη περίοδο τα ξενοδοχεία της Νότιας Ευρώπης εμφάνισαν άνοδο τιμών μόλις 3,5%. Η εικόνα από τα ξενοδοχεία 5 αστέρων της Κρήτης τον Μάιο είναι ενδεικτική της κατάστασης (βλ. πίνακα). Ωστόσο, η αύξηση των τιμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (από τα 265 ευρώ στα 610 ευρώ) φαίνεται για την ώρα να μην «βγαίνει» στους ξενοδόχους, οι οποίοι τελικά αναγκάστηκαν να προχωρήσουν εν μέρει σε εξορθολογισμό των τιμών τους, αλλά και πάλι όμως οι τιμές ανά διανυκτέρευση δεν «έπεσαν» κάτω από τα 450 ευρώ.
Το 2018 αποτελεί την 4η συνεχή χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με τα έσοδα να καταγράφουν ήδη αύξηση της τάξης του 1 δις ευρώ λόγω της μεγάλης αύξησης της τουριστικής κίνησης κατά το 1ο εξάμηνο του έτους. Ο φετινός Ιούλιος αποτέλεσε τον καλύτερο μήνα όλων των εποχών του ελληνικού τουρισμού με περισσότερους από 4,5 εκατ. τουρίστες. Ενώ, και ο Αύγουστος κινήθηκε ψηλότερα σε σχέση με το 2017. Η «εκτόξευση» των τιμών όμως τον μήνα Αύγουστο μετρίασε την επίδοση σε επίπεδο αφίξεων, καθώς λειτούργησε αποθαρρυντικά για μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο φετινός Σεπτέμβριος αναμένεται να κινηθεί για πρώτη φορά ψηλότερα από τον Αύγουστο σε επίπεδο αφίξεων, αποδεικνύοντας ότι χιλιάδες ξένοι επισκέπτες μετέθεσαν χρονικά τις διακοπές τους στην Ελλάδα από τον Αύγουστο στο Σεπτέμβριο λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών των ξενοδοχείων.
Χαρακτηριστικό του θετικού momentum για την Ελλάδα είναι ότι τη στιγμή που η Ισπανία αντιμετωπίζει μία πτώση 5% της τουριστικής της κίνησης το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η χώρα μας πέτυχε το ίδιο διάστημα τεράστια αύξηση 19,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, 1,5 εκατ. επιπλέον τουρίστες ταξίδεψαν στην Ελλάδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 (1ο εξάμηνο 2018 – 9,45 εκατ. – 1ο εξάμηνο 2017 – 7,9 εκατ. επισκέπτες). Γίνεται αντιληπτό ότι η επιλογή κάποιων επιχειρηματιών του τουρισμού να δουν τη φετινή χρονιά ως ευκαιρία για «αρπαχτή» θα βλάψει τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί φέτος, όπως και την επόμενη χρονιά. Ο τουρισμός είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και ο στόχος που έχει τεθεί από το αρμόδιο υπουργείο, να μετατραπεί η Ελλάδα σε παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο, δεν πρόκειται να επιτευχθεί οριστικά, αν ο συνδυασμός τιμής – ποιότητας δεν είναι ελκυστικός σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό από χώρες όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου