Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2018

Ζεστό χρήμα 10 δισ. ευρώ στην αγορά...


Η πρώτη μεταμνημονιακή χρονιά, το 2019, θα είναι χρονιά πιστωτικής επέκτασης στα επιχειρηματικά δάνεια -σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον...
αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, με τη συμμετοχή των μελών της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών- με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να «πέσει» ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία.

Πρόκειται για χρηματοδοτική εργαλειοθήκη που περιλαμβάνει 35 προγράμματα-εργαλεία τα οποία είτε εφαρμόζονται ήδη, είτε θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, με το υπουργείο Οικονομίας να θέλει να διασφαλίσει μέσω βέλτιστων συνεργιών με τις τράπεζες την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κονδυλίων ώστε να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα ασχολείται με τα χρηματοδοτικά εργαλεία κατά τα πρότυπα του NPL forum, που έχει ως αντικείμενο τη διευθέτηση των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων στα οποία εμπλέκονται περισσότερες από μία τράπεζες.

Με αιχμή τις χρηματοδοτήσεις προς τον επιχειρηματικό τομέα, οι τράπεζες αναμένεται να ρίξουν στην αγορά περισσότερα από 10 δισ. ευρώ και εκτιμούν ότι η πιστωτική επέκταση στην επιχειρηματική πίστη θα έχει θετικό πρόσημο, με τον ρυθμό ανόδου να εκτιμάται πάνω από 2%.

Επιστροφή καταθέσεων

Η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η επιστροφή των καταθέσεων στα γκισέ των τραπεζών επιδρούν σημαντικά στην προσπάθεια των τραπεζών να… επιστρέψουν στην κανονικότητα, δηλαδή στη χορήγηση δανείων μετά από πολλά χρόνια σχεδόν αποκλειστικής ενασχόλησης με τα «κόκκινα» δάνεια, η μείωση των οποίων ωστόσο παραμένει η μεγάλη πρόκληση.

Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ύψους 7,5-8 δισ. ευρώ, θα μπορέσουν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στη δυναμική της βελτίωσης της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, τα προγράμματα αυτά μειώνουν το πιστωτικό ρίσκο που αναλαμβάνουν οι τράπεζες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια.

«Οι τράπεζες, όσο και αν μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια, εάν ταυτόχρονα δεν προχωρήσουν σε χορηγήσεις, θα έχουν πάντα πρόβλημα εσόδων και κερδοφορίας. Από τη δική μας μεριά, ως κυβέρνηση και ως υπουργείο, εμπλεκόμαστε και στα δύο σκέλη του προβλήματος: των “κόκκινων” δανείων και της χρηματοδότησης. Αναφορικά με το πρώτο έχουμε δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο, αρκετά προωθημένο ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το οποίο διαρκώς εμπλουτίζουμε, εκσυγχρονίζουμε και βελτιώνουμε. Αναμένουμε θετικότερα αποτελέσματα τους επόμενους μήνες» ανέφερε στην εισήγησή του ο Γιάννης Δραγασάκης και εκτίμησε ότι οι δημόσιοι πόροι, ύψους 8 δισ. ευρώ, μπορούν να ενεργοποιηθούν και να υποστηρίξουν επενδύσεις ύψους 22 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

«Στο σκέλος των χρηματοδοτήσεων έχουμε μια λίστα από 35 προγράμματα-χρηματοδοτικά εργαλεία που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Στόχος μας είναι να υποβοηθήσουμε τις τράπεζες στην επίλυση του προβλήματος, είτε αναλαμβάνοντας μέρος του ρίσκου είτε δημιουργώντας εργαλεία τα οποία καλύπτουν τομείς χρηματοδότησης που έχουν αυξημένους κινδύνους» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η «εργαλειοθήκη» περιλαμβάνει προγράμματα που είτε παρέχουν δάνεια (κεφάλαια κίνησης και επενδυτικού σκοπού) είτε έχουν εγγυοδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή θα παρέχουν εγγυήσεις για να καλυφθεί το πιστωτικό ρίσκο δανείων που θα αναλάβουν οι τράπεζες, ώστε να τους επιτραπεί να χορηγήσουν δάνεια με καλύτερους όρους για τους δανειολήπτες. Ακόμα μια κατηγορία προγραμμάτων είναι αυτά των μικροπιστώσεων, δηλαδή χρηματοδοτήσεων άνευ εξασφαλίσεων.

Η περίοδος 2020-2030

Επιπρόσθετα, η «εργαλειοθήκη» περιλαμβάνει και προγράμματα που παρέχουν άμεση επιδότηση ή συμμετοχή (π.χ. προγράμματα ενίσχυσης υφιστάμενων επιχειρήσεων, προγράμματα Εξοικονομώ κ.λπ.), αλλά και προγράμματα που συνδυάζουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, δηλαδή δάνεια, εγγυήσεις, μικροπιστώσεις.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης, η υλοποίηση του Ολιστικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, που αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω εξειδίκευσης και εμπλουτισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί η βαριά κληρονομιά της κρίσης, δεν είναι η μοναδική προτεραιότητα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη προγραμματική περίοδο, με χρονικό ορίζοντα το 2020 έως το 2030 και με άξονα το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο αποτελεί ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Το νέο ΕΣΠΑ, όπως είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, αναμένεται να είναι αυξημένο κατά 10% και αυτό θα κινητοποιήσει και άλλους πόρους εντός και εκτός της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τα μη επιχειρηματικά δάνεια, επισημάνθηκε η χαμηλή ζήτηση, εκτιμάται ωστόσο ότι η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα αυξήσουν τη ζήτηση των ιδιωτικών δανείων.

Λιγοστά είναι τα αιτήματα για χορήγηση στεγαστικών δανείων καθώς οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 100 ημερησίως, όταν το 2008 ήταν περισσότερες από 1.000.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στα καταναλωτικά (συμπεριλαμβάνονται οι πιστωτικές κάρτες) καθώς από τα 35.000 αιτήματα προ κρίσης, σήμερα υποβάλλονται μόλις και μετά βίας 4.000 ημερησίως...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου